Header Blog already changed

As Salam,

Entry nie khas untuk suami aku..

Naaa skrg isteri mu dah berjaya tukar header blog nie..

Fuhhh berpeluh ketiak..ceeeee tak lah....

Senang je sebenarnya tp malasssss yang byk....

Teruk kan? tp tak pe la...dah tukar dah pun...

hehehe....

Tak sabar nk tunggu abang blik mlm nie...

I akan masak specel untuk u k!

( sila muntah oren...hahaha ini lah padahnye kalo dah lama ditinggalkan oleh encik suami...aduhhh)

Ok la da~

 My love for your dies, when the last patel of roses fall 

ayat nie lebih kureng sama macam maksud dalam novel DEKATNYA CINTA ( ADAM DAN HAWA 2)

time bce novel nie, teringat2 kt encik suami...huhu sedih tau~




Da.................. 

Apa Yang Isteri Mahu?

APA YG ISTERI MAHUKAN DARI SUAMI
  • Seorang isteri biasanya inginkan perhatian sepenuhnya suami terhadap dirinya. Isteri akan susah hati apabila anda mula beri perhatian selain dirinya terutama apabila anda memuji wanita – wanita lain.

  • Seorang isteri inginkan suaminya meluangkan waktu bersamanya berbanding lepak di luar bersama rakan – rakan.


  • Seorang isteri mahukan komitmen dari suami terutama apabila melibatkan hal keluarga. Sikap suami yang selalu lepas tangan akan menyebabkan isteri rasa tertekan. Secara tidak langsung, hubungan suami isteri akan mula menjauh antara satu sama lain.

  • Seorang isteri mahu suaminya selalu memuji dan memikat dirinya. Sikap isteri yang mahu di puji bukanlah bermakna isteri itu bersikap gedik dan sebagainya tetapi dia cuma mahu dirinya di manja dan di belai suaminya.

  • Seorang isteri mahu suaminya sentiasa bersikap romantik terhadap dirinya. Setiap hari dia pasti berangan – angan si suami akan kejutkan dia dengan hadiah seperti bunga dan sebagainya. Wanita sangat suka pada perkara kejutan.

  • Seorang isteri juga mahu si suami selalu berbual dan bertukar pendapat dengan dirinya. Apabila berkahwin, isteri sebenarnya telah beri 100 % komitmen terhadap diri anda. Jika anda tidak berbual dengan isteri anda, tidak ada yang akan berbual dengannya. Oleh itu, rapatkan diri anda dengan isteri anda dengan selalu berkomunikasi dengannya dalam berbagai hal.

  • Seorang isteri sentiasa mahukan suami yang memahami dirinya. Dia mahu suaminya selalu menyelami hatinya.

  • Seorang isteri mahu suaminya sentiasa menggoda dirinya dan rasa seronok melakukan hubungan seks dengannya.

  • Seorang isteri mahukan seorang suami yang sentiasa menghargai dirinya. Maksud di hargai itu bukanlah suami perlu beri hadiah pada setiap masa. Ucapan terima kasih juga sudah memadai kerana isteri selalunya ikhlas berkhidmat terhadap keluarga.

  • Seorang isteri mahukan suaminya sentiasa beri sokongan terhadap dirinya. Dia mahukan suaminya percaya akan dirinya berbanding percaya pada orang lain.




Cara Penjagaan Wajah

As Salam...

Dah lama tak buat entry pasal kecantikan...em rinie terasa nk share ckit dengan kawan2 la bab2 cantik nie....secara lahiriah nye wanita sukakan kecantikan....ade tak sape2 yg baca entry aku nie tak suka nk cantik2? suka selekeh2 je ade? aku bukan nk perlekehkan sape2 iek..(ampun ampun ampun.....) biar la tak kaya asalkan kte nie menjaga kecantikan kita..maksud kecantikan kt sini, bkn luaran je iek, dalaman jugak tau!

tp kat sni, aku nk fokus bab luaran je la iek..emmm nk kata aku nie 'cantik" idok la yek...bg aku "cantik" tu subjektif bagi sesetengah org...

luaran yang paling ketara sekali..means first impression org pandang adalah muka kita....kalo org tak pakai mekap, tp muka penuh jerawat..agak2 ape impression korang kt dia iek? aku? emm aku akan buat sesuatu tuk tolong dia..kecian..mesti dia rase down sgt bile nk jumpa org kalo dah wajah dia cmtu kan? kecian sgt...

ok kte tinggal bab tu dlu...

kt sini aku nk bg tips..aku rase tips nie dah ramai org tau pun....

Cara-cara penjagaan wajah :-

PEMBERSIH/PENCUCI
Paling koman pun korang mesti kene pakai satu pembersih muka...tak kira la jenis ape2 pun..tp yang paling best n terbaikkk korang pilih pencuci/pembersih muka yang tak keluarkan buih tak pun yang kurang buih....kenapa aku kta cmtu? pembersih/pencuci yang kurang buih tak de kandungan kimia dan juga tak menghakis kulit muka kita..itu paling penting! kulit muka wanita berbeza dengan kulit muka lelaki..kulit muka wanita lebih lembut..so kene jaga ph muka ok?!

PENYEGAR/TONER
korang jugak kene ade penyegar...tp aku tak pakai pun toner nie..sbb ade org kta toner nie kebanyakkannye ade asid..sbb ble pakai je terasa sejuk kan? emmm tah la susah nk ckp..tp yang pasti nye korang kene pakai penyegar/toner yang ble korang pakai tak rase pedih n terasa sejuk...n terus meresap kt kulit muka...

PELEMBAB
haa yang nie penting untuk melembabkan kulit wajah...kalo korang jenis kulit kering, pilihlah pelembab yang jenis berminyak cikit...baru la nampak glowing2 cikit wajah tu kan? kalo korang pnye kulit berminyak, pilihlah pelembab yang jenis meresap terus ke dalam kulit..tak de la minyak tu bertakung..leh buat goreng ikan plak..kih3...

SCRUB
last but no least, yang nie paling penting bagi aku..tanpa dia, kulit muka korang akan kusam..ape lagi kalo korang jenis yang tak pakai mekap..kalo nk neutral beauty senang je..kene rajin buat scrub muka k! paling koman pun 2 3 kali seminggu..fungsi scrub nie, membuang kulit2 mati kat muka..kalo kte selalu buang kulit mati kt muka, baru la muka tak kusam..cantik je...tak pakai mekap pun tk pe..still cantek lagi tau!!!!

ok la dari pukul 2 sampai pukul 4 lebih entry nie tak berjaya2 di publish..aduiii...byk sgt keje la beb!

k la da~








Self Motivation



As Salam....selamat hari jumaat to all of silent reader...




dah lama tak update gambo baru kan? this is my OOTD....
Miss my husband damn much..
please come back soon..
feeling sick when you're not beside me..

3 Minggu bersama MK

As Salam..

Semalam cuti...terpksa ambik gak..huhu so dari 2 hari tinggal la sehari je cuti aku tuk thun nie..nsib la nk abis tahun dah pun...nk forward cuti ke thun dpn tak de la jawab nye..kih3....Nasib encik bos tak perasan cuti aku tinggal 2 hari je lagik...tp andaikata dia tak bagi gak, aku terpksa ambil EL sbbnye pengasuh anak kene buat check up kehamilan..tkkan nk suh dia bawak anak gi klinik sekali, kecian la...lgi pun anak aku jenis yg susah dgr kta...

dah 3 minggu aku join MK nie..alhamdulillah rezeki tak putus2..ade je org order barang MK...kalo korang nk tau, produk2 MK semuanye terhasil dari bahan2 semulajadi...kalo korang amik produk2 nie segala masalah kulit akan dpt di atasi...in syaa Allah....pengalaman aku, sejak guna cleanser, pelembab, masker n foudation muka makin licin..ape lagi ble aku guna set yang anti penuaan....wahhh tambah muda gitu....tak rugi guna MK nie...wajah jd makin cantik.... kualiti n hasilnya sgt2 superb tau!!! 

Dengan MK nie kte bukan saja nk jual produk, tp kte nk bantu wanita2 kt luar sna yang mempunyai masalah kulit wajah...aku tgk ade gak org yang bekas2 jerawat susah sgt nk hilang, tp dengan pengunaan masker yang konsisten, parut itu akan hilang...tak kurang jugak wanita yang mengalami masalah kulit kedut, Serum C adalah penyelesaian nye..kira macam botox la..dia akan anjalkan balik kulit wajah kte...sekali lagi sya terangkan MK adalah produk yang terhasil dari bahan2 alami..so tk de keraguan tentang alahan pada kulit atau pun penggunaan bahan kimia dlm produk MK nie...

kte yang join MK nie adalah salah satu agen yang memperkayakan hidup wanita di luar sana....

jika silent reader yang ingin bertanya lebih lanjut tentang MK pm sy kt sni iek..

As Salam....


Starter Kit Mary Kay dah Sampai!!!





Ape isi dlm beg tu? hehe coming soon aku update iek~

Da~

Stok Baru Dress Labuh Dah Sampai....

As Salam....

Skrg nie nk jual dress labuh je dlu..sbb sgt laku mcm goreng pisang panas kt opis encik suami..

Now, kami dah masuk stok baju...jom tgk..kalo berminat sila pm sya iek....TQ...




jutaan maaf di atas kejelasan gambar yang tak bape nk adoo tu iek.....biasa la camera cikai je kan? jika berminat komen kt sini pun dah ok...

Terima kasih sbb singgah...

Da~

Puasa Asyura 9 & 10 Muharram

As Salam,

In syaa Allah, hari nie aku cube untuk berpuasa sunat Hari Asyura...semoga berjaya la..amennn kene puasa rinie ngan esok.....tkpe la kan dua hari je pun...bkn senang nk dpt puasa sunat nie...so kalo ade mase, leh la aku buat...Bulan Muharram nie bulan Allah, so bykkan lah amalan dlam bulan Allah nie..in syaa Allah semoga pahala kte bertambah dan dosa kte terhapus..amennnn

Kat sini aku share sikit pasal hari asyura iek:- semoga bermanfaat buat semua....artikal nie aku sunting di sini dan sini 

Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arab asyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram.Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan oleh Muhammad s.a.w

Ada beberapa cara untuk melaksanakan puasa Asyura :- 

1. Berpuasa selama tiga hari, 9, 10 dan 11 Muharram. 
Hal ini berdasarkan hadits Ibnu Abbas, "Selisihilah orang Yahudi dan berpuasalah sehari sebelum dan sehari setelahnya." 
Ibnu Hajar di dalam Fath al-Baari, 4/246 juga mengisyaratkan keutamaan cara ini. Dan termasuk yang memilih pendapat puasa tiga hari tersebut adalah Imam asy-Syaukani (Nail al-Authar, 4/245) 
Namun maryolitas ulama yang memilih cara seperti ini adalah dimaksudkan untuk lebih hati-hati. Sebagaimana yang dinukil oleh Ibnu Qudamah di dalam al-Mughni dari pendapat Imam Ahmad yang memilih cara seperti ini pada saat timbul kerancuan dalam menentukan awal bulan. 
2. Berpuasa pada tanggal 9 dan 10 Muharram. 
Maryolitas hadits menunjukkan cara seperti ini, sebagaimana yang telah tersampaikan di atas. 
 3. Berpuasa dua hari, yaitu pada tanggal 9 dan 10 atau 10 dan 11 Muharram. 
Hal ini berdasarkan hadits Ibnu Abbas, "Selisihilah orang Yahudi dan berpuasalah sehari sebelum atau sehari setelahnya."(Hadits shahih secara mauquf sebagaimana dalam as-Sunan al-Ma'tsurah, asy-Syafi'i, no. 338 dan Ibnu Jarir ath-Thabari dalam Tahdzibul Atsar, 1/218). 
Ibnu Rajab berkata, "Dalam sebagian riwayat disebutakan "atau sesudahnya", maka kata "atau" di sini mungkin merupakan keraguan rawi atau memang menunjukkan kebolehan..."(Lihat, Lathaiful Ma'arif, hal. 49) 
Ar-Rafi' berkata, "Berdasarkan ini, seandainya tidak berpuasa pada tanggal 9 maka dianjurkan untuk berpuasa pada tanggal 11 Muharram." (Lihat, at-Talhish al-Habir, 2/213) 
 4. Berpuasa pada tanggal 10 Muharram saja. 
Al-Hafidz berkata, "Puasa 'Asyura mempunyai tiga tingkatan, yang terendah berpuasa sehari saja, tingkatan di atasnya ditambah puasa tanggal 9 dan tingkatan berikutnya ditambah puasa tanggal 9 dan 11 Muharram. Wallahu a'lam." 
Khatimah  Semoga kita dapat memuliakan dan mengagungkan bulan Muharram tersebut sebagaimana Allah telah memuliakannya dengan cara mengikuti tuntunan Allah dan Rasul-Nya, bukan dengan cara-cara yang tidak ada asal-usulnya dari syari’at sama sekali.  Wallahu ‘alamu bish shawab. 
Sumber Rujukan: Puasa Sunnah, Hukum dan Keutamaannya, cet. Darul Haq, hal. 41-58;Majalah as-Sunnah,03/V/1421H-2001M dan Buletin an-Nur, edisi 231,www.alsofwah.com 
kredit: mr google

Semoga memberi sedikit sebanyak manfaat pada kita....amennnn


Power Bank Hello Kitty



Nie la rupe powerbank aku..comel kan? si kakak jeles ble umie die ade benda alah nie..hahaha....encik suami pnye powerbank ade 2...aku cukup la satu, untuk cas hp je pun! k la...Bye!!!!!

Mary Kay Enriching Women's Lives

As Salam,

Dlu aku bercerita pasal jual dress + kain kan?

Now, aku dah mula berjinak2 plak dengan barangan Mary Kay..

Ini bukan kali pertama aku tahu tentang Mary Kay nie, dah lama...tu pun sejak BC salah satu pegawai di opis aku yang datang buat talk n mengajar cara mekap yang betul kt opis aku...bile terdengar mmg teruja nk hadir..mane tak nye, kalo ade org nk buat kelas mekap, ke kelas kecantikan ke mesti kene bayar kan? ini free tau!! wanita mmg suka mekap! itu lumrah....

Dlu mase sblm kwin aku mmg tergila2 bermekap..sumpah tak tipu!! ce tnye roomate aku dlu? haha...suka mekap pun sejak belajar nk jdik SU kt poli dlu..kene mekap kalo nk dpt markah..hahaha kelakar kan?

Sampai la dah keje skrg nie, mmg suka mekap....tambahan lagi ble kulit dah mulus nie...aduiii....

Skrg dlm proses menunggu starter kit...tak sabo nk guna...first order pun dah masuk dlm sistem, dpt 210 point, dah dapt satu lip gloss limited edition..alhamdulillah.....

Bkn senang nak senang kan? semua kene usaha..yang penting kemahuan untuk berjaya tu tak pernah luntur dari kamus hidup...syukur Allah masih beri peluang aku untuk menaikkan taraf hidup walaupun penuh dengan dugaan dan cabaran...

Stalker2 yang terbaca entry nie, mintak doakan aku iek? semoga Allah membalas kebaikan korang....TQVM....

Kt bawah nie ade sikit gambar dari produk Mary Kay....






Da~

Bercuti Hujung Minggu

As Salam..

Memandangkan hari ni hari Isnin, macm biasa la..mood semua kelaut je kan? tambahan lagi encik bos MC plak..lagi la tak de benda nk buat kt opis...

Sepanjang cutii hujung minggu baru2 nie encik suami bawak kami semua berjalan2..memula tak tau nk gi mana, last2 terajak plak nk ke Melaka..hehe....

Kt Melaka kali nie dpt naik beca, dpt masuk kapal, dpt naik Menara Taming Sari..pd mulanye mmg malas sgt nk naik menara tu..emmm skrg kan musih cuti sekolah, nk tunggu giliran naik pun dekat sejam tu...time nk blik, si kakak menangis n mengamuk dlm keta...nk sgt naik menara tu..emm nk tak nak, kami pun naik la..nasib la kejap je beratur nk naik menara tu..sbbnye bebudak sekolah dah lepas semuanye..hehe...yang lawaknye, dah abis naik, pastu nak blik, dia dah ok dah..mksudnye, mmg dia nk sgt naik menara tu..ble dah dpt naik, baru dia puas hati..kih3 kakak kakak...

malam plak, kami nk bot pusing2 kt terusan sg melaka tk silap aku....naik bos ade la dlm 30 minit...best2!!! lain kali nk g pekan koboi plak...dah smpai Putrajaya baru ade kawan bagitau ade pekan koboi plak...tkpe tkpe lain kali kami dtg lagi...hehe

jom tgk gambar kami, tk byk pun..tp jadik la...








Hari Ahad plak, kami berkelah amik angin kt Pantai Morib...

TQ encik suami sbb snggup bawk kami berjalan2 sepanjang minggu nie walaupun abie penat kerja.. =*




Da~


Usaha membuahkan Hasil

As salam..

seblum nie aku ade post pasal entry lemak oh lemak kan? 

skrg hasilnye lepas aku berdiet kaw2 selama 2 hari, aku dah berjaya turun kan 500 gram....hehe cepat giler dan senang plak...

menu makanan aku makan hari 1 dan 2 :-

Hari Pertama (1) : Makan pagi ( 8.0 pagi ) : Biskut Cracker 4 keping + Milo panas
                          Makan pagi ( 1o.0 pagi ) : Meehoon Goreng satu senduk
                          Makan Tghari ( 1.00 tgh) : Laksa
                          Minum Petang ( 4.00 ptg) : Biskut Cracker 3 keping
                          Makan Malam (8.00 mlm) : Milo panas

Hari Kedua (2) :    Makan pagi ( 8.0 pagi ) : Biskut Cracker 4 keping 
                          Makan pagi ( 1o.0 pagi ) : -
                          Makan Tghari ( 1.00 tgh) : Nasi satu senduk + ikan goreng+ tempe goreng campur                                                                    tahu masak kicap + sambal belacan + timun
                          Minum Petang ( 4.00 ptg) : -
                          Makan Malam (8.00 mlm) : Milo panas

Mesti korang ingat aku lapar kan? hehe alhamdulillah mind set dah kata tak lapar, so mmg aku tak lapar la...pagi nie plak aku makan bihun sup...mmg tak la lapar gle cm dlu, sblm aku niat nk diet betul2 nie....terpk gak pasnie nk skip terus makan nasik, tp mybe pelan2 la kot...try dlu mkn nasik sikit je time tghari...sok2 dah leh skip terus mkan nasik...in syaa Allah...bkn senang nk dpt kan berat seblm kawin..kene kuat mental n fizikal...

ok bab senaman plak, tiap2 malam seblum tido, aku buat senaman cikit lebih kurang 10 minit untuk kencangkan otot bahagian perut...emmm still muncit lagi, tp leh cover lagi....yang buat aku tegar nk diet nie, ble terpandangkan rupe badan aku ble aku pakai baju tgn panjang n track bottom...fuhhh mmg nmpak gemuk la..aduiii time tu mula datang kekesalan sbb mkn tak pernah nk cover2, main bedal je....ade gak 2 3 org dok tegor aku, zura mengandung ker? aduii nampak sgt perut nie dh mkin memuncit kan? hahahaaaaa

SEMANGAT PERLU DITERUSKAN, JGN PUTUS ASA, NK DPAT KAN HASIL, KENE LAH BERKORBAN KAN? 

doakan saya berjaya dptkan berat badan sebelum kwin iek? hehehe da~







Lemak Oh Lemak!!!!

As Salam..



gerun tak tgk gambar perut dengan lemak tu? huhu....mmg gerun bagi aku n menyedihkan sbb aku pun hampir2 ke situ....nk kawal mkn sgt2 susah....mane tak nye, encik suami nk tambah berat bdn, haku nk turun berat bdan..tiap2 mlm en suami makan, suh aku teman...aduiii nk tahan tk bleh tahan..last2 termakan gak..kih3..sabar je la....

Baru2 nie aku join seminar kecantikan dan penjagaan diri kt Puspanitapuri, Presint 10, Putrajaya....berminat sbb tajuk seminar tu mengiurkan aku lak....tp ble sampai sana, baru tau seminar tu untuk org yang nk berbisness je..tp tak pe la....dgr2 je la....kt sana ade la bukak booth2 kecantikan dan kesihatan...ade gak booth dari kkm sendiri..haaa pe lagi..aku rembat la brosur2 mengurangkan berat badan..ade gak brosur tentang kalori setiap makanan...emm skrg baru aku tahu, wanita dewasa perlukan 1500 kalori ke 2000 kalori je tau!! 

Now! aku kene makan 6 kali sehari, tp dlm bentuk yang kecik, /sikit2 je...supaya perut tak lapar....in syaa Allah, dah masuk MAAL HIJRAH nie kan, kene la hijrah kepada yang lebih baik ok!!!!

Semoga impian nk dpt berat cm dlu tercapai..6 kg kene buang!!! huaarggg!!!!