Sweet 8 month!

As Salam..

Haha last entry aku mase kandungan 6 bulan..now! dah masuk 8 bulan..perghhh..korang kira la dekat 2 bulan kot aku tak de mase nk update blog nie...kesian ko blog..hahahaaaa

alhamdulillah....skrg dah masuk 32 minggu. baru start nk bli barang baby...takat nie dah dpt bli stroller bby sekali dgn car seat, beberapa helai pakaian baby, pampers new born, set mandian baby..ok itu je yg sempat bli takat nie..insyaAllah nnti akan bli lagi kelengkapan baby....agak penat sebenarnya ble nk shopping memandangkan keadaan diri yg semakin memboyot nie..ditambah lagi dengan peel 2 beradik tu..fiuhhhh mmg menguji kesabaran sgt2..hanya tuhan je la yang tau..

2 minggu lepas kami sempat la serbu kedai cuci 24 jam kt dengkil sbb nk basuh baju baby yang dlu digunakan oleh si kakak n adiknye..dpt la pilih yang masih elok lagi..tambahan utk anak kali nie..tk la kami bazirkan duit nk bli byk baju bby..sedangkan yg lain masih elok lagi..cuma yg bpe nk ade, baju time new born ke 6 bulan tu..hehe bli pun ikut bajet yg ade la..mane ade tu rezeki bby...alhamdulillah..

tetiba terasa lama plak nk tggu lagi 8 minggu tu..hahaaa....tak sabo nk bersalin n dukung bby..n yg paling penting dpt cuti lama...ah bahagia sekejap..


ini set stroller ngan car seat tu...alhamdulillah rezeki anak kali niee...


nie plak hadiah dari suami sempena nk dpt bby nie..hahaha tak la..tanda terima kasih... =)
tQ syg...









6Bulan

As Salam,

Ok rinie ade hati nk update kt blog..nak update pun kene ade mood tau! hehe 


My Pregnancy dah masuk 6 bulan lebih..alhamdulillah, last scan detail di Hospital Putrajaya pada 20/8/2015 ritu, baby sehat dan aktif. Doktor bagitau mengikut scan tu, bby ok tak de masalah, pertumbuhan pun mengikut minggu yang sepatutnya. Dan ape yang surprise kan kami berdua, secara tak sengaja doktor dah termaklumkan jantina baby..heheeee kami ingatkan biar lah rahsia..tp doktor dah tersebut, n itu semua adalah andaian ape yg dia tgk, tak semestinya betul kan? jadi kami nk keep secret je la..2 2 pun kami terima asalkan baby sehat je... =)

Insya Allah ble kandungan nk masuk 7 bulan nnti, kami decide nk buat 3D/4D scan..hehe tak penah2 buat..2 2 anak kami just 2D je..kecian kan? tp tak pe la...kali nie kami nk buat 3D/4D plak, leh bawak kakak n adik sekali..mesti diorg teruja tgk bby dlm perut umie...heheee sbb 2 2 dah paham...tambahan lagi si kakak...

Kalo korang nk tau, smpai hari ni kami tak bli pape lagi barang2 untuk baby..tp ade la servey itu ini..insyaAllah ble dah masuk 7 bulan ke atas nnti baru nk prepare barang aku n bby...semoga Allah mudahkan semuanya nnti...n hope sgt bby kali nie keluar 40 minggu ke atas...mcm adik dlu..natural je..semoga Allah perkenankan doa umie nie..aminn...

Sebenarnya, anak ke tiga nie rase keterujaan tu sama macm anak pertama, yek la dah 4 tahun tak merasa mengandung n bersalin tu balik..so mmg teruja plus takut...tp biasa la tu, nak tak nak kene byk bersabar n redha..n kene terima seadanya..pregnant kali nie umie tak kene kencing manis di awal kehamilan...tp still kene buat ujian gula tu ble dah masuk 7 bulan nnti...mintak2 la pregnant yg ke 3 nie, tk kene kencing manis..makan pun kurang bkn la cm kakak n adik dlu...kali nie suka makan buah jambu batu..n oren...tp mostly buah-buahan la makanan yang paling best buat umie..=)

Now, berat bby dan 700gram..berat aku plak dah 64kg...perghhh terasa gemuk sgt.hahaaaa....kene kembali fit nie lepas bersalin nnti...haha azam terlebih kali nie..mcm2 nk capai..semoga umie diberi ketabahan untuk capai target2 tu balik..amin amin ya rabbal alamin...

Ok la...stay cute! Da~


Kursus Profesionalisme Setiausaha Pejabat di Bentong, Pahang

As Salam,

Kembali bertugas.

Alhamdulillah dah dpt 8 hari berkursus, so tinggal lagi 2 hari je nak cukupkan 10 hari KPI untuk tahun ini...semoga Allah mudahkan urusan aku nk dptkan 2 hari kursus nie sblm aku bersalin. Walaupun masih berbaki 3 bulan lagi seblm bby nak kuar, tp kalo dpt settle kan awal2 tak la memeningkan kepala nnti...

Kursus kali nie under pengurusan KPT. Alhamdulillah nama terpilih untuk hadir..mmg kalo boleh tk nk gi kursus luar dari bangunan opis, tp nk buat cmne, dh masuk bulan 8 tp bilangan hari berkursus baru 5 hari..daripada kene hantar hari kerja, baik hujung minggu. Memang takdir Allah, minggu nk gi kursus tu suami bercuti. Alhamdulillah.. So far, kursus kali nie bg aku tak la pack sgt..biasa2 je..more to santai je..baju pun bebas. Leh pakai jeans lagi..tp mak buyung mmg tak leh la nk pakai jeans.

Hotel ini jauh dari bandar. Mmg nampak hutan je la. Line fon maxis mmg tk de. tp nasib ade wifi dlm bilik n dewan kuliah. dpt whatapp je la ngn suami. bg aku ok la dari terputus hubungan cmtu je kan. at least hal rumah aku tau. Risau sbb dah lama tk jauh dari keluarga.

Malam sabtu, ade barbeque. Dlm jadual mmg tk de, so pakai je la baju ape2 yg ade. Mase makan2 tu, setiap kumpulan kene buat persembahan, semua nye base on lagu "Sakitnya Tuh Di Sini". Hahaaa macam2 gaye la ade..n kami mmg tak sangka, kumpulan kami dpt jadi juara..bayangkan kami practise hanya 1 jam je..time tu la nk buat kariografi nye, nk susun n macam2 la..mybe nie rezeki 2 mak buyung kot, kami menang..n juara karaoke pun aku n partner aku menang..kih3...lawak3..dan disebabkan group kami bolot hadiah juara untuk 2 2 kategori pada malam tu, kami dpt nombor 2 juara keseluruhan. Best sgt!! mmg tak sangka..

Kesimpulannya, kursus nie byk input yg aku dpt untuk diaplikasikan dlm kerja harian aku kt opis. InsyaAllah semoga ianya berterusan. Amin~


2 orang dari kiri tu bukan group kami, diorg urusetia..hehe

=)

Partner gelek, partner sebilik aku..hahaaaa

Gambar para peserta bersama fasi2 

Lepas diumumkan sebagai juara kategori group...

Da~




6th Anniversary

AsSalam...

Alhamdulillah hari nie genap 6 tahun kami bergelar suami isteri..dengan kehadiran sepasang cahayamata penyeri hidup kami ber2....tak sngka pejam celik pejam celik dah masuk tahun ke 6...aku mengaku, kehidupan kami lepas 5 tahun baru la terasa selesa dan jadi terbiasa..tk mcm mula2 dlu..ade je tak kene...alhamdulillah lama kelamaan semua itu org kta alah bisa tegal biasa..kalo salah seorg tak ade, rase tak biasa..ade je tak kene, tak lengkap rasenya...

InsyaAllah hujung tahun nie plak kami dah jdi ber5..semoga semuanye berjalan lancar..

**ttb ade org potong mood..k bye!

Trip Family ke Langkawi

As Salam...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri..Still dalam mood raye ke semua? hehe..mood raye aku dah habis..now mood keje la plak...

Asyik bercuti ke hulu ke hilir...

2 Minggu lepas kami sekeluarga bercuti ke Pulau Langkawi. Tercpai hajat mak aku nk berjalan ke sana..sejak aku lahir smpai la hari tu, baru la hajat dia tercapai..syukur aku dpt gak bawak mak kesana....Ktorg bercuti ke P.Langkawi pun sbb nk bawak bapak saudara aku sekeluarga dari Indonesia berjalan2 kt Malaysia..yg sempat bawak pun langkawi je la..nk bawak KL dah tk sempat mandangkan aku n suami bekerja..lagi pun diorg bercuti 2 minggu je kt sini...insyaAllah next time ye!

Kami menginap di Apartment, Pekan Kuah..kenderaan (Van Urvan) dan tempat penginapan aku dah mintak kawan arrange kan..alhamdulillah puas hati..senang kalo ade kwn yg dok sana..hehe...
Tempat yg sempat kami jenguh, Pantai Chenang, Dataran Helang, Pekan Kuah, Underwater World, Beras Terbakar n last sempat la ke Makam Mahsuri. Dapat basuh kaki dari telaga mahsuri...sejuk je airnye..heheee

Seronok sekali sekala dpt bawak mak abah berjalan nun smpai ke hjg semenanjung tu...kalo kami tak rush nk balik ritu, dpt la singgah di Padang Besar..huhu tah bila la dpt gi sana lagi....hehe walaupun badan penat, ditambah sesema dan batuk yg tak kurang2 aku redah je...

Ble balik ke putrajaya, si kakak demam on off on off plus batuk n sesema..mane taknye, bangun pagi kt apartment tu, terus serang kolam mandi..huhu mmg demam la....nasib la si adik sehat.....

Gmbar aku upload cikit je iek? hehe dlm fb pun tak sempat nk upload..sabar je la..








Kisah Raye 2015

As Salam..

Baru ade hati nk update blog..fiuhhh macam2 hal yang terjadi sepanjg bulan puasa n raye2 nie..

Alhamdulillah semua berjalan lancar je..nk bercuti raye ok je bos pun luluskan..heheee...Skrg aku dah bekerja 2 hari la termasuk hari nie, tinggal esok je last day keje seblm balik semula ke Ipoh untuk bercuti ke Langkawi..insyaAllah 3 hari kt sana nnti..hope semua org happy hendaknya..nie first time g Langkawi..sambil tunaikan hajat mak yg dah lama beno nk jejak kaki kt sana...

Genap 20 minggu hari nie usia kandungan aku...semoga bby sihat2 dlm perut umie..skrg dah mkin galak bergerak2...nk tido dah mkin tak selesa..kandungan kali nie, macm biasa la...sesema ngan batuk tk pernah surut..smpai kadang kala aku smpai tak leh tahan terkencing..so skrg nie kemana2 kene pakai pantyliner..

Hari Raye ke 3, aku ngan suami gi Lapangan Terbang Kepala Batas sbb jemput bapak saudara dan anak beranaknye dari Indonesia...bercuti kt sini...hope diorg happy la sepanjg berada di Malaysia nie..ehem..lagi pun tak lama mane, cume 2 minggu je..tak puas rasenye kan? 

Hari Raya Tahun nie mcm selalu la...tak de benda menarik pun..cume thn nie dpt la makan mee udang, tahun lepas dh melepas sbb tk dpt balik beraya kan..atas tuntutan kerja...

ok la tk tau nk sembang ape..idea dah terbang, memandangkan perut dah berbunyi2..harap maklum...da~




Tahun nie nk ambik gambar ber4, tak de mase..sbbnye sibuk beraya..kih3


"SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN"



Short Update

Assalamualaikum....

Hai!!!

Alhamdulillah rinie genap 10 minggu usia kandungan! syukur pada Allah SWT atas "rezeki" ni..ble dah masuk 10 minggu nie, baru la terasa semangat sikit..tak la kemalasan sgt, asyik tido memanjang..hehee..loya n terasa nk muntah pun dah semakin kurang.,selera makan plak dah mula berselera balik..asal lapar, ade je yg nk dikunyah...muka ade sikit nyawa la org ckp, ini tak serupa mayat hidup! aku pun gerun tgk muka aku sendiri..hahaaa

Pada cuti hari pekerja awal bulan 5, kami sekeluarga ke negeri Johor...ade hari keluarga pejabat suami, sonok mmg teramat sgt, sbbnye first time jejak kaki ke Johor, n first time gak dpt masuk Legoland! Ah terasa beruntung sgt time nie..mane taknye, kos ke sana, kami just bayar RM100 je, untuk penginapan n untuk tikt masuk ke Legoland! tak huntung beb! kalo dikira, harga tiket untuk seorang dewasa lebih kureng RM2++ n kanak2 plak dlm RM16++..haiyak! dekat seriban gak la nk masuk dlm tu...hehe rezeki anak2 aku dpt masuk legoland...semua permainan ktorg main, cume taman tema air je yg takleh..sbbnye baju tak bawak, n leceh cikit la buat aku yg preggy awal  nie kan? walaupun tak main air, permainan lain aku main gak, hahaha tak sedo diri pregnant, tp buat2 tk pregnant, tp alhamdulillah kandungan aku ok smpai hari nie...cume penat jgn ckp la....nasib la esoknye masih lgi cuti( cuti gantian hari wesak)..mmg loloi la esok pgi nye...penat kemain! smpaikan hari selasanye, aku EL..terasa kepenatan sgt!

Malam sabtu tu, ade makan2 tema hawaian! kami ikut tema sendiri je la..hahaa....n paling tak sgka kami salah sorg pemenang hadiah cabutan bertuah! alhamdulillah ini betul2 rezeki bby nie! kami dpt 2 beg tarik( luggage) satu kecik satu besar, warna hijau petronas...hehe sgt seronok, pegi satu beg balik 3 beg! hahaa....

kami smpai putrajaya hari ahad malam jam 12.30 mlm....mata mengantuk sgt! dlm bas aku tk dpt tido, tak selesa...so heaven lagi tido di rumah!!








Serba Sikit Kehidupan

Assalamualaikum,

Hai Semua,

Esok hari gaji! alhamdulillah, Allah cukupkan jugak belanja kami untuk bulan ini...Syukur....

Rinie bos dah kembali bertugas, tapi untuk sehari je..keh3..esok kembali tak de di opis, sbb nye beliau bercuti..Esok petang plak, ade rehearsal untuk Penerimaan Anugerah Pekerja Cemerlang...hope semuanye berjalan lancar nnti..amenn....

Semlm berkursus di PICC..buat mase nie dpt lah 2 hari berkursus..So, kene cari lagi 8 hari hokeh?! aduiii....sengkak perut ble pk pasal kursus nie tiap2 tahun..tp ape nk buat, kene buat gak ler...semoga Allah mudahkan urusan nk settle kan kursus2  nie..seblm hujung tahun..amennn...

Kandungan dah masuk 7 minggu hari nie..alhamdulillah masih diberi kesihatan tubuh badan serta larat untuk bekerja...Masuk je 7 minggu, baru la rase loya tu dah tak de..kalo tak, mesti nk mkn untuk hilangkan rase kurang selesa kt mulut tu..aku mmg tak vomiting untuk pregnant kali nie, cume loya yg teramat dan rase kurang selesa kt perut je..pening2 n rase tak sedap badan..tu je la...kali nie rase mengandung kureng best skit berbanding anak2 yg dlu..mybe Allah nk aku rase plak kot simptom2 yang lain dari yang lain...hehe papepun aku bersyukur..

Mengandung kali nie lebih cikit, sbbnye encik suami sgt2 prihatin dan sgt2 baik hati hokeh? dari kerja yg biasa aku buat, dia dah buat untuk kurangkan kerja2 aku...alhamdulillah..TQ syg...cume bab memasak kt rumah, aku tak boleh hindar kene buat walaupun dlm keadaan yang malas ya ampun tu....hehee...

aku dah start consume acid folid, walaupun bukan ubat dari doktor or klinik, just bedal acid folid dari shaklee tu..ini adalah lebihan dari ubat yang encik suami ambil sbb nk kurangkan/pupuskan resdung dlu...so aku la tukang perabih ubat2 tu semua..nasib ade fungsi untuk kdgn kali nie..

memula mmg malas nk gi check my pregnancy kt klinik swasta...walaupun keinginan tu mmg memuncak untuk tgk insan comel in my tummy, tp terpaksa tunda sbb nk kasi beso skit..tk lah kene berulang2 kali dok scan je kan? heheee..si kakak plak, terlebih excited.ble gi mana2 nmpk bby mula dia cakp, " umie, bby la...comel je.." hahaaa tah cmne la nnti ble si kakak dpt bby, jgn buat cm anak patung sudah...kih3..

Susu pun dah start minum..kali nie aku choose plak susu EnfaMama..tak nk la try Anmum cm dlu..aku nie kan ade sejarah kencing manis, so pregnant kali  nie kene pantau supaya tk terkene kencing manis lagi..kalo tak seksa ckit la kene ambik darah manjang..aduhh! pasnie, beras kene tukar..kene makan beras tajmahal untuk org kencing manis tu..tkpela janji makan kan? 

Insya Allah petang nie nk gi scan bby la..risau plak ble pk sebarang kemungkinan kan? at least dpt tahu dia ok kt dalam tu, baru lega hati umie...

Da....

Kehadiran Yang Ke3

Assalamualaikum...

Ok rinie nk review sikit pasal my 3th pregnancy...

Ble start masuk bulan 3, ktorg berdua dah start planning nk bby yang ke 3 tahun nie...sekitar pertengahan bulan 3 tu, aku start tak sedap badan..sakit pinggang, tk de selera makan..perut berangin je..n buncit skit dari biasa..bdan penat jgn cakap la...lagi best rasenye berehat di rumah tambahan plak, time nie batuk menyerang..dekat sebulan dah la...

Pada 28 Mac 2015, which is my birthday, aku try buat pregnancy test kt rumah..mlm tu siap cite kt husband, kalo mmg ade bby, ini lah hadiah hari jadi yang paling bermakna buat aku tahun nie..suami kata, insyaAllah...tp dukacitanya, pagi tu aku test -ve..huhu sedih ok! kecewa jgn cakap la..rase down sgt..tp kene think positive, Allah tak beri itu ade hikmahnya kan? 

lepas dari tu, badan still lagi mcm tu jgk....tetap lemah, nk tido je keje nye..tp tido nie tak la ble letak kepala kt bantal terus lelap...take time la..aku sebenarnya dah lupe simtom mengandung ank pertama n kedua dlu tu..hehee....ble ckp kt suami, suami kta biar dlu, tggu seminggu lagi baru cek balik..so aku pun kesabaran la cikit..

Pada 1/2-4-2015, aku try cek balik, n line yang nk menentukan sama ada kite mengandung atau tak tu, samar2..aku penah dengar kwan bercakap, kalo samar2 itu mmg ade, cume masih awal lagi..mmg aku seronok sgt..feeling aku mmg betul bby dah lekat..Alhamdulillah...syukur ya Allah..cite kt suami, dia pun seronok ble dpt tau aku dah lekat...

Skrg kalo ikutkan dah masuk 5 minggu...insyaAllah masuk 2 bulan nnt baru nk gi scan..

Rezeki berganda dari Allah

Assalamualaikum...hai semua!

Pagi Khamis yang sangat mendamaikan hati, berlatar bunyi bacaan al Quran....sejuk hati dan tenang rasenya..

Sebenarnya dah lama nk post entry nie, tp hold dlu la...hehee

So hari nie aku decide nk post pasal hal nie..

Berita yang mengembirakan aku, pertama aku hamil lagi sekali untuk kali yg ke 3..hehe mmg tak sangka, aku hamil dlm mase yg terdekat ni..mmg kami suami isteri dah planning nk tambah lgi sorg, tp tk sgka mmg meletak..Allah sentiasa mendengar doa2 hambanya..Terima kasih Allah...rase happy sgt2, sbb nk rase balik pengalaman mengandung, dan bersalin tu selepas 3 tahun..fiuhhhhh!!!! semoga aku kuat, n bertambah kuat sbb anak nak masuk 3 nie kan? kesabaran tu kene tinggikan lagi la...insyaAllah aku boleh..=)

Ble dah mengandung balik nie, perasaan itu sgt2 excited..tp jgn terover sgt..sbb kandungan aku pun masih di peringkat awal..mcm2 leh terjadi..tp aku berharap sgt dan sentiasa berdoa pada Allah supaya kandungan nie akan sentiasa dipelihara oleh Allah..amenn...lepas nie dah mula nk makan makanan sunah, minum susu utk ibu2 mengandung dan akan cuba untuk sentiasa membaca surah yussuf! semoga aku diberi kekuatan untuk meneruskan nya sehingga kelahiran bby nnti...

ok2...berita gembira ke 2, Tahun nie aku dpt Anugerah Pekerja Cemerlang..terima kasih pada bos sbb beri penghargaan yang sgt bermakna nie buat aku...bos sentiasa beri kepercayaan pada aku..alhamdulillah sbb di beri peluang untuk menjaga bos yang sporting..tp memula dlu, berkaca gak mata aku nie...dah lama2 baru la dia ok n baik dgn aku..alhamdulillah....

ok la takat tu dulu la...tak tau nk taip ape dah....da










Now I'm turn to 28..

Assalamualaikum...hai~

Alhamdulillah, past 2 days ago, on 28/3/2015, usia aku dah berganjak ke 28 tahun...syukur, selama 6 tahun sudah melayari hidup berumah tangga bersama suami dan 2 orang cahayamata....diharapkan dengan bertambahnya usia ini, maka bertambahlah rezeki dari Allah dari pelbagai sudut....tk terkecuali dalam hal anak2..target seblum usia 30 tahun nk tambah lagi sorang..semoga Allah mengizinkannya..amennn...

Macam tahun2 sebelum ini, sambutan besday tak la se gah mane..cukup la sekadar di bawa makan mee sup meletop di Sg. Besi..hehe mmg dah lama teringin..so hajat tu smpai jugak..alhamdulillah..thanks encik suami...nothing special on that date..

ok, tak tau nk cite ape dah...

Alhamdulillah dah masuk 3 minggu si adik dah bebas dari pampers....haha dah tua2 baru lepas semuanye...skrg si adik dah pandai nk memerut dlm bold dah...senang hati umie..cume buat mase nie, kene bli pamper untuk spare.bukan ape, kalo kt rumah mmg tak pakai dah la termasuk malam..cume kt sekolah, cikgu pakaikan jugak..risau di terkencing dlm seluar...tp bgi aku suruh dia kencing seblm tido dah memadai,,tp yek la cikgu taska kan., bkn nk jg anak aku sorg je..ade byk lagi budak2 yang diorg kene take eyes...tkpe adik, at least kt rumah dah tk payah pakai...mmg dh jimat byk...skrg dah start pakai underwear..hehe comelnye..hahaaaaa...

ok la da.....


My Progress

Assalamualaikum..hye!

Entry kali nk cerita tentang hasil aku mengajar si kakak membaca..entry last aku pasal nie pada 12 Mac 2015..so smpai la nie dah masuk 2 minggu aku dok ajar dia membaca..so far sekarang nie dia dah boleh mengenal dan membaca basic bunyi such as a i u,  ba bi bu, ka ki ku, ma mi mu, na ni nu, sa si su, ta ti tu, ra ri ru, pa pi pu, da di du, ya yi yu, la li lu, dan ade lagi 1 huruf.. hehe  aku lupe...

memula aku tak konfident, boleh ke anak aku membaca...tp berkat kesabaran aku, alhamdulillah dia dah boleh baca ayat macam nie:-

Ini apa? 
Ini baju Ali.
Baju Ali biru.

Lebih kurang cmtu la...rase seronok sgt ble dia dah boleh baca ayat simple cmtu...la nie dia dah nk masuk vokal o..nnti kalo aku rajin aku upload video si kakak membaca....bukan senang nk senang dan bukan susah nk susah..yg penting kene ade usaha la...aku nie yg mmg kemalasan je nk buat itu ini, tp aku kene istiqamah tentang anak2 nie...si adik ble dah mula smpai sebutan ini dia dah tk nak belajar..nk start main balik..si adik susah cikit nk fokus..dah la hujung bulan nie si adik ade exam..heheee aku tak berkesempatan nk ajar dia lagi..tp kene buat gak, kalo tk cikgu ckp kene ulang balik ape yang dia tk dpt tu...

Mengaji pun si kakak dah masuk huruf "dal"...tp bab nie dia kene ajar lain cikit....tk bape kenal huruf..so kene ulang byk kali baru dia ingat..kadang2 kecian tgk dia terpaksa belajar byk benda dlm usia yang muda..tp umie kene ajar jugak, tkut ble dah besar nnti lgi liat nk belajar kan....

tak pela aku start dari kakak dlu, ble dia dah pandai boleh la dia ajar si adik bersama....si adik nie kadang2 dia ikut org...tk suka buat sorang2 kene berteman/geng baru nk buat..

Ok la nnti aku update lagi pasal progress diorg k!
  




Do My Best For Them

Assalamualaikum...

Susahnye jadi ibu bapa nie kan? mcm2 benda nk pikir pasal anak2..bkn dari satu benda je, segala benda kene pikir..

semua mak ayah ade aim diorg sendiri...kte yang akan mencorakkan anak2 kte..mcm mana kte nk corak tu semua terpulang pada kte..ble anak2 dah besar, kte bertanggungjawab sepenuhnye ape yang jd pada anak2 tu nnti...

sekarang dah masuk bulan 3 tahun 2015...sejak kakak ke sekolah, aku tak nampak sebarang perubahan dalam diri dia..emm baca doa ape tah lagi..ble pk balik, anak2 tak salah, cikgu2 tak salah..anak2 jd mcm tu semua salah mak ayah..yup! kali nie mmg aku tuding jari pda diri sendiri la..ape yang aku buat selama ini? itu la yg jd pd anak2 aku sekarang..manja kan sgt? cuma suami yg tegas dgn anak2..

cume anak2 aku agak pndai kalo bercakap dlm bahasa inggeris..itu je yg aku nmpak..so itu la yg aku didik smpai sekarang...

sebenarnya kesedaran untuk hal2 lain itu baru timbul minggu lepas..hahaa teruk kan? ble tersebut pda suami, tentang satu family nie..mom dia mmg suri rumah sepenuh masa..suami business man..ade 2 orang puteri...sorang 7 thun sorang lagi 5 tahun...bab speaking mmg meletops!! si kakak sgt2 kreatif, suka melukis n mewarna even gi shopping, makan..senang ckp 12 jam melukis n mewarna...n melukis mmg pandai la..aku sendiri pun tk reti lukis gitu...hehe mcm2 aktiviti di rumah yg diorg buat..cube korang searching blog thepinkstiletto...anak dia sejak dari 2 tahun dh pandai bace buku..

so berpunca dari situ, baru la tersedar yang anak aku nie mmg tk pndai lgsg membaca..sedih! tp aku tak salah kan dia..ini mmg salah aku 100% sbb tak ajar dia..so skrg nie aku dah start ajar dia walaupun tak la kene mengadap dia je 24 jam, tp aku cube 15 org 30 minit untuk ajar dia mengeja n kenal words...ok la suami ajar mengeja bm, aku bi n mukadam...aku nk tgk progress dia secepat mana untuk dia start bace story book...

kwn2 doakan aku berjaya didik anak2 aku k! si adik pun dah pandai bunyi2 vowel...syukur!! semoga aku terus di beri kesihatan yg baik untuk mase depan anak2..amennn

gambar baru keluar oven!! hahaaa muka agak penat cikit..biasa la umie yang penuh dgn tanggungjawab..ceh!


Coretan malam hari

As Salam...

Hye peeps!!

Malam2 buta baru ade feel nk update dlm blog nie..hahaaa setelah settle semua keje termasuk siapkan baju anak2 untuk esok, baru la aku ade can mengadap laptop merah nie..alhamdulillah ini first entry aku update tang tang malam n hari keje..yek la kalo time gini mmg dah landing n mengadap tb je la..emm sejak astro dah tuka basic nie, keinginan nk hadap tb tu dah kureng...janji ade sudah..

nie nk cite cikit pasal anak2..ble ank2 dah makin membesar, baru lah terpk...mcm mana nk ajar anak buat itu, buat ini, mengeja, membaca. mengira mengaji bagai? aduiii....ble usia dah menuju ke 3 siri baru la benda2 nie bermain2 dlm fikiran..org kata cikgu tu sbagai membantu, jgn serah semua pda cikgu..cikgu nie bkn leh tgk n ajar anak2 kte 24 jam...kadang2 mase kt sekolah pun, bkn tentu2 dia akan dpt mengajar anak kte sebaik mgkin..oleh itu, kesedaran n tanggungjwab lebih kepda org tua sendiri..

berat sebenarnya tanggungjawab mak ayah nie..bkn tkat lahirkan anak, bagi makan sekolah smpai la ke besar panjang..tapi pengisian utk anak2 tu "0"...aku tak tuju pd sapa2 nie untk peringatan sendiri la kan...alhamdulillah sekarang nie, kami suami isteri sentiasa lebihkan anak2..maksud aku lebihkan kat sini, mkn korang lebihkan anak2..biar diorg kenyang, kte lapar tak pe..setiap hujung minggu  ktorg mesti bwk anak2  hirup udara luar..tk yah keluar duit pun tkpe..gi la taman area2 rumah ke,,,gi mandi kolam yg free tk perlu byran..tk pun gi la jalan2 tepi pantai smbil main layang2..biar anak tu rase sonok ble dpt keluar dari rumah..mcm kte jugak perlu release tension kan? baru la nk keje hari isnin tu rase semangat, tk lah lemau je..hehee itu dituju pada aku..=)

skrg nie aku cube nk ajar anak2 bercakap dlm bahasa inggeris, tk byk tp ade progress dari hari ke hari pun dah ok...sbb semua nie aku nk tanam sbb ble dh msuk sekolah nnti kompom akan belajar bahasa inggeris..ini sbgai langkah awal untuk anak2 aku minat english..tk la mcm aku dlu..benci gile dgn subjek ini..ble dah tua2 nie baru terasa bi nie sgt2 penting nowadays...

aku harap suami akan sama2 bantu aku dlm mendidik anak2..semoga usaha aku ini akan diberkati Allah sekaligus dimudahkan oleh Allah...amennn...

Semoga entry kali nie dpt bukak sikit minda kte demi masa depan anak2....=)

Sejenak cerita di petang hari..

As Salam,

Hye semua...

Minggu depan genap 2 bulan adik ke taska....progress demi progress umie nampak sepanjang nk ke 2 bulan nie..alhamdulillah adik dah makin sonok ke sekolah..walaupun pagi2 mmg susah nk suruh dia mandi...huhu..terpaksa umie angkat smpai ke dlm bilik air..baru leh mandikan adik...tp time mandi tu nangis kemain lagi...

Sepanjang dlm keta umie nk anta adik ke taska, umie saje je sebut tentang taska...ble dengar nye perkataan taska tu adik mesti geleng kepala n say no! huhu umie terus cari akal mcm mana nk buat adik keluar dari kereta nnti...risau meraung tk nak keluar je nnti..tp alhamdulillah adik dah tau ble smpai parking tu..so adik redha je berjalan smbil bawak bantal busuk n botol susu..skrg nie dah bawak car kecik dia..huhu nsib cikgu bagi...beg mmg tk nk bawak, umie la yg kene bawakkan selalu..

cikgu ckp skrg adik asyik menyanyi je..ble suruh belajar, adik tetap menyanyi smpaikan cikgu kene sebut "Stop Ariff" heheee..kecian cikgu kene layan mcm2 perangai adik..dlu cikgu ckp adik tak nk berkawan n pendiam, now cikgu siap kene Stop adik plak..hahaaa lawak ble dgr cikgu bercerita...tp hati umie lega...sekurang2nya ank umie tak mcm dlu lagi...

Cerita tadi, adik dah faham ble masuk taska kene bukak kasut, n kene masuk kelas n ambik kerusi sendiri n duduk..bantal busuk serah pd cikgu..heheeee...syg adik sgt2...



Kembali Bekerja

As Salam,

Hye All...

Alhamdulillah masih diberi kesihatan oleh NYa untuk meneruskan hidup sampai ke saat ini....

Semlm dah start masuk keje balik, walaupun mata masih merah2 cikit..tp abaikan je la....asalkan tahi mata tak bertepek2 lagi..haip! 

Semalam hantar anak bujang ke taska balik, mula menangis tp still lagi nk masuk kelas..alhamdulillah Allah mudahkan jalan aku untuk hantar adik ke taska balik....

pagi nie plak kena hantar anak dara n anak bujang ke sekolah masing2...start keluar umah 7.15 pagi..syukur Allah masih mudahkan jalan aku n selamat sampai ke pejabat n thumb print jam 7.52 pagi...

Semlm rasa agak payau sikit la...dengan sesema yg mula nk menjdi tp rinie dah tak de!!! Yey!!! Tq Allah..

Nak tambah satu azam lagi la tuk tahun 2015 nie, nk jdi seorang isteri dan umie yg LEBIH prihatin pda suami dan anak2...terasa selama nie tak bagi cukup prihatin tu pd suami dan anak2...emmm tah la.....

k la rinie ade audit keselamatan..aiyoooo kementerian nie mmg tak leh lari dengan audit iek? 



cuti panjang yg tak dijangka...

As salam...Hye semua...

sonoknye ble pikir tentang cuti kan? sape tk suka bercuti ape lagi kalo bagi mereka2 yg dah berkeluarga dan ade anak2..mmg bercuti menjadi salah satu acara yang terbaik utk bersama suami dan anak2 tercinta..tempat? depends laa...

4 me? cukup la bercuti kan umah je..hahaaa cm tak best kan? tp kami ade aktiviti cuti kami sendiri..bukan lepak je kt umah, tido n besarkan badan je iek? tambahan plak astro kami dah down grade..cukup la basic home je..byr mahai2 tp tak de mase nk tgk/mengadap tb je baik tak payah..

so cuti kali nie aku manfaatkan dengan mengemas rumah..sebenarnye aku dpt cuti 3 hari bermula semalam smpai la hari rabu..nmpknya lepas chinese new year baru aku masuk keje balik..waaaaa ini semua sbb aku sakit mata!!!! tkpe2 sakit2 pun ade hikmah..

next entry baru aku update gambar after renovate ok geng? just short entry untuk hari ni...insyaAllah dlm seminggu lebih nye ktorg akan dpt buat bilik belajar n bermain untuk anak2...semoga semua nye berhasil nnti...da~


Sakit Mata

As Salam....

Alhamdulillah najmi ariff dah ok ble ke taska..tk mcm dlu lagi..perubahan tu umie nampak dari hari ke hari..sbb umie yang hantar adik tiap2 pagi...sebulan genap adik dah tak memberontak lagi, tak nk ke taska..ble keta smpai ke pejabat umie, umie tgk adik relax je..cm redha n paham umie kene keje n adik kene ke taska...ble turun dari keta, still mintak dukung lagi..emm umie redha kan je la..sbb nk pujuk n tenang kan adik smpai ke pintu taska...memula adik still menangis tp tak melalak or memberontak tk nk masuk taska..tp hanya air mata yang mengalir tanda mmg adik sedih sgt...

lepas cikgu ambik adik n letak dlm kelas, adik dah tak ngs lagi..umie tgk adik dah mula bercakap dgn cikgu kan? alhamdulillah lega sgt hati umie...si kakak pun sama..ble  hantar ke sekolah dah tak menangis or temenung lagi...siap lambai abie lagi kan? syukur pda Allah dah lembutkan hati anak2 umie untuk gi sekolah...semoga anak2 umie lepas nie tekun n fokus ble cikgu ajar..semoga ilmu tu smpai pd anak2 umie....

Minggu nie ble hantar adik ke taska, adik dah tk nk dukung time berjalan ke taska..menonong sorang2 tnpa bimbing tangan umie...alhamdulillah...baru umie nmpk, anak umie dah besar rupanya..=')

Hari nie plak, adik tk ke sekolah..sbbnya sakit mata..aiyooo...kalo betul sakit mata, mmg kami semua bakal di jangkiti..huhu....sebenarnya hari ahad lagi umie tgk tahi mata adik dah  byk..tk penah2 jadi cmtu..tp mata tak merah lagi..so hari isnin umie still hantar adik ke taska macm biasa...tp ble balik dari taska, umie tgk mata adik dah start berair n byk tahi mata...emmm umie dah dpt duga, mmg adik sakit mata..sbbnye mata dah start merah2..bkn sebelah tp dua dua belah...hari nie kte akan gi klinik jumpa doktor n ambik ubat ok? semoga ank umie baik2 aje...=)




Genap Sebulan

As Salam,

Alhamdulillah..pejam celik pejam celik adik dah sebulan ke taska rupenya..heheeee

Masuk je hari nie, dia dah tak mengamuk lagi..n dah faham pagi2 bangun mandi n siap2 nk ke sekolah...walaupun nampak agak berat hati, namun ble sampai ke taska tak mengamuk macm dlu2...hanya air mata je masih meleleh..heheeee...lepas tu dah ok..lega sgt hati umie nie...semlam mase umie nk ambik adik, saje la mengintai dia dlu..hehe rupenya dia main sorang2..berpusing2 smbil menyanyi..rupe2nya dia syok menyanyi lagu "bapaku pulang dari kota....pon pon pon" tang pon pon pon tu yg suka tgk..muncung panjang kemain..hehee adik2....tp still sebutan ke laut.....hahahaaaa....

Semlm cikgu pesan suh bawak gambar famili..tak tau la nk buat ape..heheee..semangat si adik keluar rumah bawak gambar tu...smpi naik keta dia suh simpan..lepas tu pakai topi n spek..hahaaa lagak macm nk gi berjalan..ble kte dah benti kt opis umie meleleh air mata smbil bukak topi n spek..kecian plak...peneman setia hanya botol susu n bantal busuk..heheee 

tkpe la at least tak melalak mcm dlu....kalo tak haru biru beb!!!! umie la yg jenuh nk dukung...dah la badan kemain semangat...fuhhhh!!!

Rinie bos tak de, plus mood tgh baik...hahaaa mmg hari ni hari paling gembira buat aku....Terima kasih Allah atas kegembiraan ini....=)


Minggu ke Tiga Adik Ke Sekolah

As Salam,

Minggu lepas baru start kakak ke sekolah...excited sgt2..ok la...tenang hati umie nk gi keje....si adik plak, masih sama...hantar tetap menangis...n ambik dia blik pun menangis lagi...tp cikgu ckp ble umie dia tak ade, dia ok je...nk berkawan, bersembang n join aktiviti dengan cikgu..alhamdulillah...

hari nie umie hntar ke sekolah, adik masih lagi menangis n berguling2...aduhh umie terpaksa hantar adik...umie mintak maaf....adik kene sekolah jugak...hari jumaat baru2 nie umie kene ambik EL sbbnye adik tb2 demam panas..kalo umie paksa gak adik kesekolah, mmg adik akan merengek n mybe susahkan cikgu2...tkpe la demi adik umie ambik je cuti...

Progress terbaik adik baru umie nmpak mlm semlm...ttb adik sebut Allahuakbar dengan gaya sekali...dari berdiri smpai lah ke duduk antara dua sujud...sonok nye ble umie tgk!!! dkt sekolah mmg ade ajar anak2 solat...setahu umie, ble umie ambik adik ptg2, umie tgk buku aktiviti adik, mmg ade slot solat 2 kali berturut2...alhamdulillah...ini menunjukkan adik join aktiviti solat tu...tk la melalak je dari mula smpi ptg kan? ahhh lega dah hati umie....

Si kakak plak, dah mula tk nk ke sekolah, umie tak tau sbb ape...hari jumaat baru2 nie umie hantar kakak dangan adik n abie, mybe ble nmpak kami, dia menangis sbb ingtkan nk tinggal dia kot..aduhhh..kakak...kakak....smpaikan pagi td nk mandi pun tk nak...menangis2..ape lagi nk siapkan dia pakai bju sekolah...sabar je la...skrg nie umie dok pk mcm mana nk buat dia rase happy ke sekolah...setiap kali solat umie akan doa untuk anak2 umie...semoga hati anak2 umie rase seronok nk ke sekolah n tenang ble ke sekolah...nk tak nk umie kene sabar n kuat utk anak2 umie...tp kadang2 hilang sabar gak...hehe.,..nk buat cmne, kte nie manusia biasa.....


Hari ke 6 Adik ke Sekolah..

As Salam..

Hari nie umie lambat masuk pejabat..biasa nye 7.30 nk bertenggek kt tempat, tggu bos masuk...tp rinie bos sempat gi sarapan dlu..huhu..tp tak la masuk kul 8++ iek..still lagi on time...Dah la pagi nie jam 9 pgi bos ade mesyuarat..cuak jugak kalo kene maki pagi2 nie sbb lambat n tk maklum awl pd beliau..huhu tp kalo kene maki sekalipun sabo je la...tadah telinga je la yang aku mampu....

hari nie first day kakak masuk sekolah PASTI...seronok kemain lagi...hope kakak tak macm adik, menangis je....termasuk la hari nie, lepas abie hantar umie ngn adik kt opis..memula adik menangis la jgk, tp boleh berjalan lagi...tup2 angin tak baik dia nak berlari kejar abie...huhu sabar je la..nasib umie sempat pujuk n berdukung la smpai masuk taska..aiyak...umie bawak adik smpai la adik duduk kt kerusi dgn kawan2..umie tgu ade la dlm seminit 2 pastu perlahan2 umie menyusup keluar...dn terdengar la suara adik menangis..tp tak kuat sgt..Ya Allah susahnye nk pahamkan adik....payah jugk kalo terlalu manja kan dia sgt..nie la jdi nye...

Hari jumaat lepas adik ade perarakan Maulidur Rasul, hanya untuk kanak2 berumur 4-5 thn sahaja...umie harap sgt adik akan ok n ikut perarakan tu...emm tp hanya harapan je la...ble umie nampak adik menangis tak henti2, jenuh cikgu nk pujuk..umie tgk dari jauh je la tkut adik nmpak terus tk nk masuk taska dah....last2 guru besar tgk adik menangis je, so dia suh cikgu tinggal kan adik dlm bilik sorang2..umie redha je..walau dlm hati umie sedih sgt....ble adik nk ok? 

"Ya Allah, peliharalah anak2 ku walau dimana mereka berada...tenangkan hati dan perasaan mereka, agar mereka mengerti perasaan umie dan abie nya...mudahkan lah anak2 ku untuk belajar sesuatu....aku sayang anak2 aku Ya Allah...."

Moga2 mggu dpn adik dah faham n akan seronok ble dtg taska...amennn.....


Hari ke3 Adik Bersekolah

As Salam,

Petang semalam ambik adik tepat2 kul 5..ingtkan menangis lagi, rupanye dah main2 n gelak2 dah ngn kawan2...siap cium tgn cikgu lagi sebelum balik...sedap hati ble tgk ank dah tak meragam...good boy adik!!!

Pagi td punya kisah, ble nmpak je bangunan pejabat umie, terus mintak bantal busuk n botol susu..beg yg dok pakai suh bukak....umie dah dpt agak sbb ape...turun dari kereta, depan2 tu dia mengamuk..Ya Allah...adik..umie terpaksa dukung adik smpai ke dpn pintu taska....pujuk2...mmg tk makan saman...menangis tetap menangis tp ble serah pd cikgu yg dia kenal, dia nak tp still menangis lagi...dlm menangis tu nk gak dia dgr ckp cikgu suruh salam umie...duhai la ank....

Kejap td umie bermsj dgn cikgu adik....ble tnye cikgu adik macam mana, cikgu bagitau adik dah ok..dh bergaul dgn kwan2 n cikgu kt taska....lega hati umie hanya Allah yg tahu...umie ade tnye kalo aktiviti adik nk join sekali tak? cikgu bgtau adik perhati dlu baru join...hehee..kalo best baru join la iek? bijak2....n tambahan lagi, cikgu bgitau tk pasal2 cikgu dpt gelaran baru.."mama"....hahaaa adik masih ingt lagi mama dia yang mengasuh dlu tu....smpai cikgu pun dia pnggl mama gak..

Dekat taska cikgu2 panggil adik, najmi..bkn ariff..so ble cikgu panggil najmi mmg dia tak pandang..kalo sebut full name baru dia dtg...mybe cikgu ckp, dia dah terbiasa dgn nama ariff tu...ok2 lepas nie kene biasakan dgn panggilan abang ariff plak k!!!

alhamdulillah Allah dah mudahkan jalan umie untuk adik biasa ke sekolah...insya Allah lepas nie, adik akan belajar byk benda...semoga anak umie sentiasa di bawah lindungan dan kasih sayang Allah...aminn...

Hari Ke 2 Bersekolah

As Salam....

Hari ke 2 adik ke sekolah..rinie si kakak ikut abie gi keje plak..hehe...ikut turn la...

Semalam sempat gi sekolah si kakak, tgk2 kot2 sekolah bukak ke  kan...tgk2 ade guru besar ngn cikgu dia..jumpa, tnya n dpt bawak balik buku belajar kakak..alhamdulillah...semoga kakak cepat belajar n menjadi anak bijak...secara sahihnya, kakak kene gi sekolah 12 Jan 2015 nnti...

Kisah si adik plak, td umie gi byr yuran adik..terdgr la adik menangis..tp umie buat2 tk dgr. Umie kene kuat demi adik..adik sbr iek? tk lama...kul 5 umie ambik adik balik..semua kwan2 umie ckp biasa la, mula2 adik menangis tu...seminggu 2 adik akan sonok gi sekolah, ramai kwan, byk aktiviti belajar ngn kawan2...Ya Allah mudahkan segalanye untuk ku dan keluarga ku...

Encik suami terima kasih atas perubahan tersebut..ble umie dgr, terkejut sebenarnya..hehe alhamdulillah Allah dah mudahkan segalanya termasuk hal yang satu itu...Semoga abang terus istiqamah k! bukan mudah untuk kte berdua smpi ke tahap seperti yg sekarang ini..dlm membesarkan anak2..dlm dugaan hidup yang semakin mencabar zaman ni..tp alhamdulillah kte semakin matang n semakin kuat untuk terus mara ke dpn dalam cabaran membesarkan anak2....perbincangan dan kesepakatan mmg jalan terbaik dlm penyelesaian sesuatu perkara..kdg2 kte terpksa korbankan perasaan salah seorangnya..tp umie sanggup...thn 2015 ini genap 6 thn usia perkahwinan kte...byk benda yang terjadi spjg tempoh tersebut, tp alhamdulillah Allah masih teguhkan hati dan rase cinta ini antara kita... =)







Selamat Bersekolah Adik...

As Salam...

Morning peeps..Monday comes again!!!

Hari yang agak tidak keruan buat aku..sbb first time anta anak teruna masuk taska..huhu....

Rini tersiap awal, sbb nye tk dpt nk set time kul bpe leh siapkan anak2 n diri sendiri...tk sangka sgt mudah nk kejutkan kakak n adik....semoga amalan baik ini berterusan smpai ke besar..heheee

Ingatkan sekolah kakak dah bukak, tp rupenye tutup lagi..nmpaknye minggu depan lah kakak gi sekolah..so mksudnye, dlm minggu nie kakak terpaksa berkampung di opis umie..teman umie keje iek? heheee 

Mase anta adik pagi tdi, tkut gak di melalak..dah la kalo menangis tak hinggat dunia...lepas je serah dia kt cikgu, cikgu plak bawak dia masuk bilik..senyap je..umie ngn kakak pun g bli makanan kt kafe...smpai kt atas, ade kwan bgitau
yang anak aku menangis melalak n lari nk keluar..tp cikgu halang, peluk n pujuk dia masuk bilik balik..huhu ble umie dgr, rase kecian sgt..tp adik kene gi sekolah..tk leh asyk hantar pengasuh je...sbb adik kene berdikari...

insya Allah ini untuk 3 4 hari je..nnt adik akn ok n seronok gi sekolah sbb ramai kwn n leh belajar...

**dukacita dimaklumkan bonus tk masuk lagi...huhu seddiihhh =(


penyeri hidup umie dan abie... =)



2015 here we go!!!

As Salam....

Baru terasa nk update blog tuk thn 2015 nie...hehee rasenye terlalu byk kisah sedih 2014 untuk kita imbas balik...bukan pada aku je tp seluruh Malaysia...ble difikirkan balik, terasa dunia dah makin tua, dan akhirat itu semakin dekat..tp ape yg aku dah buat pada diri aku sendiri? pada keluarga aku? pada agama aku? Ya Allah...rasenye kalo kiamat tu terjadi hari nie, aku rase mcm tk de harapan je nk masuk syurga Allah tu...amalan2 tk cukup, dosa plak terasa byk nyeee..huhu sedih sgt...

Semoga tahun 2015 akan lebih mendekatkan aku pada Yang Maha Pencipta... =)