Now I'm turn to 28..

Assalamualaikum...hai~

Alhamdulillah, past 2 days ago, on 28/3/2015, usia aku dah berganjak ke 28 tahun...syukur, selama 6 tahun sudah melayari hidup berumah tangga bersama suami dan 2 orang cahayamata....diharapkan dengan bertambahnya usia ini, maka bertambahlah rezeki dari Allah dari pelbagai sudut....tk terkecuali dalam hal anak2..target seblum usia 30 tahun nk tambah lagi sorang..semoga Allah mengizinkannya..amennn...

Macam tahun2 sebelum ini, sambutan besday tak la se gah mane..cukup la sekadar di bawa makan mee sup meletop di Sg. Besi..hehe mmg dah lama teringin..so hajat tu smpai jugak..alhamdulillah..thanks encik suami...nothing special on that date..

ok, tak tau nk cite ape dah...

Alhamdulillah dah masuk 3 minggu si adik dah bebas dari pampers....haha dah tua2 baru lepas semuanye...skrg si adik dah pandai nk memerut dlm bold dah...senang hati umie..cume buat mase nie, kene bli pamper untuk spare.bukan ape, kalo kt rumah mmg tak pakai dah la termasuk malam..cume kt sekolah, cikgu pakaikan jugak..risau di terkencing dlm seluar...tp bgi aku suruh dia kencing seblm tido dah memadai,,tp yek la cikgu taska kan., bkn nk jg anak aku sorg je..ade byk lagi budak2 yang diorg kene take eyes...tkpe adik, at least kt rumah dah tk payah pakai...mmg dh jimat byk...skrg dah start pakai underwear..hehe comelnye..hahaaaaa...

ok la da.....


My Progress

Assalamualaikum..hye!

Entry kali nk cerita tentang hasil aku mengajar si kakak membaca..entry last aku pasal nie pada 12 Mac 2015..so smpai la nie dah masuk 2 minggu aku dok ajar dia membaca..so far sekarang nie dia dah boleh mengenal dan membaca basic bunyi such as a i u,  ba bi bu, ka ki ku, ma mi mu, na ni nu, sa si su, ta ti tu, ra ri ru, pa pi pu, da di du, ya yi yu, la li lu, dan ade lagi 1 huruf.. hehe  aku lupe...

memula aku tak konfident, boleh ke anak aku membaca...tp berkat kesabaran aku, alhamdulillah dia dah boleh baca ayat macam nie:-

Ini apa? 
Ini baju Ali.
Baju Ali biru.

Lebih kurang cmtu la...rase seronok sgt ble dia dah boleh baca ayat simple cmtu...la nie dia dah nk masuk vokal o..nnti kalo aku rajin aku upload video si kakak membaca....bukan senang nk senang dan bukan susah nk susah..yg penting kene ade usaha la...aku nie yg mmg kemalasan je nk buat itu ini, tp aku kene istiqamah tentang anak2 nie...si adik ble dah mula smpai sebutan ini dia dah tk nak belajar..nk start main balik..si adik susah cikit nk fokus..dah la hujung bulan nie si adik ade exam..heheee aku tak berkesempatan nk ajar dia lagi..tp kene buat gak, kalo tk cikgu ckp kene ulang balik ape yang dia tk dpt tu...

Mengaji pun si kakak dah masuk huruf "dal"...tp bab nie dia kene ajar lain cikit....tk bape kenal huruf..so kene ulang byk kali baru dia ingat..kadang2 kecian tgk dia terpaksa belajar byk benda dlm usia yang muda..tp umie kene ajar jugak, tkut ble dah besar nnti lgi liat nk belajar kan....

tak pela aku start dari kakak dlu, ble dia dah pandai boleh la dia ajar si adik bersama....si adik nie kadang2 dia ikut org...tk suka buat sorang2 kene berteman/geng baru nk buat..

Ok la nnti aku update lagi pasal progress diorg k!
  




Do My Best For Them

Assalamualaikum...

Susahnye jadi ibu bapa nie kan? mcm2 benda nk pikir pasal anak2..bkn dari satu benda je, segala benda kene pikir..

semua mak ayah ade aim diorg sendiri...kte yang akan mencorakkan anak2 kte..mcm mana kte nk corak tu semua terpulang pada kte..ble anak2 dah besar, kte bertanggungjawab sepenuhnye ape yang jd pada anak2 tu nnti...

sekarang dah masuk bulan 3 tahun 2015...sejak kakak ke sekolah, aku tak nampak sebarang perubahan dalam diri dia..emm baca doa ape tah lagi..ble pk balik, anak2 tak salah, cikgu2 tak salah..anak2 jd mcm tu semua salah mak ayah..yup! kali nie mmg aku tuding jari pda diri sendiri la..ape yang aku buat selama ini? itu la yg jd pd anak2 aku sekarang..manja kan sgt? cuma suami yg tegas dgn anak2..

cume anak2 aku agak pndai kalo bercakap dlm bahasa inggeris..itu je yg aku nmpak..so itu la yg aku didik smpai sekarang...

sebenarnya kesedaran untuk hal2 lain itu baru timbul minggu lepas..hahaa teruk kan? ble tersebut pda suami, tentang satu family nie..mom dia mmg suri rumah sepenuh masa..suami business man..ade 2 orang puteri...sorang 7 thun sorang lagi 5 tahun...bab speaking mmg meletops!! si kakak sgt2 kreatif, suka melukis n mewarna even gi shopping, makan..senang ckp 12 jam melukis n mewarna...n melukis mmg pandai la..aku sendiri pun tk reti lukis gitu...hehe mcm2 aktiviti di rumah yg diorg buat..cube korang searching blog thepinkstiletto...anak dia sejak dari 2 tahun dh pandai bace buku..

so berpunca dari situ, baru la tersedar yang anak aku nie mmg tk pndai lgsg membaca..sedih! tp aku tak salah kan dia..ini mmg salah aku 100% sbb tak ajar dia..so skrg nie aku dah start ajar dia walaupun tak la kene mengadap dia je 24 jam, tp aku cube 15 org 30 minit untuk ajar dia mengeja n kenal words...ok la suami ajar mengeja bm, aku bi n mukadam...aku nk tgk progress dia secepat mana untuk dia start bace story book...

kwn2 doakan aku berjaya didik anak2 aku k! si adik pun dah pandai bunyi2 vowel...syukur!! semoga aku terus di beri kesihatan yg baik untuk mase depan anak2..amennn

gambar baru keluar oven!! hahaaa muka agak penat cikit..biasa la umie yang penuh dgn tanggungjawab..ceh!


Coretan malam hari

As Salam...

Hye peeps!!

Malam2 buta baru ade feel nk update dlm blog nie..hahaaa setelah settle semua keje termasuk siapkan baju anak2 untuk esok, baru la aku ade can mengadap laptop merah nie..alhamdulillah ini first entry aku update tang tang malam n hari keje..yek la kalo time gini mmg dah landing n mengadap tb je la..emm sejak astro dah tuka basic nie, keinginan nk hadap tb tu dah kureng...janji ade sudah..

nie nk cite cikit pasal anak2..ble ank2 dah makin membesar, baru lah terpk...mcm mana nk ajar anak buat itu, buat ini, mengeja, membaca. mengira mengaji bagai? aduiii....ble usia dah menuju ke 3 siri baru la benda2 nie bermain2 dlm fikiran..org kata cikgu tu sbagai membantu, jgn serah semua pda cikgu..cikgu nie bkn leh tgk n ajar anak2 kte 24 jam...kadang2 mase kt sekolah pun, bkn tentu2 dia akan dpt mengajar anak kte sebaik mgkin..oleh itu, kesedaran n tanggungjwab lebih kepda org tua sendiri..

berat sebenarnya tanggungjawab mak ayah nie..bkn tkat lahirkan anak, bagi makan sekolah smpai la ke besar panjang..tapi pengisian utk anak2 tu "0"...aku tak tuju pd sapa2 nie untk peringatan sendiri la kan...alhamdulillah sekarang nie, kami suami isteri sentiasa lebihkan anak2..maksud aku lebihkan kat sini, mkn korang lebihkan anak2..biar diorg kenyang, kte lapar tak pe..setiap hujung minggu  ktorg mesti bwk anak2  hirup udara luar..tk yah keluar duit pun tkpe..gi la taman area2 rumah ke,,,gi mandi kolam yg free tk perlu byran..tk pun gi la jalan2 tepi pantai smbil main layang2..biar anak tu rase sonok ble dpt keluar dari rumah..mcm kte jugak perlu release tension kan? baru la nk keje hari isnin tu rase semangat, tk lah lemau je..hehee itu dituju pada aku..=)

skrg nie aku cube nk ajar anak2 bercakap dlm bahasa inggeris, tk byk tp ade progress dari hari ke hari pun dah ok...sbb semua nie aku nk tanam sbb ble dh msuk sekolah nnti kompom akan belajar bahasa inggeris..ini sbgai langkah awal untuk anak2 aku minat english..tk la mcm aku dlu..benci gile dgn subjek ini..ble dah tua2 nie baru terasa bi nie sgt2 penting nowadays...

aku harap suami akan sama2 bantu aku dlm mendidik anak2..semoga usaha aku ini akan diberkati Allah sekaligus dimudahkan oleh Allah...amennn...

Semoga entry kali nie dpt bukak sikit minda kte demi masa depan anak2....=)