Majlis Perpisahan Pegawai dan Staf di BPI

As Salam,

Byk sebenarnya nk update blog laaa nie...hehe nie plak yang ke 2 entry tuk rinie...sebenarnya dah lama gak bahagian aku tak buat makan2 nie...kalo time ade perpisahan atau perpindahan pegawai n staf ke tempat lain je baru kami buat makan2..dlu rajin jugak tiap2 hari jumaat minggu pertama setiap bulan kami akan buat majlis bacaan yassin, tp skrg semua dah makin sibuk....

Majlis ini untuk meraikan pegawai yang telah berpindah ke tempat lain (naik pangkat), sambung belajar dan yang telah bertukar ke skim lain yang lebih tinggi...tahniah untuk diorg!!! rezeki masing2 kan...rezeki kte tak tau lagi...=) sorang lagi tak dpt hadir, sbb tengah  berpantang anak ke2...

layan gambar je la iek? heheee















  ok kwn2...next update plak...hahaaa


Majlis PPTS bersama IPTS Zon Tengah di Summit USJ

As Salam, baru ade kesempatan dan mood nk update blog..payahnye jadi Zuraidah Akmal nie..pembawakannya malas je..subhanAllah ape nk jadi pun tak tau la..

Lepas Majlis PPTS di Zon Sarawak, aku pun terlibat jugak dengan Majlis PPTS di Summit..alhamdulillah ade rezeki hujung2 tahun nie...heheee..walaupun terpaksa bekerja lebih masa di hujung minggu...seawal jam 5.30 dah bangun, mandi tunggu solat subuh masuk then cepat2 bersiap nk ke pejabat..sbb kene kumpul di pejabat jam 6 pg tu sebenarnya..haha last2 gerak kul 6.30 pg..alhamdulillah tak jem pun, so kami smpai tpat jam 7 pagi di Summit..Majlis mula jam 8.30 pagi termasuk breakfast.

Dan Majlis berjaya melabuhkan tirainye untuk tahun 2014, jam 4.20 petang..Ini antara gambar2 kami yg sempat dirakamkan...







heheee..sekali sekala turun padang bersama-sama kawan2 best gak... =)

Majlis PPTS Bersama IPTS Zon Sarawak - 28 Okt 2014

As Salam,

Hye Peeps!!!

Alhamdulillah msih diberi kesempatan untuk update blog..mcm biasa, time bos takde je aku update blog nie..kih3..kali nie bos gi bercuti ke LONDON,..emmm sonokkan kalo byk duit...=)

Minggu nie, aku ditugaskan untuk jadi AJK jemputan untuk majlis kpm bersama ipts di zon sarawak..nie zon ke dua terakhir untuk tahun 2014. Penutup nye di Kuala Lumpur 8 Nov 2014 nnti...Insya Allah, kalo tk de ape2 aku nk terlibat sama dlm program nie..bkn selalu kan?

Jom layan serba sedikit pic aku mase kt Kuching tu...





 Nie la hotel di mana aku beradu n majlis tersebut akan dijalankan..
not bad hotel nie...facilities mmg superb..even dlm bilik air pun ade telefon..kih3..tp service kureng...tk efisien..tu je yg dpt aku conclude pasai Hotel Grand Margherita nie...



 nie antara aktiviti aku day 1....sempat makan mee kolok lagi tu.. mee kolok nie yg tersedap katanya..tp mmg aku habis la mkn mee nie..... =)







nie plak hari ke 2..lepas event habis, kami pun sambung berjalan lagikk....petang hari ke 2 tu, KPP kami sempat bawak kami try makan pisang cheese..perhh..mmg sedap...kami ambik set paling besar tu..hahahaaaa...tk sangka boleh habis licin tau! untuk dinner plak, kami disajikan makanan chinese..sepanjang hidup aku, nie la first time aku makan gune chopstick..lalalaa....secara jujurnye, makanan chinese nie tk best la..heheee..so lepas melantak, dlm kul 8 mlm, ktorg g cari kek lapis sarawak..dan nie la yang terbaik n terfofular..kata orang sana la...aku sempat rembat 2 jenis je kek nie...sbbnye aku kurang ckit kek2 nie..so bli untuk mak je la..






ok, day 3 hari terakhir aku di Kuching....sempat lagi merasa laksa sarawak..memandangkan aku kenyang lagi time tu, jadinye laksa tu setakat merasa je la..huhu sedih sbb tk dpt nk habiskan..tp nk buat cmne kan...rasenye lebih kureng mee kari pekat...air plak aku pilih air lemon...lepas merasa air lemon n limau kt sini, aku tlah jatuh cinta dengan air lemon..naaa....ble blik semenanjung, air lemon la yang aku dok buat..smpi ke opis pun aku dok bawak lg air lemon tu..kih3..korang nk tau, en suami pun dah kenan kt air lemon nie..hahaaa sory suamiku...tp lemon nie baik untuk kesihatan n bagus kalo korang nk kurus..heheeee

sempat gak ambik gambar kt statue kucing tu..naa....baru ade bukti yg aku dah smpai ke bandar kuching kan....=)

Pasnie nk request gi Sabah la plak kt bos...heheee




HappY BirthdaY

As Salam,

Ok pagi-pagi nie tetiba teringin nk nyanyi satu lagu la..hehe

Allah Selamat Kan Kamu,
Allah Selamat Kan Kamu,
Allah Selamat Kan Nurhakimi,
Allah Selamat Kan Kamu....

Selamat Hari Lahir Suamiku,
Semoga Abang Panjang Umur,
Dimurahkan Rezeki,
Dirahmati Allah Selalu,
Dan Happy Sentiasa..

Semoga dengan bertambahnye usia abang ini dapat lebih mematangkan abang dalam segala perkara..terima kasih sbb menjadi seorang abie yang sgt sygkan anak2 dan umie..sentiasa ada dengan kami dan sanggup luangkan masa untuk bawak kami berjalan2 walaupun abang busy sgt dengan komitment kerja. Kami doakan abie sentiasa diberi kesihatan yang baik untuk terus bersama-sama kami dalam menikmati hidup dalam sebuah ikatan kekeluargaan.

Kami sayang abie sgt-sgt...




Sweet~~9/10/2014


Giler Sneaker

As Salam....

Just nk bagi tahu, aku skrg nie tengah in love dengan benda nie..

aduiii ble la dapat merasa nie kan...heheeee

 #en suami... =)






dpt salah satu pun dah ok... =)



Try Nk Solidkan Body Balik

As Salam,

Hye peeps...sonoknye nk raya dah kan? En. Bos pun dah start bercuti hari nie...alhamdulillah...tinggal la PA dok tersengih2 sorang kt blik nie...ahhh bahagia nye rase...hehe 

Semua orang maklum kalo dah bergelar bini orang nie ape lagi kalo dah tambah lagi satu title mak orang, bukan main susah lagi nk bersenam...ehem aku mmg pemalas sejak dari muda mudi dlu nk bersenam bagai nie..sbbnye aku rase aku dah cukup kurus kot...hahaha bukan2...disbbkan aku kemalasan yang sebeno nye...

Sejak 2 menjak nie, en suami dah mula bertego pasal ke SOLID an aku..hahaa korang penah dengar perkataan tu tak? sila angguk... =) hahaha....ble terpandang rupe sendiri baru aku terperasan..yg aku tak cm dlu..byk  benar lemak2 yang dah tersembul keluar..huhu sedih betul..tp jgn salah kan orang lain..salah kan diri sendiri sbb makan tk cm orang lain...asal boleh je ko sumbang dlm mulut tu..so nk tanye, see badan sediri..aiyakk,....

Secara pemikiran, aku rase boleh ke nk kurus nk solid cm dlu blik..huhu sgt2 susah hokeh!

Secara fizikal, boleh lagi kot...asal tak terobesiti lgi... =)

Insya Allah..kalo nk dpt body yang idea mesti kene kawal makan, kene kuat bersenam...n paling penting kene consistent..kene buat senaman hari2...tp malang nye aku dah terskip bersenam 2 hari..aiyak...terasa menyesal sungguh...

Kene focus balik, nk kurus nk kurus n nk kurus...kene set dlm mind hari2....

Kalo korang nk cube senaman yang paling best aku rase yang diupload oleh Joannah Soh dlm youtube..dia ade byk cara2 senaman dgn tujuan yg berbeza..nk besokan breast pun boleh tau!!! haaaa....tk pun korang boleh masuk blog beliau di http://www.joannasoh.com/. macam2 tips korang boleh dpt tau, termasuk cara nk berdiet yang terbaik..


*** aku nk solid nie salah satunye sbb permintaan suami, dan lagi satu aku nie suka pakai dress, so kalo perut kempis nampak cantik la..heheeee..





 Gmbr nie time raya 2 tahun lepas..


 Nie plak gambar yang terbaru...2 minggu lepas...


Korang nampak tak kegemukkan aku kt sini..aiyakkk...tgk ketembaman pipi sudeh..eheeee pape pun aku redha... =) 

Kursus di Melaka

As Salam,

Happy Monday....semoga hari ini lebih baik dari semalam..n semoga all peeps dalam keadaan sihat walafiat...in Syaa Allah...

Lepas berkursus selama 3 hari, tinggal lah sehari lagi untuk cukupkan kursus tuk tahun nie..alhamdulillah semuanye dimudahkan...

Di Melaka baru-baru nie aku hadir ke Kursus Aplikasi Psikologi Dalam Pengurusan Khidmat Bantuan Pelanggan..walaupun as a PA, aku tak terlibat secara langsung dalam Receptionist nie, but aku kene jawab panggilan dari ibu bapa, pelajar, orang awam, termasukkan orang-orang besar nie..so aku dpt la sedikit pelajaran bagaimana nk handle orang-orang nie...in syaa Allah semoga dapat di adaptasi dalam kerja aku nnti..amennn....

Memandangkan kursus nie ambil masa 3 hari, dan dalam masa yang sama Bahagian aku terlibat dalam kes AUCMS di Penang, jd ramailah pegawai-pegawai yang tak dapat menghadiri kursus tersebut...sebagai natijah nye, dpt la aku bawak husband n anak-anak berkursus sekali dan bercuti..hehe....dpt plak bilik pegawai yang superb cantik, siap ade jakuzi lagi tau!!! hehe rezeki anak2...diorg nie mmg suka berendam nie..TQ kepada pegawai yang sanggup beri bilik tersebut kepada saya...hehe kira wakil Boss la kan? =)

Antara gambar-gambar yang sempat  diambil :-

**kualiti gambar tak bape cantik...tp boleh la dari tak do'....



ini bukan kali pertama naik beca kt Melaka, tp layan kan je la sbb si kakak teringin, pengayun beca nie pun asyik dok pasang lagu Frozen,  Let it Go je..mentang2 la si kakak mmg suka benar lagu nie kan....=)


Nie kawan2 satu opis, dari kiri; aku, Kak Wahida, n Kak Audrey Amos


Nak gak berselfie, tp nie gambar selfie yang ok gak la bagi aku...kih3


Sonoknye kalo hari2 dok pandang laut je..dpt pahala tau!!! =)

  
Thanks pada Faiz n Sem, sbb bawak ktorg jalan2 kt Melaka nie.... =)


Alamak!!!!  gambar nie nk post gak walaupun muka aku dah macam mayat hidup..hahaaaa
time nie Faiz bwk ktorang pekene coconut shake yang paling femes kt Melaka...sedap wei!!! rugi kalo dtg Melaka tak rase coconut shake nie...terrrrbaikkkkkkk!!!! 





Driving Like A Master

As Salam..hye peeps...

Terasa agak lemau rinie..si kakak baru je baik demam..nasib tak smpai 3 hari...kalo dah masuk 3 hari terpaksa gi klinik amik darah, risau denggi plak..dah la kawasan kuarters kami tinggi nie asyik dpt kes yang sama je..nasib kami dok tingkat atas...so nyamuk ade la sekor dua je aku tgk...

Nak cite ckit..hari nie dlm sejarah first time aku drive gi keje..dengan semangat yang boleh la tu aku smpai gak kt opis rinie..hehe..bab parking still learning lagi, tp ok la kot..dari langsung tak tau kan..kih3...en suami sila ajar isteri mu ini dengan penuh kesabaran bab parking iek? hopefully pasnie dah expert dah la..so no worries lagi k! In Syaa Allah pasnie awok tak yah la susah2 nk ambik anto kte lagi..sbb kte dah pandai bawak keta..hehe sonoknya...disebabkan dah pandai drive gi keje, lepas nie isteri mu terpaksa pulang keje lambat..tak le asyik kene perli je dgn bos, asyik balik awal je sedangkan bos blik lambat walaupun dok jauh kt seremban...hahaaaa nk buat cmne, PA bos nie seorang isteri mithali, balik keje kene masak, basuh baju n sidai baju...urusan rumahtangga dah jadi kewajipan lepas balik dari keje...hehe...lagi pun kengkadang kene tunggu bas lebih sejam kalo kua opis lewat dari kul 5.10 minit..kejam kan? padehal jarak umah dgn pejabat lebih kurang 5kilo je kot..hahaaaa

****Good new, baju Pinafore Pink Abaya dah sampai!!! tak sabar nk pakai g keje ri jumaat nanti....lama gile tggu dress nie, 2 minggu lebih kot..aku bli time ade festival Halal kt The Mines..hehe teruja coz baju nie di buat di luar negara...=)








Kakak + Adik

As Salam,

Ok entry kali nie semua pasal "nyawa" aku tau! hehehee..dah lame tak buat entry pasal anak..feeling muda lagi la tuh! heheeee

Kadang-kadang aku malu nk bawak anak gi pejabat..ape lagi si kakak..kalo budak2 sebaya dia mmg dah lancar sgt bercakap..petah org kata..anak nie lain cikit..mmg mulut dia bising...kadang2 aku tak paham sgt ape dia ckp...tp tu dlu..mase umur dia 3 tahun..skrg ble dah 4 tahun lebih, mmg dah makin pandai berckap...kadang2 malam2 dia bersembang dgn adik dia..aku nk tido dah mase tu..tp terdengar2 la....

Adik : Wahh..dinasour!!

Kakak : No adik, it is Zirafe.

Adik : ooo zirafe...

Skrg dia dah pandai buat ayat2 bi..n dah makin fasih, dlu mase 3 tahun ade la loghat bi tu, tp yek la lidah tak keras lagi org kta..hehe..kalo si adik lagi la..bi manjang...tp ade yang faham ade tak faham...dia byk ikut roll model nye, sape lagi kalo bukan si kakak...aku n suami kadang2 bercakap dgn diorg dgn simple english je..yek la kami laki bini nie bkn pandai sgt, tp sikit2 boleh la..alhamdulilah anak2 pun paham, di tambah lagi dengan suka tgk cite kartun bi kt tablet..nyanyi semua lagu bi...aiyak..umie nk hantar sekolah bi tak mampu la syg..heheeee...

Kalo mood baik, tak gaduh, waktu  malam time lampu dah padam diorg menyembang berdua..gelak sama2...smpai umie nk tido pun tak boleh.aiyooo sbor je la. Skrg dah ade habit baru, suh abie bukak youtube pasang lagu Frozen. Amboii kemain kome, siap hafal..insya Allah kalo berkesempatan aku rakam n upload kt sini k! 

Dlm kereta suh abie pasang lagu voice of umie, paling best lagu Bismillah, Alhamdulillah siap tepuk tangan lagi...dulu suka zikir2..siap hafal lagi..adik mmg pelik, kalo kte pasang lagu zikir ke lagu voice of umie tu, dia akan pandang je...smbil geleng2 kepala, kalo kt umah, hati sonok, mula la lagu2 tu dia akan nyanyi...comelnye...dgn pelat budak2 dia..kih3...

bile nk tido, 2 2 menyendeng ngan umie..suruh tepuk baru la tido..kalo abie ade sekali pun 2 2 nk menepek dgn umie jugak..anak anak....tp ini lah kemanisan menjadi ibu.. =)

Sekolah kakak

As Salam..

Bila terpandang si kakak, emm dah masuk 4 tahun dah...si adik dah 3 tahun....terasa cepatnye mase berlalu..bila tengok balik gambar lama, mase anak2 masih kecik terase mase tu cepat je tinggalkan kita...tak terasa n tak terkejar rasenya nk menghayati tiap2 moment tu semua.aku pun dah makin tua...kih3

Dari tahun lepas lagi sebenarnya, si kakak mintak nk gi school..ble tgk budak2 sebaya dia pakai baju sekolah mulala dia senyum2 n asyik sebut school school je...jenuh la nk jawab, 

        Umie : ok2 nnti kakak gi school ok? 

dia angguk2 n say... 

         Kakak : ok umie!  

mmg nk daftar dia sekolah tahun lepas tp tak sempat sbb time tu encik suami berkursus di JB..ble encik suami balik, date dah close..so nk tak nak terpaksa cube tahun nie plak...tp mmg jenuh la pujuk dia smpai hujung tahun nie....

        Umie : nnt kte gi school, skrg kakak kene gi umah mama( pengasuh)..umie abie nk keje..cari duit untuk bli toys kakak...ice cream kakak kn?

si anak yang tak mengerti ;

        Kakak :ok umie! em em em (angguk kepala)

        Umie : Good girl!

Kekadang sayu hati, ble tgk dia menangis tak dengar suara cume air mata je meleleh...tp kene kuat, kalo layan mmg tk keje la jawabnye...hai lah anak...

So, td encik suami dah selamat pun daftarkan si kakak kt PASTI, area Dengkil...alhamdulillah...yuran bulanan n pendaftaran sangat2 berbaloi....mmg la PASTI nie smpai 11.30 tghri je, mane nk hantar plak kakak lepas tu?! itu nnti pk..skrg nie kene dptkan dulu tempat blaja dia...bia dia tau macam mane sekolah tu...semoga anak umie jdi anak yang solehah nnti...

Tak sabar sebenarnya nk tgk anak2 bersekolah nie...hehee insya Allah, Allah akan panjangkan umur aku smpai anak2 berjaya nnti..amennnn




Hujung Minggu Kami

As Salam,

Hari ni baru ade kesempatan nk update blog..

Biasa la bile mood ok or tenang baru ade feel nk update blog...ye dok! hehe...kebiasaannye ble aku update blog nie time bos gi meeting or dia mmg tak dtg opis..kih3..so tk de la jiwa kacau....

Hujung minggu baru2 nie ktorg gi Zoo Negara...bukan first time tau! dah banyak kali time2...hingga la ktorg stop pegi Zoo nie ble aku terbaca satu artikel kt paper tk silap aku la...mengatakan haiwan2 kt Zoo Negara nie ter biar..tk dijaga makan minum, kebersihan tempat tinggal n termasuk lah kesihatan haiwan2 tersebut..no wonder la ble kami gi tgk haiwan2 nie, kebanyakan nye kurus tinggal tulang..kecian kan? smpai kan artikel nie dpt komen dari orang luar tau! so diorg pun decide tak mau gi Zoo Negara dah..sbb kecian tgk haiwan2 nie...

Tapi mybe sbb si couple panda dari China mai Malaysia, so renovation pun dah buat...kalo korang gi sana, mmg tak cukup kaki la nk berjalan tau! dah macam2 haiwan yang seblum nie tak de, dah ade,,,termasukkan satu wayang 6D..korang boleh rase mcm korang sendiri betul2 dlm action tu...mmg best la...tp lepas je tgk wayang 6D tu, terasa badan penat sgt..yek la rase mcm betul2 kte naik train tu..kih3...mmg awesome!!! 

korang nk tau tak, disebbkan dah buat byk renovation kt Zoo Negara ni, so parking pun penuh...smpai kan parking yang tak penah ade, jd ade...haaaaaa....tp dlm pakej nie aku tak ambik nk tgk panda tu..yek la bukan leh pegang or main2 ngn dia pun kan? lagi pun harga agak mahal..so ambik basic je la....sebagai kenangan, kami ambik gambar background yang mmg diorg sediakan untuk sesi photoshoot....n hrga agak murah bagi aku...

Ade 4 keping semuanye; tp nie paling cantik....



Susah nk ambik gambr si adik nie, hyperaktif sgt..sbb tu gambar nie jadi exclusive!!!