Minum air Gula

As Salam,

Bila terasa rajin, kte update blog ye!!!

Pagi jumaat 30/12/2016, kene minum air gula..usia kandungan dah masuk 18 minggu...Allah cepatnye rase...dah alang2 kami ke klinik, sekali la gi bawak si nisa ke klinik..masuk rinie dah dekat seminggu lebih bahagian leher dia sakit..emm macam alergik tu..memula aku rase mybe kene gatal2 dari serangga ke nyamuk ke..so dia garu..ade la 2 3 bintik mcm tu...dia bila start mengamuk, dia akan garu tengkuk dia tu..lama2 aku pun tak sedar, luka dah makin besar...ktorg cuba gak tahan, letak ubat, bedak supaya luka tu mengering..tp makin worst plak...emmm,  semalam ingatkan nk bawak dia ke klinik, tp tak sempat sbb husband kene gi keje plak..so kami decide pg nie bawak dia jumpa doktor terus..pagi2 dia bgn, aku tgk area tengkuk tu dah mengering..tk de air dah...alhamdulillah...lega sgt2...kadang2 rase gatal tu la yg buatkan tidur malam si nisa terganggu...dlm nk minum susu tu, bertahan gak rase gatal2..aduiiii..kecian dia~ 

lepas aku selesai minum air gula, kali nie aku dpt minum air gula berperisa limau..heheee ok la nasib tak termuntah...so result kene tggu 11/1/2016 utk next check up pregnancy nnti...hope sgt jgn la ade kencing manis...aminnn...

so bile dah selesai part aku, tinggal tunggu giliran nisa plak jumpa doktor...ble jumpa doktor, doktor ckp nie mybe enzima, aku nafikan la...sbb aku rase nie berpunca dari ruam, or gatal2 je...sefaham aku kalo enzima,  bkn tengkuk je, part2 lain pun mesti ade kan? ble dia tgk luka kt tengkuk tu, dia cakap skrg dlm proses healing, dia akan bagi cream pelembab untuk legakan gatal, n sediakan permukaan yg lembab untuk kulit tu membaik dan menghalang bakteria or kuman terkene balik kt tempat yg sama...ok..mudah2an nisa cepat sembuh...kecian tgk bby kalo sakit nie...kte rase tak sedap hati plak....

ok la..nnti kte smbung lagi ye.....

#semlm first time rase bby tendang2..ade la dlm 2 3 kali...hehe cepat nye anak umie membesar...syukur ya Allah...atas anugerah ini...

Alhamdulillah Allah Mudahkan~

Assalam,

Minggu nie mcm2 peristiwa berlaku...

ok, aku cite satu persatu...

Mggu lepas, aku dan suami pulang ke kg untuk ambik anak2. si abang dan si kakak. dah dekat 3 minggu lebih diorg kt kg, memula pk2 tak nk anta diorg kt kg, tp tup2 mak ckp biar la diorg kt kg, sonok sikit ade budak2 tu kt sni..so kami pun merelakan la diorg berada di kg..tp korg nk tau, tiap2 malam kami akan call diorg, tanye buat ape dll..kdg2 kalo adik lelaki aku kt umah, leh la buat video call bagai..terubat sikit rindu kt diorg...ble lama tak de rase lain plak..heheeee..biasa la hati mak2 nie kan, sendu lebih~

mase kami berada di kg tu, semua kelengkapan anak2 nk ke sekolah kami dah siap beli..walaupun tahun nie byk nk guna duit untuk persekolah anak2, tp Allah mudahkan urusan kami, duit pun mmg lebih dari cukup..syukur ya Allah~ 

Semalam 28/12/2016 settle lah pendaftaran anak2..sorg ke darjah 1, dan sorg lagi ke prasekolah..alhamdulillah bayaran kami tak duga pun..just spent 1000 untuk urusan anak2, termasuklah baju2 sekolah, kelengkapan sekolah, buku2 dan jugak pendaftaran diorg..

 Secara keseluruhan pembayaran yuran dan pembelian buku anak2:-

Tahun 1
- Belian buku2 sekolah di koperasi (termasuk baju sukan + seluar sukan) 2 pasang = RM 108.50
 ( tidak termasuk buku latihan lengkap, katanye silibus sedang dibincangkan)
- Yuran Pendaftaran = RM 60.00

Kafa Tahun 1
- Yuran Pendaftaran = RM 144.00
-  Yuran Bulanan = RM 10.00@20.00

PraSekolah
- Yuran Sekolah + Baju PraSekolah + Baju Sukan PraSekolah = RM256.00

Taska 1Tahun
- Pendaftaran + Yuran Bulan Jan 2017 = RM 465.00


Pembelian Pakaian Sekolah, Beg sekolah dan Kasut Sekolah = RM300.00

 Total Keseluruhan : RM1+++

Insya Allah kalo ade duit lebih, umie dan abie akan top up mana2 yang perlu...semoga anak2 umie berjaya dunia akhirat...

**hati kene kuat, tabah dan sabar untuk besarkan amanah Allah nie
**tak mudah dan tak susah, yg penting hati dan serahkan segalanya pada Allah yang mengatur jalanan nye, kte hanya perlu redha dan sabar je...


Hari cuti minggu lepas, aku sempat jugak daftarkan dan menghantar adik bongsu aku ke sekolah Maahad Tahfiz Al Ansori, Chemor Perak..ini mmg ape yang abah aku nk..salah sorg anak dia menjadi tahfiz..sebelum ini, dari darjah 1 smpai la ke darjah 6 adik bongsu aku mmg dah bersekolah di sekolah agama..tp lepas dpat keputusan UPSR yang tidak berapa memberangsangkan, so abah aku decide hantar dia ke maahad tahfiz..yek la, ble semua tempat yang didaftarkan untuk bersekolah agama, tidak diluluskan disebbkan keputusan UPSR yang tak berapa baik so abah kami hantar dia ke maahad tersebut..ble mak tnye, adik aku redha tak? ikhlas tak? dia jawab, ikhlas....mudahan2 ape yang dia cakap tu luahan hati dia n mmg dia nk....risau gak sebenarnya kami sekeluarga nie, yek la kalo dia tak dpt nk terima keadaan atau situasi tu, aku takut lain yg lain jadinye...so lepas 40hari nnti, insyaAllah dalam awal bulan 2, kami dpt jumpa dia..kt situ nnti baru kami boleh tgk , sama ada dia boleh terima atau tak keadaan kt sana...nie first time dia jauh dari kami sekeluarga..anak manja kan...

mak abah aku, tiap2 mlm dok pikir, adik aku ok ke, boleh ke dia kt sana...Allah!!! aku yg sebak ble mk bgtau ble ade sorg pakcik nie bercerita pasal anak dia yg mmg bersekolah sekali dgn adik aku kt maahad tu..menangis mak abah ble kenang kan dia...sihat ke makan ke boleh belajar ke..betah ke? aku rase bukan mak abah aku je terpk2, kadang2 aku sendiri...ble ingat kt adik bongsu tu, tak pasal2 air mata aku menitik sekali...Allah! jiwa org mengandung nie mmg sensitip lebih la kan....hehe

ok la pnjg berjela plak aku membebel kali nie..semoga jumpa lagi di entry yg lain...insyaAllah~