Sedikit Coretan

As Salam...

Hye Peeps!!!

Rinie baru ade mood nk update story mory kt blog nie...mgu lepas 3 hari aku MC; sakit mata..aku tak tau mane dpt penyakit tu balik..alhamdulillah anak2 n suami tak berjangkit pun...sblm2 nie kte tau sakit mata nie boleh berjangkit kalo org lain dok pandang mata kite kan? tp semua tu tanggapan yang salah..sbbnye doktor yang merawat aku cakap sakit mata nie boleh berjangkit if air dari mata yang sakit tu disapu pada mata orang lain, so sakit mata tu boleh berjangkit..n aku mmg jaga kebersihan, cuci tangan kalo nk pegg baby, n tisu yang aku guna tuk lap air mata tu cepat2 aku buang kt tong sampah, supaya anak2 nk pegang..

Minggu nie baru start keje balik..dan sgt la heaven coz seminggu nie bos berkursus di INTAN, Bukit Kiara...kursus A-Leap..if bos aku lulus kursus nie, boleh la naik pangkat ke Jusa C plak..dan akan gi berkursus selama sebulan..wahhh sgt2 heaven hokeh!!

Kurang lebih dari 2  minggu, insyaAllah kami sekeluarga termasuk famili aku, akan terbang ke Medan, Indonesia..kali nie bukan sekadar nk bercuti tp lebih kepada hari bahagia adik bujang aku! Tahniah buat dia, tak lama lagi nk jdi laki orang dah..hope sgt perangaiii busuk dia leh berubah ble dah kawin nnti...aminnn.....mcm2 persiapan dah buat.tp semua urusan pak sedara aku yg settle kan semua.termasuk hantaran dan urusan bertunang dlu..dan bakal menantu n adik ipar aku bkn orang lain, dari sedara mara sendiri.dan semoga ikatan pernikahanan ni kekal smpai akhir usia mereka nnti...amin amin amin Ya Allah...

Sekarang yang mengganggu aku, cmne la nnti si nisa nie..aku harap sgt dia ok tak meragam ble gi sana...yek la..baby nie kan susah cikit nk merasa selesa kt tempat2 baru..n aku berdoa pada Allah semoga perjalanan kami nnti ok n smooth je..amin...

Doakan kami selamat pergi dan selamat kembali  yek!

Da---


Penyusuan Si Comel Nisa

As Salam,

Hye peeps!

Rinie aku nk cite skit pasal penyusuan si nisa.

Pada awal kehamilan si nisa, aku dah niat dlm hati nk susukan dia secara ekslusive..insyaAllah kalo dpt smpai la di berusia 2 tahun. Untuk pengetahuan korang, dlu aku mmg cetek gile tentang ilmu penyusuan..dah aku anggap penyusuan nie tak penting asalkan anak aku membesar dengan sehat sudah..tambahan plak aku nie kurang susu, tu mindset aku dlu...yek la sbb buta tentang ilmu penyusuan..

Sebagai akibatnye, anak pertama aku susukan smpai umur 1 tahun tp cmpur fm dan bf..mlm mengempeng smpai la dia tertido..kecian kan? 

Anak ke2 plak, mmg totally tak de nyusu badan..sbbnye lepas je dia keluar dri perut aku, doktor dah masukkan bby ke wad bby..alasannye bby besar takut kekurangan gula, so diorg nk pantau dlu...sepptnye bby dah boleh keluar esoknye, tp kene kuning plak, terpaksa la kene letak bawah lampu...perghh time tu aku sedih sgt! n nurse kt wad tk pernah nk mintak aku nyusukan bby smpai la ble aku dah keluar dari wad bersalin bersama bby. Ble smpai rumah, aku try bagi bby susu badan, mmg totally bby menolak..mmg tak nk bukak mulut pun..huhu sedih lagi!!! dan smpai la dia berusia 3 tahun, fully fm je..huhhh dugaan..

Jadi, ble dah besar nie, aku bandingkan ke2 2nye mmg berbeza tahap kesihatan..si adik mmg kerap kene demam, batuk n selsema..tiap2 bulan mesti kene..dan ble dah kene tu, lama gak nak baiknye. berbanding dengan si kakak, jarang demam, batuk n selsema..

Daripada situ aku nekad nk susukan si kecil nisa smpai mana aku sanggup..

Pada mulanya, lepas je bersalin, nisa aku terus susukan..tp mcm biasa, susu mmg tak de..susu awal2 tu org panggil kolostrum insyaAllah nisa dpt..skrg nie wad bersalin suruh ibu2 yg lepas bersalin kene stay smpai la bby kencing n berak..jadi si nisa nie tk de berak n kencing smpai la hari ke 2 baru leh keluar..itu pun lepas dia kencing n lepas nurse bg susu fm kt dia, katanye kesian bby umpama hisap puting kosong je..mmg time tu aku rase nk ngs je..huhu...kt rumah plak, aku usaha2 nk dpt kan susu byk, siap suruh suami bli kan mcm2 milk booster but still sama je..memandangkan aku kesian tgk nisa, aku bg la fm..tp tk kerap..seingat aku 2-3 kali sehari..mmg stuggle gile nk dptkan hasil susu yg banyak..pam tuk tgk bpe oz aku dpt sekali pam..

alhamdulillah, sejak 2 minggu dah masuk keje nie, hasil pam sgt2 mengejutkan aku..3 kali pam buat mase nie, dpt la 11-14 oz..alhamdulillah mmg cukup sgt tuk bekalan nisa..but aku try tuk up kan lagi demand..milk booster yang aku perasan berkesan tuk aku, kurma n sayur sawi besar...mmg kuantiti susu tu akan meningkat.alhamdulillah..syukur pada Allah...


Skrg start hari Jumaat, 11/3/2016, nisa dah exclusive bf..Ya Allah perasaan yang sgt2 mengembirakan aku....tk sangka dpt jugak aku nyusukan nisa tanpa fm lagi...mudah2an air susu nie tak pernah kering n makin byk untuk nisa smpai dia besar..Ya Allah, Kau mudahkanlah urusan aku untuk menyusukan anak ku ini..aminnn....

Akhirnya cita2 dah tercapai..rinie dah masuk hari ke5 tnpa fm, insya Allah..... =) Tq Allah....



Suasana Baru

As Salam,
 
Hai Peeps,
 
Alhamdulillah rase syukur tak terhingga buat Pencipta kita, kerana dengan rahmat dan izinNya aku kembali bekerja semula but in a new environment..pada mulanye agak kekok. Eh lupa plak nk bgtau, aku mula start naik keje 7/3/2016 (Isnin). Naik2 keje terus kene masuk bahagian lain..dlu kt jabatan tak la rase berat sgt..suasana kerja lebih santai..staff tak ramai..sonok sgt! tp kt tempat baru nie, staff ramai..semua pt2 aku tak perlu kenal sgt, sbb pegawai pentadbiran kta aku perlu deal dengan ketua unit je..korang bygkan kta sini ade 5 unit..fiuhhh byk gak tu..berbanding tempat kerja lama dlu..walaubagaimanapun, this is my new life, new chapter, so I must follow the flow..insyaAllah semuanye akan baik2 saja...aminn..
 
Hari nie dah masuk 10/3/2016, means dah 4 hari aku bekerja, masih lagi tercari2 rentak nk susun jadual lepas balik kerja..mana nk siapkan makan mlm, mana nk susukan anak, mana nk basuh baju, mana kemas2 barang tuk esok, mana nk gosok baju aku n anak2..wahh byk nye keje...tp so far semua ok lagi..cume tido mlm kurang...sbbnye si kecik nk menyusu malam2...mengempeng je..hehe...terasa sgt mase aku dgn dia tk cukup...yang bagus nye sejak dok ngan pengasuh nie, dia baik sgt..perut kenyang je diam main sorang2 dgn play map nye..tk cm sblm nie, asyik nk di pegang je..syukur Allah mudahkan semuanya..
 
Skrg nie rutin aku di pejabat, setiap jam 10/10.30 pg, 1.00 tghr n 4/4.30 ptg akan mengepam..
mmg Allah mudahkan segalanya lah aku cakap 100% sbbnye aku dpt satu bilik..so ble nk mengepam aku just tutup pintu n kunci...aku pam kejap je dlm 30-35 minit..n hasilnye mmg cukup utk bekalan bby esok harinye...seronok bukan main lagi ble balik rumah tgk susu2 tu semua...rase penat berbaloi dengan hasilnye...syukur Ya Allah...aku tak tau pun susu kalo anak tak minum leh dpt byk tu..tk mcm kt rumah..ble pam dpt sikit mybe sbb bby tak nyusu direct...so kte tau hasilnye ble dah pam...

ok la, kte stop dlu..rinie ade jamuan yang bahagian lama buat untuk aku dan bos..mintak2 la diorg tak suruh aku bgi ucapan.hehe

nk setepek.....=)
 
 
Da..