Penyusuan Si Comel Nisa

As Salam,

Hye peeps!

Rinie aku nk cite skit pasal penyusuan si nisa.

Pada awal kehamilan si nisa, aku dah niat dlm hati nk susukan dia secara ekslusive..insyaAllah kalo dpt smpai la di berusia 2 tahun. Untuk pengetahuan korang, dlu aku mmg cetek gile tentang ilmu penyusuan..dah aku anggap penyusuan nie tak penting asalkan anak aku membesar dengan sehat sudah..tambahan plak aku nie kurang susu, tu mindset aku dlu...yek la sbb buta tentang ilmu penyusuan..

Sebagai akibatnye, anak pertama aku susukan smpai umur 1 tahun tp cmpur fm dan bf..mlm mengempeng smpai la dia tertido..kecian kan? 

Anak ke2 plak, mmg totally tak de nyusu badan..sbbnye lepas je dia keluar dri perut aku, doktor dah masukkan bby ke wad bby..alasannye bby besar takut kekurangan gula, so diorg nk pantau dlu...sepptnye bby dah boleh keluar esoknye, tp kene kuning plak, terpaksa la kene letak bawah lampu...perghh time tu aku sedih sgt! n nurse kt wad tk pernah nk mintak aku nyusukan bby smpai la ble aku dah keluar dari wad bersalin bersama bby. Ble smpai rumah, aku try bagi bby susu badan, mmg totally bby menolak..mmg tak nk bukak mulut pun..huhu sedih lagi!!! dan smpai la dia berusia 3 tahun, fully fm je..huhhh dugaan..

Jadi, ble dah besar nie, aku bandingkan ke2 2nye mmg berbeza tahap kesihatan..si adik mmg kerap kene demam, batuk n selsema..tiap2 bulan mesti kene..dan ble dah kene tu, lama gak nak baiknye. berbanding dengan si kakak, jarang demam, batuk n selsema..

Daripada situ aku nekad nk susukan si kecil nisa smpai mana aku sanggup..

Pada mulanya, lepas je bersalin, nisa aku terus susukan..tp mcm biasa, susu mmg tak de..susu awal2 tu org panggil kolostrum insyaAllah nisa dpt..skrg nie wad bersalin suruh ibu2 yg lepas bersalin kene stay smpai la bby kencing n berak..jadi si nisa nie tk de berak n kencing smpai la hari ke 2 baru leh keluar..itu pun lepas dia kencing n lepas nurse bg susu fm kt dia, katanye kesian bby umpama hisap puting kosong je..mmg time tu aku rase nk ngs je..huhu...kt rumah plak, aku usaha2 nk dpt kan susu byk, siap suruh suami bli kan mcm2 milk booster but still sama je..memandangkan aku kesian tgk nisa, aku bg la fm..tp tk kerap..seingat aku 2-3 kali sehari..mmg stuggle gile nk dptkan hasil susu yg banyak..pam tuk tgk bpe oz aku dpt sekali pam..

alhamdulillah, sejak 2 minggu dah masuk keje nie, hasil pam sgt2 mengejutkan aku..3 kali pam buat mase nie, dpt la 11-14 oz..alhamdulillah mmg cukup sgt tuk bekalan nisa..but aku try tuk up kan lagi demand..milk booster yang aku perasan berkesan tuk aku, kurma n sayur sawi besar...mmg kuantiti susu tu akan meningkat.alhamdulillah..syukur pada Allah...


Skrg start hari Jumaat, 11/3/2016, nisa dah exclusive bf..Ya Allah perasaan yang sgt2 mengembirakan aku....tk sangka dpt jugak aku nyusukan nisa tanpa fm lagi...mudah2an air susu nie tak pernah kering n makin byk untuk nisa smpai dia besar..Ya Allah, Kau mudahkanlah urusan aku untuk menyusukan anak ku ini..aminnn....

Akhirnya cita2 dah tercapai..rinie dah masuk hari ke5 tnpa fm, insya Allah..... =) Tq Allah....



2 ulasan:

ima_muz berkata...

salam zura...dah lama kot aku x bukak blog..hari ni baru bca blog ko...syok baca ko semangat nak bf...aku pun skarang masih full bf...harap2 kte sama2 la dapat susukan baby sampai 2 tahun..amin....

Tomoyo@Zura berkata...

Amin....sejak dri mengandung lagi mmg niat nk fully breastfeeding si nisa nie..tp cabaran mse mula2 tu mmg teruk beb! smpai aku terpaksa cmpur fm kt dia..tp skrg alhamdulillah aku dah berjaya full bf dia..hehehe...family aku lagi la suh aku cmpur nestum kt bby..aku kuatkan hati tak nk bagi kt bby..yek la sbb anak aku mlm menangis je smpai subuh baru tido..abah aku ingat bby lapa je...sbb tu dia suh bagi makan..