Serba Sikit Kehidupan

Assalamualaikum,

Hai Semua,

Esok hari gaji! alhamdulillah, Allah cukupkan jugak belanja kami untuk bulan ini...Syukur....

Rinie bos dah kembali bertugas, tapi untuk sehari je..keh3..esok kembali tak de di opis, sbb nye beliau bercuti..Esok petang plak, ade rehearsal untuk Penerimaan Anugerah Pekerja Cemerlang...hope semuanye berjalan lancar nnti..amenn....

Semlm berkursus di PICC..buat mase nie dpt lah 2 hari berkursus..So, kene cari lagi 8 hari hokeh?! aduiii....sengkak perut ble pk pasal kursus nie tiap2 tahun..tp ape nk buat, kene buat gak ler...semoga Allah mudahkan urusan nk settle kan kursus2  nie..seblm hujung tahun..amennn...

Kandungan dah masuk 7 minggu hari nie..alhamdulillah masih diberi kesihatan tubuh badan serta larat untuk bekerja...Masuk je 7 minggu, baru la rase loya tu dah tak de..kalo tak, mesti nk mkn untuk hilangkan rase kurang selesa kt mulut tu..aku mmg tak vomiting untuk pregnant kali nie, cume loya yg teramat dan rase kurang selesa kt perut je..pening2 n rase tak sedap badan..tu je la...kali nie rase mengandung kureng best skit berbanding anak2 yg dlu..mybe Allah nk aku rase plak kot simptom2 yang lain dari yang lain...hehe papepun aku bersyukur..

Mengandung kali nie lebih cikit, sbbnye encik suami sgt2 prihatin dan sgt2 baik hati hokeh? dari kerja yg biasa aku buat, dia dah buat untuk kurangkan kerja2 aku...alhamdulillah..TQ syg...cume bab memasak kt rumah, aku tak boleh hindar kene buat walaupun dlm keadaan yang malas ya ampun tu....hehee...

aku dah start consume acid folid, walaupun bukan ubat dari doktor or klinik, just bedal acid folid dari shaklee tu..ini adalah lebihan dari ubat yang encik suami ambil sbb nk kurangkan/pupuskan resdung dlu...so aku la tukang perabih ubat2 tu semua..nasib ade fungsi untuk kdgn kali nie..

memula mmg malas nk gi check my pregnancy kt klinik swasta...walaupun keinginan tu mmg memuncak untuk tgk insan comel in my tummy, tp terpaksa tunda sbb nk kasi beso skit..tk lah kene berulang2 kali dok scan je kan? heheee..si kakak plak, terlebih excited.ble gi mana2 nmpk bby mula dia cakp, " umie, bby la...comel je.." hahaaa tah cmne la nnti ble si kakak dpt bby, jgn buat cm anak patung sudah...kih3..

Susu pun dah start minum..kali nie aku choose plak susu EnfaMama..tak nk la try Anmum cm dlu..aku nie kan ade sejarah kencing manis, so pregnant kali  nie kene pantau supaya tk terkene kencing manis lagi..kalo tak seksa ckit la kene ambik darah manjang..aduhh! pasnie, beras kene tukar..kene makan beras tajmahal untuk org kencing manis tu..tkpela janji makan kan? 

Insya Allah petang nie nk gi scan bby la..risau plak ble pk sebarang kemungkinan kan? at least dpt tahu dia ok kt dalam tu, baru lega hati umie...

Da....

Kehadiran Yang Ke3

Assalamualaikum...

Ok rinie nk review sikit pasal my 3th pregnancy...

Ble start masuk bulan 3, ktorg berdua dah start planning nk bby yang ke 3 tahun nie...sekitar pertengahan bulan 3 tu, aku start tak sedap badan..sakit pinggang, tk de selera makan..perut berangin je..n buncit skit dari biasa..bdan penat jgn cakap la...lagi best rasenye berehat di rumah tambahan plak, time nie batuk menyerang..dekat sebulan dah la...

Pada 28 Mac 2015, which is my birthday, aku try buat pregnancy test kt rumah..mlm tu siap cite kt husband, kalo mmg ade bby, ini lah hadiah hari jadi yang paling bermakna buat aku tahun nie..suami kata, insyaAllah...tp dukacitanya, pagi tu aku test -ve..huhu sedih ok! kecewa jgn cakap la..rase down sgt..tp kene think positive, Allah tak beri itu ade hikmahnya kan? 

lepas dari tu, badan still lagi mcm tu jgk....tetap lemah, nk tido je keje nye..tp tido nie tak la ble letak kepala kt bantal terus lelap...take time la..aku sebenarnya dah lupe simtom mengandung ank pertama n kedua dlu tu..hehee....ble ckp kt suami, suami kta biar dlu, tggu seminggu lagi baru cek balik..so aku pun kesabaran la cikit..

Pada 1/2-4-2015, aku try cek balik, n line yang nk menentukan sama ada kite mengandung atau tak tu, samar2..aku penah dengar kwan bercakap, kalo samar2 itu mmg ade, cume masih awal lagi..mmg aku seronok sgt..feeling aku mmg betul bby dah lekat..Alhamdulillah...syukur ya Allah..cite kt suami, dia pun seronok ble dpt tau aku dah lekat...

Skrg kalo ikutkan dah masuk 5 minggu...insyaAllah masuk 2 bulan nnt baru nk gi scan..

Rezeki berganda dari Allah

Assalamualaikum...hai semua!

Pagi Khamis yang sangat mendamaikan hati, berlatar bunyi bacaan al Quran....sejuk hati dan tenang rasenya..

Sebenarnya dah lama nk post entry nie, tp hold dlu la...hehee

So hari nie aku decide nk post pasal hal nie..

Berita yang mengembirakan aku, pertama aku hamil lagi sekali untuk kali yg ke 3..hehe mmg tak sangka, aku hamil dlm mase yg terdekat ni..mmg kami suami isteri dah planning nk tambah lgi sorg, tp tk sgka mmg meletak..Allah sentiasa mendengar doa2 hambanya..Terima kasih Allah...rase happy sgt2, sbb nk rase balik pengalaman mengandung, dan bersalin tu selepas 3 tahun..fiuhhhhh!!!! semoga aku kuat, n bertambah kuat sbb anak nak masuk 3 nie kan? kesabaran tu kene tinggikan lagi la...insyaAllah aku boleh..=)

Ble dah mengandung balik nie, perasaan itu sgt2 excited..tp jgn terover sgt..sbb kandungan aku pun masih di peringkat awal..mcm2 leh terjadi..tp aku berharap sgt dan sentiasa berdoa pada Allah supaya kandungan nie akan sentiasa dipelihara oleh Allah..amenn...lepas nie dah mula nk makan makanan sunah, minum susu utk ibu2 mengandung dan akan cuba untuk sentiasa membaca surah yussuf! semoga aku diberi kekuatan untuk meneruskan nya sehingga kelahiran bby nnti...

ok2...berita gembira ke 2, Tahun nie aku dpt Anugerah Pekerja Cemerlang..terima kasih pada bos sbb beri penghargaan yang sgt bermakna nie buat aku...bos sentiasa beri kepercayaan pada aku..alhamdulillah sbb di beri peluang untuk menjaga bos yang sporting..tp memula dlu, berkaca gak mata aku nie...dah lama2 baru la dia ok n baik dgn aku..alhamdulillah....

ok la takat tu dulu la...tak tau nk taip ape dah....da