Kursus di Melaka

As Salam,

Happy Monday....semoga hari ini lebih baik dari semalam..n semoga all peeps dalam keadaan sihat walafiat...in Syaa Allah...

Lepas berkursus selama 3 hari, tinggal lah sehari lagi untuk cukupkan kursus tuk tahun nie..alhamdulillah semuanye dimudahkan...

Di Melaka baru-baru nie aku hadir ke Kursus Aplikasi Psikologi Dalam Pengurusan Khidmat Bantuan Pelanggan..walaupun as a PA, aku tak terlibat secara langsung dalam Receptionist nie, but aku kene jawab panggilan dari ibu bapa, pelajar, orang awam, termasukkan orang-orang besar nie..so aku dpt la sedikit pelajaran bagaimana nk handle orang-orang nie...in syaa Allah semoga dapat di adaptasi dalam kerja aku nnti..amennn....

Memandangkan kursus nie ambil masa 3 hari, dan dalam masa yang sama Bahagian aku terlibat dalam kes AUCMS di Penang, jd ramailah pegawai-pegawai yang tak dapat menghadiri kursus tersebut...sebagai natijah nye, dpt la aku bawak husband n anak-anak berkursus sekali dan bercuti..hehe....dpt plak bilik pegawai yang superb cantik, siap ade jakuzi lagi tau!!! hehe rezeki anak2...diorg nie mmg suka berendam nie..TQ kepada pegawai yang sanggup beri bilik tersebut kepada saya...hehe kira wakil Boss la kan? =)

Antara gambar-gambar yang sempat  diambil :-

**kualiti gambar tak bape cantik...tp boleh la dari tak do'....



ini bukan kali pertama naik beca kt Melaka, tp layan kan je la sbb si kakak teringin, pengayun beca nie pun asyik dok pasang lagu Frozen,  Let it Go je..mentang2 la si kakak mmg suka benar lagu nie kan....=)


Nie kawan2 satu opis, dari kiri; aku, Kak Wahida, n Kak Audrey Amos


Nak gak berselfie, tp nie gambar selfie yang ok gak la bagi aku...kih3


Sonoknye kalo hari2 dok pandang laut je..dpt pahala tau!!! =)

  
Thanks pada Faiz n Sem, sbb bawak ktorg jalan2 kt Melaka nie.... =)


Alamak!!!!  gambar nie nk post gak walaupun muka aku dah macam mayat hidup..hahaaaa
time nie Faiz bwk ktorang pekene coconut shake yang paling femes kt Melaka...sedap wei!!! rugi kalo dtg Melaka tak rase coconut shake nie...terrrrbaikkkkkkk!!!! 





Driving Like A Master

As Salam..hye peeps...

Terasa agak lemau rinie..si kakak baru je baik demam..nasib tak smpai 3 hari...kalo dah masuk 3 hari terpaksa gi klinik amik darah, risau denggi plak..dah la kawasan kuarters kami tinggi nie asyik dpt kes yang sama je..nasib kami dok tingkat atas...so nyamuk ade la sekor dua je aku tgk...

Nak cite ckit..hari nie dlm sejarah first time aku drive gi keje..dengan semangat yang boleh la tu aku smpai gak kt opis rinie..hehe..bab parking still learning lagi, tp ok la kot..dari langsung tak tau kan..kih3...en suami sila ajar isteri mu ini dengan penuh kesabaran bab parking iek? hopefully pasnie dah expert dah la..so no worries lagi k! In Syaa Allah pasnie awok tak yah la susah2 nk ambik anto kte lagi..sbb kte dah pandai bawak keta..hehe sonoknya...disebabkan dah pandai drive gi keje, lepas nie isteri mu terpaksa pulang keje lambat..tak le asyik kene perli je dgn bos, asyik balik awal je sedangkan bos blik lambat walaupun dok jauh kt seremban...hahaaaa nk buat cmne, PA bos nie seorang isteri mithali, balik keje kene masak, basuh baju n sidai baju...urusan rumahtangga dah jadi kewajipan lepas balik dari keje...hehe...lagi pun kengkadang kene tunggu bas lebih sejam kalo kua opis lewat dari kul 5.10 minit..kejam kan? padehal jarak umah dgn pejabat lebih kurang 5kilo je kot..hahaaaa

****Good new, baju Pinafore Pink Abaya dah sampai!!! tak sabar nk pakai g keje ri jumaat nanti....lama gile tggu dress nie, 2 minggu lebih kot..aku bli time ade festival Halal kt The Mines..hehe teruja coz baju nie di buat di luar negara...=)








Kakak + Adik

As Salam,

Ok entry kali nie semua pasal "nyawa" aku tau! hehehee..dah lame tak buat entry pasal anak..feeling muda lagi la tuh! heheeee

Kadang-kadang aku malu nk bawak anak gi pejabat..ape lagi si kakak..kalo budak2 sebaya dia mmg dah lancar sgt bercakap..petah org kata..anak nie lain cikit..mmg mulut dia bising...kadang2 aku tak paham sgt ape dia ckp...tp tu dlu..mase umur dia 3 tahun..skrg ble dah 4 tahun lebih, mmg dah makin pandai berckap...kadang2 malam2 dia bersembang dgn adik dia..aku nk tido dah mase tu..tp terdengar2 la....

Adik : Wahh..dinasour!!

Kakak : No adik, it is Zirafe.

Adik : ooo zirafe...

Skrg dia dah pandai buat ayat2 bi..n dah makin fasih, dlu mase 3 tahun ade la loghat bi tu, tp yek la lidah tak keras lagi org kta..hehe..kalo si adik lagi la..bi manjang...tp ade yang faham ade tak faham...dia byk ikut roll model nye, sape lagi kalo bukan si kakak...aku n suami kadang2 bercakap dgn diorg dgn simple english je..yek la kami laki bini nie bkn pandai sgt, tp sikit2 boleh la..alhamdulilah anak2 pun paham, di tambah lagi dengan suka tgk cite kartun bi kt tablet..nyanyi semua lagu bi...aiyak..umie nk hantar sekolah bi tak mampu la syg..heheeee...

Kalo mood baik, tak gaduh, waktu  malam time lampu dah padam diorg menyembang berdua..gelak sama2...smpai umie nk tido pun tak boleh.aiyooo sbor je la. Skrg dah ade habit baru, suh abie bukak youtube pasang lagu Frozen. Amboii kemain kome, siap hafal..insya Allah kalo berkesempatan aku rakam n upload kt sini k! 

Dlm kereta suh abie pasang lagu voice of umie, paling best lagu Bismillah, Alhamdulillah siap tepuk tangan lagi...dulu suka zikir2..siap hafal lagi..adik mmg pelik, kalo kte pasang lagu zikir ke lagu voice of umie tu, dia akan pandang je...smbil geleng2 kepala, kalo kt umah, hati sonok, mula la lagu2 tu dia akan nyanyi...comelnye...dgn pelat budak2 dia..kih3...

bile nk tido, 2 2 menyendeng ngan umie..suruh tepuk baru la tido..kalo abie ade sekali pun 2 2 nk menepek dgn umie jugak..anak anak....tp ini lah kemanisan menjadi ibu.. =)

Sekolah kakak

As Salam..

Bila terpandang si kakak, emm dah masuk 4 tahun dah...si adik dah 3 tahun....terasa cepatnye mase berlalu..bila tengok balik gambar lama, mase anak2 masih kecik terase mase tu cepat je tinggalkan kita...tak terasa n tak terkejar rasenya nk menghayati tiap2 moment tu semua.aku pun dah makin tua...kih3

Dari tahun lepas lagi sebenarnya, si kakak mintak nk gi school..ble tgk budak2 sebaya dia pakai baju sekolah mulala dia senyum2 n asyik sebut school school je...jenuh la nk jawab, 

        Umie : ok2 nnti kakak gi school ok? 

dia angguk2 n say... 

         Kakak : ok umie!  

mmg nk daftar dia sekolah tahun lepas tp tak sempat sbb time tu encik suami berkursus di JB..ble encik suami balik, date dah close..so nk tak nak terpaksa cube tahun nie plak...tp mmg jenuh la pujuk dia smpai hujung tahun nie....

        Umie : nnt kte gi school, skrg kakak kene gi umah mama( pengasuh)..umie abie nk keje..cari duit untuk bli toys kakak...ice cream kakak kn?

si anak yang tak mengerti ;

        Kakak :ok umie! em em em (angguk kepala)

        Umie : Good girl!

Kekadang sayu hati, ble tgk dia menangis tak dengar suara cume air mata je meleleh...tp kene kuat, kalo layan mmg tk keje la jawabnye...hai lah anak...

So, td encik suami dah selamat pun daftarkan si kakak kt PASTI, area Dengkil...alhamdulillah...yuran bulanan n pendaftaran sangat2 berbaloi....mmg la PASTI nie smpai 11.30 tghri je, mane nk hantar plak kakak lepas tu?! itu nnti pk..skrg nie kene dptkan dulu tempat blaja dia...bia dia tau macam mane sekolah tu...semoga anak umie jdi anak yang solehah nnti...

Tak sabar sebenarnya nk tgk anak2 bersekolah nie...hehee insya Allah, Allah akan panjangkan umur aku smpai anak2 berjaya nnti..amennnn




Hujung Minggu Kami

As Salam,

Hari ni baru ade kesempatan nk update blog..

Biasa la bile mood ok or tenang baru ade feel nk update blog...ye dok! hehe...kebiasaannye ble aku update blog nie time bos gi meeting or dia mmg tak dtg opis..kih3..so tk de la jiwa kacau....

Hujung minggu baru2 nie ktorg gi Zoo Negara...bukan first time tau! dah banyak kali time2...hingga la ktorg stop pegi Zoo nie ble aku terbaca satu artikel kt paper tk silap aku la...mengatakan haiwan2 kt Zoo Negara nie ter biar..tk dijaga makan minum, kebersihan tempat tinggal n termasuk lah kesihatan haiwan2 tersebut..no wonder la ble kami gi tgk haiwan2 nie, kebanyakan nye kurus tinggal tulang..kecian kan? smpai kan artikel nie dpt komen dari orang luar tau! so diorg pun decide tak mau gi Zoo Negara dah..sbb kecian tgk haiwan2 nie...

Tapi mybe sbb si couple panda dari China mai Malaysia, so renovation pun dah buat...kalo korang gi sana, mmg tak cukup kaki la nk berjalan tau! dah macam2 haiwan yang seblum nie tak de, dah ade,,,termasukkan satu wayang 6D..korang boleh rase mcm korang sendiri betul2 dlm action tu...mmg best la...tp lepas je tgk wayang 6D tu, terasa badan penat sgt..yek la rase mcm betul2 kte naik train tu..kih3...mmg awesome!!! 

korang nk tau tak, disebbkan dah buat byk renovation kt Zoo Negara ni, so parking pun penuh...smpai kan parking yang tak penah ade, jd ade...haaaaaa....tp dlm pakej nie aku tak ambik nk tgk panda tu..yek la bukan leh pegang or main2 ngn dia pun kan? lagi pun harga agak mahal..so ambik basic je la....sebagai kenangan, kami ambik gambar background yang mmg diorg sediakan untuk sesi photoshoot....n hrga agak murah bagi aku...

Ade 4 keping semuanye; tp nie paling cantik....



Susah nk ambik gambr si adik nie, hyperaktif sgt..sbb tu gambar nie jadi exclusive!!!





Bengkel Imej Profesional Perkhidmatan Awam

As Salam...

Morning peeps....hari khamis kembali lagi..hehe dh mcm iklan tora plak kan? alhamdulillah aku masih dipanjangkan usia dan masih mampu untuk mencari pahala2 di dunia ini untuk bekalan di sana...syukur Ya Allah...=)

Memandangkan skrg nie dh nk masuk hujung bulan dan kursus aku tak cukup korem lagi.naaaa kene la hadirkan diri untuk kursus2 yang masih ade...so semlm aku hadirkan diri untuk bengkel imej profesional dan yang bestnye penceramah nie mmg org yang pro....dtg hanya tgk org tu je dia leh agak, korang nie orang yang jenis macam mana..maksud aku jenis mcm mana tu bukan garang, suka gelak..tk iek....nie yang identiti/personality diri korang la...cam aku, natural + romantik..so pasnie, aku kene pakai baju2 yang ade ciri2 natural+romantik la...sonok sgt tau! dari tak tau ape2 tentang imej nie so skrg dah ade at least 50% basic tentang imej nie...so kalo korang tersalah bli kain pasang yang direka khas untuk orang alluring(seksi) tetb korang yang natural+ klasik pakai, mmg tk kena la..mybe nmpak serabut, serabai or ble org lain pakai cntik, korang pkai rase semak..cm gitu la ibarat nye....

Alhamdulillah, pasnie kalo nk bli beg, kasut, tudung, baju terutamanya aku dah ade basic...so icon artis aku lisa surihani (natural), rita rudaini (romantik), nora danish(romantik)..n mybe ade ramai lagi artis la..tp nie yang paling femes..kih3

Next, aku nk join lagi la bengkel yang cikgu Shiema nie organise...mesti best!!! 




Terjebakkk!!!

As Salam....

See the pic.....hehe semuanye gara2 penangan Rindu Awak 200%....aku pun mengedik nk bli camera polaroid nie gak...sweet tak? kamera nie warna putih..nk bli kuning, tp bling2 dia dah cabut la plak..so bli putih la..hehe warna pink tu cover kamera..siap bling2 tau!! pic aku ngn suami tu nyonya tu yang ambik gambor..test kata nya..whatever la aunty...layan kan aje..

Sebab aku bli pun mudah nk dpt gambar fresh..lagi pun ktorg nie mmg malas nk gi mencuci gambor..kamera dslr tu dah hade, tp gambr dlm kamera dslr tu sesuai untuk upload dlm fb or laptop jer ..so kamera polaroid ni untuk event2 n moment2 best nye..kenangan...al maklum lah "kodak"nye agak mahal...n isi nye cume 10 keping je..jd kene ambik pic yang best2 je la..=)




Rindu Awak 200%