Kakak + Adik

As Salam,

Ok entry kali nie semua pasal "nyawa" aku tau! hehehee..dah lame tak buat entry pasal anak..feeling muda lagi la tuh! heheeee

Kadang-kadang aku malu nk bawak anak gi pejabat..ape lagi si kakak..kalo budak2 sebaya dia mmg dah lancar sgt bercakap..petah org kata..anak nie lain cikit..mmg mulut dia bising...kadang2 aku tak paham sgt ape dia ckp...tp tu dlu..mase umur dia 3 tahun..skrg ble dah 4 tahun lebih, mmg dah makin pandai berckap...kadang2 malam2 dia bersembang dgn adik dia..aku nk tido dah mase tu..tp terdengar2 la....

Adik : Wahh..dinasour!!

Kakak : No adik, it is Zirafe.

Adik : ooo zirafe...

Skrg dia dah pandai buat ayat2 bi..n dah makin fasih, dlu mase 3 tahun ade la loghat bi tu, tp yek la lidah tak keras lagi org kta..hehe..kalo si adik lagi la..bi manjang...tp ade yang faham ade tak faham...dia byk ikut roll model nye, sape lagi kalo bukan si kakak...aku n suami kadang2 bercakap dgn diorg dgn simple english je..yek la kami laki bini nie bkn pandai sgt, tp sikit2 boleh la..alhamdulilah anak2 pun paham, di tambah lagi dengan suka tgk cite kartun bi kt tablet..nyanyi semua lagu bi...aiyak..umie nk hantar sekolah bi tak mampu la syg..heheeee...

Kalo mood baik, tak gaduh, waktu  malam time lampu dah padam diorg menyembang berdua..gelak sama2...smpai umie nk tido pun tak boleh.aiyooo sbor je la. Skrg dah ade habit baru, suh abie bukak youtube pasang lagu Frozen. Amboii kemain kome, siap hafal..insya Allah kalo berkesempatan aku rakam n upload kt sini k! 

Dlm kereta suh abie pasang lagu voice of umie, paling best lagu Bismillah, Alhamdulillah siap tepuk tangan lagi...dulu suka zikir2..siap hafal lagi..adik mmg pelik, kalo kte pasang lagu zikir ke lagu voice of umie tu, dia akan pandang je...smbil geleng2 kepala, kalo kt umah, hati sonok, mula la lagu2 tu dia akan nyanyi...comelnye...dgn pelat budak2 dia..kih3...

bile nk tido, 2 2 menyendeng ngan umie..suruh tepuk baru la tido..kalo abie ade sekali pun 2 2 nk menepek dgn umie jugak..anak anak....tp ini lah kemanisan menjadi ibu.. =)

2 ulasan:

ima_muz berkata...

Best kan zura...aku pun rse aira cpt besar...tp ada masa aku gaduh ngan aira marah aira....pastu mula la rse bersalah...

Tomoyo@Zura berkata...

hehe biasa la marah2 tu along..pastu kte pujuk dia blik..anak kan...kecian plak..heheee