Cara Penjagaan Wajah

As Salam...

Dah lama tak buat entry pasal kecantikan...em rinie terasa nk share ckit dengan kawan2 la bab2 cantik nie....secara lahiriah nye wanita sukakan kecantikan....ade tak sape2 yg baca entry aku nie tak suka nk cantik2? suka selekeh2 je ade? aku bukan nk perlekehkan sape2 iek..(ampun ampun ampun.....) biar la tak kaya asalkan kte nie menjaga kecantikan kita..maksud kecantikan kt sini, bkn luaran je iek, dalaman jugak tau!

tp kat sni, aku nk fokus bab luaran je la iek..emmm nk kata aku nie 'cantik" idok la yek...bg aku "cantik" tu subjektif bagi sesetengah org...

luaran yang paling ketara sekali..means first impression org pandang adalah muka kita....kalo org tak pakai mekap, tp muka penuh jerawat..agak2 ape impression korang kt dia iek? aku? emm aku akan buat sesuatu tuk tolong dia..kecian..mesti dia rase down sgt bile nk jumpa org kalo dah wajah dia cmtu kan? kecian sgt...

ok kte tinggal bab tu dlu...

kt sini aku nk bg tips..aku rase tips nie dah ramai org tau pun....

Cara-cara penjagaan wajah :-

PEMBERSIH/PENCUCI
Paling koman pun korang mesti kene pakai satu pembersih muka...tak kira la jenis ape2 pun..tp yang paling best n terbaikkk korang pilih pencuci/pembersih muka yang tak keluarkan buih tak pun yang kurang buih....kenapa aku kta cmtu? pembersih/pencuci yang kurang buih tak de kandungan kimia dan juga tak menghakis kulit muka kita..itu paling penting! kulit muka wanita berbeza dengan kulit muka lelaki..kulit muka wanita lebih lembut..so kene jaga ph muka ok?!

PENYEGAR/TONER
korang jugak kene ade penyegar...tp aku tak pakai pun toner nie..sbb ade org kta toner nie kebanyakkannye ade asid..sbb ble pakai je terasa sejuk kan? emmm tah la susah nk ckp..tp yang pasti nye korang kene pakai penyegar/toner yang ble korang pakai tak rase pedih n terasa sejuk...n terus meresap kt kulit muka...

PELEMBAB
haa yang nie penting untuk melembabkan kulit wajah...kalo korang jenis kulit kering, pilihlah pelembab yang jenis berminyak cikit...baru la nampak glowing2 cikit wajah tu kan? kalo korang pnye kulit berminyak, pilihlah pelembab yang jenis meresap terus ke dalam kulit..tak de la minyak tu bertakung..leh buat goreng ikan plak..kih3...

SCRUB
last but no least, yang nie paling penting bagi aku..tanpa dia, kulit muka korang akan kusam..ape lagi kalo korang jenis yang tak pakai mekap..kalo nk neutral beauty senang je..kene rajin buat scrub muka k! paling koman pun 2 3 kali seminggu..fungsi scrub nie, membuang kulit2 mati kat muka..kalo kte selalu buang kulit mati kt muka, baru la muka tak kusam..cantik je...tak pakai mekap pun tk pe..still cantek lagi tau!!!!

ok la dari pukul 2 sampai pukul 4 lebih entry nie tak berjaya2 di publish..aduiii...byk sgt keje la beb!

k la da~








Tiada ulasan: