Minum air Gula

As Salam,

Bila terasa rajin, kte update blog ye!!!

Pagi jumaat 30/12/2016, kene minum air gula..usia kandungan dah masuk 18 minggu...Allah cepatnye rase...dah alang2 kami ke klinik, sekali la gi bawak si nisa ke klinik..masuk rinie dah dekat seminggu lebih bahagian leher dia sakit..emm macam alergik tu..memula aku rase mybe kene gatal2 dari serangga ke nyamuk ke..so dia garu..ade la 2 3 bintik mcm tu...dia bila start mengamuk, dia akan garu tengkuk dia tu..lama2 aku pun tak sedar, luka dah makin besar...ktorg cuba gak tahan, letak ubat, bedak supaya luka tu mengering..tp makin worst plak...emmm,  semalam ingatkan nk bawak dia ke klinik, tp tak sempat sbb husband kene gi keje plak..so kami decide pg nie bawak dia jumpa doktor terus..pagi2 dia bgn, aku tgk area tengkuk tu dah mengering..tk de air dah...alhamdulillah...lega sgt2...kadang2 rase gatal tu la yg buatkan tidur malam si nisa terganggu...dlm nk minum susu tu, bertahan gak rase gatal2..aduiiii..kecian dia~ 

lepas aku selesai minum air gula, kali nie aku dpt minum air gula berperisa limau..heheee ok la nasib tak termuntah...so result kene tggu 11/1/2016 utk next check up pregnancy nnti...hope sgt jgn la ade kencing manis...aminnn...

so bile dah selesai part aku, tinggal tunggu giliran nisa plak jumpa doktor...ble jumpa doktor, doktor ckp nie mybe enzima, aku nafikan la...sbb aku rase nie berpunca dari ruam, or gatal2 je...sefaham aku kalo enzima,  bkn tengkuk je, part2 lain pun mesti ade kan? ble dia tgk luka kt tengkuk tu, dia cakap skrg dlm proses healing, dia akan bagi cream pelembab untuk legakan gatal, n sediakan permukaan yg lembab untuk kulit tu membaik dan menghalang bakteria or kuman terkene balik kt tempat yg sama...ok..mudah2an nisa cepat sembuh...kecian tgk bby kalo sakit nie...kte rase tak sedap hati plak....

ok la..nnti kte smbung lagi ye.....

#semlm first time rase bby tendang2..ade la dlm 2 3 kali...hehe cepat nye anak umie membesar...syukur ya Allah...atas anugerah ini...

Alhamdulillah Allah Mudahkan~

Assalam,

Minggu nie mcm2 peristiwa berlaku...

ok, aku cite satu persatu...

Mggu lepas, aku dan suami pulang ke kg untuk ambik anak2. si abang dan si kakak. dah dekat 3 minggu lebih diorg kt kg, memula pk2 tak nk anta diorg kt kg, tp tup2 mak ckp biar la diorg kt kg, sonok sikit ade budak2 tu kt sni..so kami pun merelakan la diorg berada di kg..tp korg nk tau, tiap2 malam kami akan call diorg, tanye buat ape dll..kdg2 kalo adik lelaki aku kt umah, leh la buat video call bagai..terubat sikit rindu kt diorg...ble lama tak de rase lain plak..heheeee..biasa la hati mak2 nie kan, sendu lebih~

mase kami berada di kg tu, semua kelengkapan anak2 nk ke sekolah kami dah siap beli..walaupun tahun nie byk nk guna duit untuk persekolah anak2, tp Allah mudahkan urusan kami, duit pun mmg lebih dari cukup..syukur ya Allah~ 

Semalam 28/12/2016 settle lah pendaftaran anak2..sorg ke darjah 1, dan sorg lagi ke prasekolah..alhamdulillah bayaran kami tak duga pun..just spent 1000 untuk urusan anak2, termasuklah baju2 sekolah, kelengkapan sekolah, buku2 dan jugak pendaftaran diorg..

 Secara keseluruhan pembayaran yuran dan pembelian buku anak2:-

Tahun 1
- Belian buku2 sekolah di koperasi (termasuk baju sukan + seluar sukan) 2 pasang = RM 108.50
 ( tidak termasuk buku latihan lengkap, katanye silibus sedang dibincangkan)
- Yuran Pendaftaran = RM 60.00

Kafa Tahun 1
- Yuran Pendaftaran = RM 144.00
-  Yuran Bulanan = RM 10.00@20.00

PraSekolah
- Yuran Sekolah + Baju PraSekolah + Baju Sukan PraSekolah = RM256.00

Taska 1Tahun
- Pendaftaran + Yuran Bulan Jan 2017 = RM 465.00


Pembelian Pakaian Sekolah, Beg sekolah dan Kasut Sekolah = RM300.00

 Total Keseluruhan : RM1+++

Insya Allah kalo ade duit lebih, umie dan abie akan top up mana2 yang perlu...semoga anak2 umie berjaya dunia akhirat...

**hati kene kuat, tabah dan sabar untuk besarkan amanah Allah nie
**tak mudah dan tak susah, yg penting hati dan serahkan segalanya pada Allah yang mengatur jalanan nye, kte hanya perlu redha dan sabar je...


Hari cuti minggu lepas, aku sempat jugak daftarkan dan menghantar adik bongsu aku ke sekolah Maahad Tahfiz Al Ansori, Chemor Perak..ini mmg ape yang abah aku nk..salah sorg anak dia menjadi tahfiz..sebelum ini, dari darjah 1 smpai la ke darjah 6 adik bongsu aku mmg dah bersekolah di sekolah agama..tp lepas dpat keputusan UPSR yang tidak berapa memberangsangkan, so abah aku decide hantar dia ke maahad tahfiz..yek la, ble semua tempat yang didaftarkan untuk bersekolah agama, tidak diluluskan disebbkan keputusan UPSR yang tak berapa baik so abah kami hantar dia ke maahad tersebut..ble mak tnye, adik aku redha tak? ikhlas tak? dia jawab, ikhlas....mudahan2 ape yang dia cakap tu luahan hati dia n mmg dia nk....risau gak sebenarnya kami sekeluarga nie, yek la kalo dia tak dpt nk terima keadaan atau situasi tu, aku takut lain yg lain jadinye...so lepas 40hari nnti, insyaAllah dalam awal bulan 2, kami dpt jumpa dia..kt situ nnti baru kami boleh tgk , sama ada dia boleh terima atau tak keadaan kt sana...nie first time dia jauh dari kami sekeluarga..anak manja kan...

mak abah aku, tiap2 mlm dok pikir, adik aku ok ke, boleh ke dia kt sana...Allah!!! aku yg sebak ble mk bgtau ble ade sorg pakcik nie bercerita pasal anak dia yg mmg bersekolah sekali dgn adik aku kt maahad tu..menangis mak abah ble kenang kan dia...sihat ke makan ke boleh belajar ke..betah ke? aku rase bukan mak abah aku je terpk2, kadang2 aku sendiri...ble ingat kt adik bongsu tu, tak pasal2 air mata aku menitik sekali...Allah! jiwa org mengandung nie mmg sensitip lebih la kan....hehe

ok la pnjg berjela plak aku membebel kali nie..semoga jumpa lagi di entry yg lain...insyaAllah~



I'm Pregnant Again....

As Salam,

After 4 months aku tak update blog kesayangan nie,...so hari nie aku rajinkan diri update la jugak...last post aku bln 6 tahun nie..fiuhhhh lama plak rasenye tinggal dunia blog nie...

Actually, nak bercerita cikit.,..first n last aku datang period mase bln 8/16.. bln 8 tu aku dtg 2 kali..awal n hujung bulan..dan smpai ke saat ini, my period still tak mai2 lagi...sebenarnya tak risau papepun...yek la, org kta kalo kte fully bf, period susah ckit nk mai..ade kawan satu opis tu bgtau, dia 4 bulan sekali baru dtg period..aku pun take note je la...

tp ape yang terjadi kat aku? 2 3 hari lepas, lepas je balik dari kg, badan mula rase tak sedap..pening, penat, badan terasa lemah je..nk buat ape2 malas nye rase...dah tak bape sihat, batuk n sesema mula menyerang..aku ingatkan berjangkit dgr si nisa...tp nak dekat seminggu tak baik2 lagi..biasanye kejap je aku dah recover balik...ok2 positifkan diri je la...semalam ble hati rase tk sedap n terpk2, ajak la encik suami gi bli pregnant test di presint 15..

na...pagi2 aku dah test baekkk punye....n the result is positive....nk rase teruja tak sgt, cume terkejut berukkk n terasa plak la kesakitan bersalinkan si nisa tu...huhu...rase nk ngis je pgi td..tp buat2 happy je la..ble bgi tau en suami, dia pun mcm tak percaya...tp kami berdua terima berita ni dengan hati yang gembira..bia la susah2 cikit nk besarkan anak2...tp ble dah besar nnt memudahkan kami berdua...dan dpt rezeki yang tak terduga...aminnn....

alhamdulillah...sebaik2 perancangan kita, perancangan Allah adalah yg paling terbaik...Tq Allah sbb beri kami tanggung jawab n amanah yang besar ini sekali lagi....aminnnn


My Dream Breast Pump~

As Salam,

Kali nie nk share skit pasal breast pam aku...usia baru je mencecah 6 bulan..hehee selari dengan usia anak comel aku tu..

Hari ni baru terasa stress yg amat sgt sbb valve pam nie koyak plak...ingat kan tak la menjejaskan hasil aku..rupe2nye nahhhh...mmg terjejas sgt2 tau...

dari hari ke hari nk bli tak bli2 gak si valve tu..cdg nk bli on the spot je..tp tk tau kt mane..ade pun semua online je...kalo online nie mmg compom dpt, tapi makan hari gak la...so kawan suggest satu shop..e-mum shop namanye..nasib baiklah e mum shop nie ade cash on delivery..tp tak tau la dpt ble..huaaaaaa.....try call hq kt gombak, tp tak berjawab..huhu..Ya Allah, mudahkan la urusan aku..

**haha nk abis cite baru perasan..nama pam aku tak mention iek? pam aku pam single je..malish lifestyle..sebenarnya aku tak de pengalaman guna breast pam yg elektrik nie..dlu mase si kakak lahir, aku bli yg manual je..tp sakit, last2 tak tau kt mane aku letak..dah rosak agak nye... mase si abg lahir plak, cdg nk guna si kakak punye breast pam, tup2 si adik langsung tak nk susu umie,..huhu sedih bak hang...nk wat cmne kan..lagi pun mase tu, pengalaman 0 tentang bf nie...

**2 bulan yg lepas, mmg berhajat sgt nk bli double pam..org kata mudah, dari segi mase..yek la kte nie kan keje bawah bos, org pertama bos cari adalah aku..mase guna single pam nie, bg aku okla...tp kadang2 amik mase dekt 30 minit untuk pam dua dua belah...agak lama..so penah gak aku singkat kan mase mengepam 20 minit untuk 2 2 belah..tp hasilnye tak memuaskan...dh breast tk kosong sgt..dlm hati mmg nk upgrade pam ke double plak, skrg tengah reki2 la harga yang berpatutan n paling best untuk kosongkan breast..dlm hati nk bli antara lacte or eve love or autumz..harga lebih kurang je...insyaAllah tgu 2 3 bln lgi kot bru hajat yg satu nie tertunai..doakan iek kawan2...TQ2!!!!

 Autumz Passion
 Eve Love
 Lacte

**Ya Allah, murahkan rezeki ku untuk aku bli salah satu pam tersebut...aminn~

 

Baik-Baik Sayang

As Salam,

Hye peeps!

Alhamdulillah kembali bekerja lepas terpaksa ambik on leave utk 2 hari menjga si comel nisa..pagi tu mmg semua dah bersiap nk gi sekolah n keje, ble tgk nisa bangun sambil menangis mintak dukung, baru la perasan tahi mata dia mkin byk..aduhhh kene sakit mata la plak..walhal seblm tu mmg ade keluarbiasaanya tahi mata dia bertepek2..tak la byk...tp hari tu, ttb makin byk..aku tak tau la sbb ape..berjangkit antara kami sekeluarga tak de plak..tp tk pe la..umie redha kalo dah nisa nk sakit..jd umie decide hari tu, amik cuti bwak nisa gi klinik p18 utk jumpa doktor, amik ubat..

keesokannya plak, tgk masih lagi tak baik, batuk dan sesema plak makin serius.nk letak nisa kt pengasuh rase serba salah sgt..ank sakit tp bagi org jaga..jd umie amik keputusan tambah cuti sehari lagi untuk jg nisa..mlm semlm, umie rase bdn nisa dah mula nk demam..uuuhh mcm kene tmbh lagi sehari lagi je cuti umie nie?..mlm td, perasan nisa tak berpeluh mcm biasa..umie dah cuak..nk amik cuti ke tak? mandangkan cuti umie dah tk de, nnt plan nk ambik cuti mase bulan puasa..n raye lgi..emm jdi nye pgi nie, ble tgk nisa dh mula berpeluh umie tabhkan hati hntr nisa rumah pengasuh..tp siap berpesan dgn pengasuh n tiap mase umie whatapp dia tnye nisa mcm mana..if ptg nie nisa tk nak nyusu n demam makin teruk, umie amik la half day..

Ini adalah kali pertama nisa demam ble usia dah nk masuk 6 bulan..perubahan yg ketara umie tgk, ble umie pakai tudung, mula la dia meraung mintak dukung..abie dukung pun dia tetap menngis..

dan buat kali pertama nye, umie bagi pengasuh dukung, nisa palingkan muka (tk nk tgk muka pengasuh) n mengis ble umie tgglkan dia..alahai anak...sebak umie..kalo boleh, umie nk bawak awak gi keje sekali..tp mmg tk boleh..nnt satu opis dgr suara awak menangis...

Semoga anak umie cepat sembuh...tggl 2 minggu lebih je lgi nk bagi nisa makan..tk tahan umie dgr org sekeliling bercakap2..alhamdulillah hati umie mmg tegar smpai ke hari ini...

**bonding antara ibu dan anak : kalo si anak menyusu sepenuh nye mmg lain dari yg lain...terasa kami sgt rapat...**

5 month!!!

As Salam,

Hye peeps!!! mood rinie 50 50..biasa la pagi2 kan...hehe..

Ok, pg yg sejup nie, aku nk update kisah si nisa...Hari nie 11/5/2016, genap la usia nisa 5 bulan..alhamdulillah Allah sentiasa lindungi nisa ble umie jauh dari dia..syukur pada Allah SWT nisa sentiasa sihat..walaupun kadang2 sesema n batuk, tp cepat je recover; sbb aku percaya air susu ibu itu lah penawar dan ubat nye...

Progress terbaru, nisa dah pandai mengekek, pandai beno bermain, bagi la ape pun dia main je..hehehe..dan yg paling terbaru, dia dah mula meniarap...bangun tido, ngs kejap, n terus meniarap...pengasuh bagi tau, ble meniarap dia akan diam je...senang jg nisa, janji perut kenyang sudah!!!

Aku ade baca statement seseorg sama ada di fb or google, kenyataan tu bgitau, if anak dah pandai meniarap, dah pandai tegakkan kepala, n dah mula menunjukkan minat nk mkn ble tgk org makan, so dah boleh la bg makan...kadang2 aku tgk kecian sgt..nk bagi awal tp takut jd pape...nk kenalkan dia dgn puri buah2an n sayur2an tp ade sikit masalah dalam penyediaannya..huhu..serba salah jadi nye...kalo ikutkan kata doktor private, sejak bby dah masuk usia 5 bulan dah boleh perkenalkan dia dengan makanan...tp nnt ble dah makan, air susu kurang minum..huhu,,,, sedih!!!

ok la bos nk gi meeting nie,,haha!!! da~~

Selamat Kembali ke Malaysia

As Salam,

Hye Peeps...

Alhamdulillah selamat mendarat di Malaysia pada hari ahad jam 6.++ petang bersama famili tercinta. Bersyukur sgt2 perjalanan kami semua dimudahkan oleh Nya dan perjalanan Majlis Perkahwinan adik pun dah selamat dibuat. 

Mase di sana, kami semua sempat berjalan2 di Mall Mentari, tempat membeli barang buah tangan tuk diri sendiri dan keluarga di Malaysia, walaupun tk byk yg boleh dibeli tp jdi la dpt 1 2 je...huhu..yek la tukar duit pun tak byk..dlm RM305 dpt la 1Juta nilai duit Indon..

Dan alhamdulillah perjalanan penyusu si nisa tk teruk mane pun..cume mase mula2 smpai tu dalam  2 3 hari dia mmg tk nk nyusu sgt..breast plak asyik bengkak je.aku plak punye sengal tak bawak pam...huhu sedih sgt..smpai terpaksa bli botol susu n perah guna tgn je...menyesal tahap gaban..nk bli pam manual sgt2 mahal kt sana...n peristiwa paling sadis, puting si nisa tercicir plak time ktorg berjalan2 kt berastagi, sejuk mcm kt Cameron..hehe siap petik strawberry lagi..

Tak tau la ble lg dpt ke sana...insyaAllah lagi 2 3 tahun kot. yg penting skrg nie kene simpan duit..mcm2 perancangan ade dlm kepala otak nie..tinggal nk buat ke tak nk je...semoga Allah mudahkan urusan aku dan suami.amenn....

Sebahagian gambar je....




















ok!



My Breastfeeding Journey

As Salam...

Hye peeps!!!

Tiap2 hari aku baca tentang penyusuan mentor2 yang berjaya nyusukan anak diorg smpai usia melebihi 2 tahun....bkn ape, selain tambah ilmu, boleh bagi semangat kt aku ble terasa penat or dah mula malas nk pam demi anak...ape lagi ble dpt hasil pam sikit tak meriah cm selalu..huh....so nk naikkan semangat n nk think positive balik, aku belek2 la fb mentor2 tersebut..n alhamdulillah smpai ke hari nie, aku masih dpt cekalkan hati nk bf anak dara comel aku tu...

Baru2 nie, kami sekeluarga pegi kenduri kawin sepupu suami di Felda Besout..memula ingatkan dia bersanding 9/4/2016..rupe2nye nikah hari tersebut lepas isyak..huhu..memandangkan kami dah bangun pagi n semua nye dah bersiap, kami gi makan n terus ke Besout...smpai lebih kurang jam 3 petang..time tu mmg matahari tgh terik..aku dah agak dah, mesti panas gle nie kt sana...tp redha je la...dgn pakai baju kurung bagai...hehe....ble smpai je kt sana, si nisa tk meragam lagi,,ok je..main2 jap..mase tu baju mmg dh hilg ke mana,,tinggal pamper je..hehe..dlm 1 jam pastu, dia mula meragam nk nyusu n tido....mana nk cari tempat menyorok tk nyusu lagi n nk cari kipas bagai..huhu..aku pikir kalo susah sgt, nk je gi kt keta pasang aircond, nyusu n tido kan nisa kan? tp suami tak bagi...so dia la yang cari kipas n tempat utk aku nyusu n tido kan nisa...last2 nisa tk tido pun..main2 jap..n meragam lagi...dgn panas nye, berpeluh2 aku..akhirnya aku dukung n dodoikan nisa....tido lah dia....ble letak bgn balik...dia ngamuk lagi, aku mandikan dia plak, mybe panas kan...pastu ktorg gerak balik sbbnye suami nk keje malam tu..

Esoknye hari sanding, kami mai balik....tp kejap je la..smpai dlm kul 12 pastu ktorg blik jam 2.45 ptg cmtu..hehe...kali nie nisa tk mergam sgt..sbbnye kejap je pastu ktorg dah blik...

Cabaran ble di tempat lain tu yang perlu aku hadap..kadang2 benda tak jangka..salah satu nye ramai org laki, n keadaan tk selesa..nk tak nak aku kene tenangkan hati, cari inisiatif utk nyusukan nisa...sblm2 nie cabaran yg aku hadap cume ble kami pergi membeli belah je..ok, lepas nie cabaran yg lgi besar buat aku ble ktorg semua akan ke Medan selama seminggu lebih...huhu...smoga Allah mdahkan urusan aku nyusukan nisa..bawak bekal breast je la tuk minum n makan si nisa nie..hope dia boleh biasakan diri ble berada di luar negara...aminnnn.....


 alhamdulillah nisa dah 4bulan

 manja umie..org ckp muka adik mcm abg mase kecik2...hehe umie tgk cm muka kakak je mase kecik..hehe whatever la dik, jnji adik sihat n ceria selalu....skrg dah pandai, nyusu kejap2 n tgk muka umie...smbil senyum2...ajak main la tu..umie tau adik rindu ngn umie kan? cian adik...


Da~~~




Sedikit Coretan

As Salam...

Hye Peeps!!!

Rinie baru ade mood nk update story mory kt blog nie...mgu lepas 3 hari aku MC; sakit mata..aku tak tau mane dpt penyakit tu balik..alhamdulillah anak2 n suami tak berjangkit pun...sblm2 nie kte tau sakit mata nie boleh berjangkit kalo org lain dok pandang mata kite kan? tp semua tu tanggapan yang salah..sbbnye doktor yang merawat aku cakap sakit mata nie boleh berjangkit if air dari mata yang sakit tu disapu pada mata orang lain, so sakit mata tu boleh berjangkit..n aku mmg jaga kebersihan, cuci tangan kalo nk pegg baby, n tisu yang aku guna tuk lap air mata tu cepat2 aku buang kt tong sampah, supaya anak2 nk pegang..

Minggu nie baru start keje balik..dan sgt la heaven coz seminggu nie bos berkursus di INTAN, Bukit Kiara...kursus A-Leap..if bos aku lulus kursus nie, boleh la naik pangkat ke Jusa C plak..dan akan gi berkursus selama sebulan..wahhh sgt2 heaven hokeh!!

Kurang lebih dari 2  minggu, insyaAllah kami sekeluarga termasuk famili aku, akan terbang ke Medan, Indonesia..kali nie bukan sekadar nk bercuti tp lebih kepada hari bahagia adik bujang aku! Tahniah buat dia, tak lama lagi nk jdi laki orang dah..hope sgt perangaiii busuk dia leh berubah ble dah kawin nnti...aminnn.....mcm2 persiapan dah buat.tp semua urusan pak sedara aku yg settle kan semua.termasuk hantaran dan urusan bertunang dlu..dan bakal menantu n adik ipar aku bkn orang lain, dari sedara mara sendiri.dan semoga ikatan pernikahanan ni kekal smpai akhir usia mereka nnti...amin amin amin Ya Allah...

Sekarang yang mengganggu aku, cmne la nnti si nisa nie..aku harap sgt dia ok tak meragam ble gi sana...yek la..baby nie kan susah cikit nk merasa selesa kt tempat2 baru..n aku berdoa pada Allah semoga perjalanan kami nnti ok n smooth je..amin...

Doakan kami selamat pergi dan selamat kembali  yek!

Da---


Penyusuan Si Comel Nisa

As Salam,

Hye peeps!

Rinie aku nk cite skit pasal penyusuan si nisa.

Pada awal kehamilan si nisa, aku dah niat dlm hati nk susukan dia secara ekslusive..insyaAllah kalo dpt smpai la di berusia 2 tahun. Untuk pengetahuan korang, dlu aku mmg cetek gile tentang ilmu penyusuan..dah aku anggap penyusuan nie tak penting asalkan anak aku membesar dengan sehat sudah..tambahan plak aku nie kurang susu, tu mindset aku dlu...yek la sbb buta tentang ilmu penyusuan..

Sebagai akibatnye, anak pertama aku susukan smpai umur 1 tahun tp cmpur fm dan bf..mlm mengempeng smpai la dia tertido..kecian kan? 

Anak ke2 plak, mmg totally tak de nyusu badan..sbbnye lepas je dia keluar dri perut aku, doktor dah masukkan bby ke wad bby..alasannye bby besar takut kekurangan gula, so diorg nk pantau dlu...sepptnye bby dah boleh keluar esoknye, tp kene kuning plak, terpaksa la kene letak bawah lampu...perghh time tu aku sedih sgt! n nurse kt wad tk pernah nk mintak aku nyusukan bby smpai la ble aku dah keluar dari wad bersalin bersama bby. Ble smpai rumah, aku try bagi bby susu badan, mmg totally bby menolak..mmg tak nk bukak mulut pun..huhu sedih lagi!!! dan smpai la dia berusia 3 tahun, fully fm je..huhhh dugaan..

Jadi, ble dah besar nie, aku bandingkan ke2 2nye mmg berbeza tahap kesihatan..si adik mmg kerap kene demam, batuk n selsema..tiap2 bulan mesti kene..dan ble dah kene tu, lama gak nak baiknye. berbanding dengan si kakak, jarang demam, batuk n selsema..

Daripada situ aku nekad nk susukan si kecil nisa smpai mana aku sanggup..

Pada mulanya, lepas je bersalin, nisa aku terus susukan..tp mcm biasa, susu mmg tak de..susu awal2 tu org panggil kolostrum insyaAllah nisa dpt..skrg nie wad bersalin suruh ibu2 yg lepas bersalin kene stay smpai la bby kencing n berak..jadi si nisa nie tk de berak n kencing smpai la hari ke 2 baru leh keluar..itu pun lepas dia kencing n lepas nurse bg susu fm kt dia, katanye kesian bby umpama hisap puting kosong je..mmg time tu aku rase nk ngs je..huhu...kt rumah plak, aku usaha2 nk dpt kan susu byk, siap suruh suami bli kan mcm2 milk booster but still sama je..memandangkan aku kesian tgk nisa, aku bg la fm..tp tk kerap..seingat aku 2-3 kali sehari..mmg stuggle gile nk dptkan hasil susu yg banyak..pam tuk tgk bpe oz aku dpt sekali pam..

alhamdulillah, sejak 2 minggu dah masuk keje nie, hasil pam sgt2 mengejutkan aku..3 kali pam buat mase nie, dpt la 11-14 oz..alhamdulillah mmg cukup sgt tuk bekalan nisa..but aku try tuk up kan lagi demand..milk booster yang aku perasan berkesan tuk aku, kurma n sayur sawi besar...mmg kuantiti susu tu akan meningkat.alhamdulillah..syukur pada Allah...


Skrg start hari Jumaat, 11/3/2016, nisa dah exclusive bf..Ya Allah perasaan yang sgt2 mengembirakan aku....tk sangka dpt jugak aku nyusukan nisa tanpa fm lagi...mudah2an air susu nie tak pernah kering n makin byk untuk nisa smpai dia besar..Ya Allah, Kau mudahkanlah urusan aku untuk menyusukan anak ku ini..aminnn....

Akhirnya cita2 dah tercapai..rinie dah masuk hari ke5 tnpa fm, insya Allah..... =) Tq Allah....



Suasana Baru

As Salam,
 
Hai Peeps,
 
Alhamdulillah rase syukur tak terhingga buat Pencipta kita, kerana dengan rahmat dan izinNya aku kembali bekerja semula but in a new environment..pada mulanye agak kekok. Eh lupa plak nk bgtau, aku mula start naik keje 7/3/2016 (Isnin). Naik2 keje terus kene masuk bahagian lain..dlu kt jabatan tak la rase berat sgt..suasana kerja lebih santai..staff tak ramai..sonok sgt! tp kt tempat baru nie, staff ramai..semua pt2 aku tak perlu kenal sgt, sbb pegawai pentadbiran kta aku perlu deal dengan ketua unit je..korang bygkan kta sini ade 5 unit..fiuhhh byk gak tu..berbanding tempat kerja lama dlu..walaubagaimanapun, this is my new life, new chapter, so I must follow the flow..insyaAllah semuanye akan baik2 saja...aminn..
 
Hari nie dah masuk 10/3/2016, means dah 4 hari aku bekerja, masih lagi tercari2 rentak nk susun jadual lepas balik kerja..mana nk siapkan makan mlm, mana nk susukan anak, mana nk basuh baju, mana kemas2 barang tuk esok, mana nk gosok baju aku n anak2..wahh byk nye keje...tp so far semua ok lagi..cume tido mlm kurang...sbbnye si kecik nk menyusu malam2...mengempeng je..hehe...terasa sgt mase aku dgn dia tk cukup...yang bagus nye sejak dok ngan pengasuh nie, dia baik sgt..perut kenyang je diam main sorang2 dgn play map nye..tk cm sblm nie, asyik nk di pegang je..syukur Allah mudahkan semuanya..
 
Skrg nie rutin aku di pejabat, setiap jam 10/10.30 pg, 1.00 tghr n 4/4.30 ptg akan mengepam..
mmg Allah mudahkan segalanya lah aku cakap 100% sbbnye aku dpt satu bilik..so ble nk mengepam aku just tutup pintu n kunci...aku pam kejap je dlm 30-35 minit..n hasilnye mmg cukup utk bekalan bby esok harinye...seronok bukan main lagi ble balik rumah tgk susu2 tu semua...rase penat berbaloi dengan hasilnye...syukur Ya Allah...aku tak tau pun susu kalo anak tak minum leh dpt byk tu..tk mcm kt rumah..ble pam dpt sikit mybe sbb bby tak nyusu direct...so kte tau hasilnye ble dah pam...

ok la, kte stop dlu..rinie ade jamuan yang bahagian lama buat untuk aku dan bos..mintak2 la diorg tak suruh aku bgi ucapan.hehe

nk setepek.....=)
 
 
Da..
 
 



Tahun Baru Lembaran Kisah Baru 2016

Assalamualaikum ...hye blogger tersayang..

Dah lama aku tak update kisah hidup kt sini..makin busy dengan hal anak2..lepas habis pantang je, terus suami ragging aku jdi driver anak2 gi sekolah n pulang sekolah..nasib la si kecik tak byk meragam..senang keje umie..Tq syg..

Diam tak diam tinggal 2 minggu lebih je lgi aku nk masuk keje balik..kejap je mase tu berjalan..

entry kali nie just nk cite biasa2 je tentang life ble dh beranak 3 nie..next entry baru leh cite tentang pengalaman bersalin n berpantang nnti..

Perkhabaran terbaru aku dgr, bos aku dah dinaikkan pangkat, Jusa C n di tempatkan di bahagian kewangan,KPT. Ble member satu opis yang skrg nie memangku tugas aku update pd aku pasal nie, terkejut kucing aku..mane tak nye, sejarah berulang kembali..Maksud sejarah berulang kembali tu cmnie..mase aku bersalin anak pertama, bos aku kene pindah bahagian lain..nasib la dia nk bawak aku sekali..bersalin anak ke 2 plak, bos kene pindah jabatan n kt sana dah ade pa, so aku stay kt tempat lama n jg bos baru..so skrg nie, bersalin anak ke3, bos aku naik pangkat n ditempatkan di bahagian lain, dan aku kene ikut dia sekali..katanya smpai lah dipencen..hehe kelakar ble fikir balik..tp semua tu datang dari Allah..tak dirancang pun kan...so ble naik keje nnti, aku terus lapor diri di bahagian baru..di kementerian bukan lagi di jabatan...alhamdulillah rezeki anak...

ok next update kat entry lain eik..nk gi pum jap!!!!!