Kebesaran Allah...

As Salam...

Hari Isnin datang lagi..alhamdulillah sampai hari dan saat nie, Allah masih beri aku hidup lagi..TQ Allah...

Tapi pernah tak kte terpikir ape yang telah kite buat sampai ke saat ini? MasyaAllah semoga kte sentiasa di dalam redha Allah..amenn

Ok...Sekarang nie semua org bercakap pasal jerebu kan? emm aku pn...memula aku pk biasa je la jerebu nie..lama2 hilang la..tp lama mane tu Wallahualam la kan..

bile aku terbaca post2 kt fb tentang jerebu nie ade kaitan dengan salah satu tanda2 besar sebelum kiamat tiba, aku jdi takut...Ya Allah amalan2 aku setakat nie bkn la baik sgt...Ya Allah sempat kan lah aku mengumpul amalan2 dan ibadat2 ku sebelum tiba nya kiamat...

Mengikut sumber2 yang aku yakini sahih, jerebu/asab nie akan ade selamat 40 hari..setahu aku la..kalo bkn smpai sebln lebih tu, bkn tanda2 kiamat la..cume kejadian Allah, yang nak kte berfikir...subhanAllah..kawan2 mari la sama2 kte banyakkan amalan dan ibadat, ini pesanan untk kawan2 juga untk diri aku sendiri...kiamat tu makin hampir....cube kte bygkan ape akan jadi pada kte kalo kiamat tu tiba, time tu kte tak sempat nk bertaubat, tak sempat nk buat ape2...alangkah ruginye kte pada mase tu kan?

Sekadar renungan kte bersama....insyaAllah kte berada dalam redha Allah dan akan ditempatkan di Syurga Allah..amennnnn

Till Then....

As Salam...


Hati Kembali Tenang

As Salam,

Just simple note:-

Alhamdulillah pasnie tak perlu risau lagi, dtg ke tempat kerja dengan hati yang tenang..insyaAllah Allah akan lindungi kte dari perkara-perkara yang tidak baik...amennnn... =)

Till then..


Sekali Sekala tak Salah~


As Salam..

Skrg dah mula rajin2 kan diri nk update blog..kih3..

Hujung minggu yang lepas, keluarga mertua dtg...bkn senang nk dtg sni..memandangkan opah suami ade kenduri kawin adik nye, so diorg singgah rumah aku...

memula encik suami tak jd nak join, yek la..al maklum lah kan dah tengah bulan...tambahan plak, abah kta nk tido satu malam kat Melaka...nk melawat kawasan kta nye...mlm tu plak suami keje..tp kta nye bkn selalu dpt berjalan satu family, jadi dia pun amik cuti satu hari...alhamdulillah kami semua dpt gak berjalan2 bersama kt Melaka tu..aku, yang tak penah pas nk naik bukit yang ade A Famosa tu, boleh lepas naik ke atas..kih3...yek la kalo dah ramai2 yang naik, tak kan aku nk dok sorang2 kt bawah kan..

ble dah petang lebih kurang jam 6 lebih, baru la kami cari chalet tuk bermalam...abah kta dlu ade satu chalet dekat ngan pantai, tp skrg dah tak bape nak elok, itu pandangan dari seorang peniaga burger kt kawasan tu..so kami pn try la cari chalet lain..ble dah jumpa tu, try usha2 dlu..mengikut kta pemilik chalet, chalet tu baru je siap hari tu..ade satu almari, 2 katil, satu bujang satu queen size..ade aircond, n ade 2 buah kerusi kayu n satu kerusi plastik...alhamdulillah bayaran pn tak mahal RM 100.00 jer...

Bermula la kisah tak disangka malam tu....Yek la org selalu kta, kalo rumah baru, tak leh terus masuk kte buat kenduri cikit, tak pn kene bace2 dlu kan..tp kami nie terus masuk..huhu nk buat cmne kami semua dah terdesak...redah je la..

so malam tu, mak ngan opah tido atas katil queen size tu, adik lelaki suami plak tido atas katil bujang tu, abah tido atas lantai berlapik toto, adik2 perempuan yang lain pn tido di bawah beralas toto, cume aku, suami dan anak2 tido atas tilam di atas lantai...mlm tu si adik ade la menangis kejap..pastu dia tido balik..aku? ade la terjaga, tp mata tak leh nak bukak luas..penat kot..

Keesokan pagi nye, baru la opah bercerita:

Malam tadi, opah byk kali terbangun, nk ke tandas je...yek la encik suami dok pasang aircord kuat sgt, smpaikan orang tua tu asyik bgn je nk ke tandas..aku plak smpai meringkuk kesejukkan..lepas kali ke berapa aku tak tau la, opah gi tandas, pas tu, dia nk lelap blik, dia tido2 ayam  je la mlm tu, tetb dia terpandang kta hujung kepala adik lelaki aku tido tu, lembaga putih..rambut pn semua putih..terkejut opah!lembaga tu membongkok mcm nak angkat sesuatu, terus opah tersebut "auzubillah himinash syaitonnirrojim" terus lembaga tu pandang opah nk cekik opah! opah secara automatik menyebut, "bismillahirahmanirrahim" terus lembaga tu hilang, opah pn terus terbangun...
Mesti korang ingat opah bermimpi kan? sebenar nye benda tu betul2 terjadi...kebiasaannya kejadian tersebut terjadi ble kte berada dlm keadaan separuh sedar....

Nasib malam tu aku sendiri tak nampak..kalo tak, mesti aku tk leh tido n aku bangunkan suami aku....

Dari cerita adik perempuan aku plak, dia pn tak leh tido malam tu, tengkuk sakit, yek la bantal tak cukup..tetb dia terpandang  sesuatu keluar dari bilik air, emm mesti benda tu kan, tp adik aku tu buat tak tau jela....tgk2 adik lelaki aku tu dah berubah tempat, dia tido sebelah opah aku..elok je...siap bantal lagi tau! secara logiknye kan, kalo adik laki aku tu lesak, mesti la dia tak bawak bantal sekali kan? kih3
haaaa so kt sini aku simpul kan, lembaga tu angkat adik lelaki aku tu, letak sebelah opah, sebbnye katil bujang tu tempat dia duduk..so mase opah aku ternampak dia membongkok tu, time tu dia nk angkt adik ipar aku tu la kot..huhu seram sgt ble opah cerita blik...Allahuakbar!!!!

ok la da~

Exam ICT-Tahap Lanjutan

As Salam,

Alhamdulillah setelah lebih kurang 2 bulan aku tak update blog kesayangan aku nie, naa hari nie dengan rase rajin nye aku akan update blog nie...haha kecian kau belog...tp tak pe...aku bkn lah langsung tak singgah kt belog nie..ade gak tp rase nk update cite baru tu, cm malas je kan? tah tak tau la kenapa..tp hari nie rase lain plak..tgn nie rase gatai je nk update belog..hik3

syukur alhamdulillah semalam dah settle buat exam ICT tahap lanjutan...almaklumlah nk naik pangkat..tp bkn sekarang la..tak tau la ble leh naik kan? tp tak pe la...kalo ade rezeki tu, ade la..berserah pada Yang Kuasa je la kan?

exam tu dekat UITM Shah Alam kampus INTEC..mmg susah cikit nk cari kampus tu..terceruk cikit..tp berkat kesabaran dan jasa baik google map, akhirnya kami smpai kt sana dengan selamat..terima kasih Allah....

Dalam jadual, kta exam start kul 9.30 tp kami start kul 10..tkpe la..janji exam tu tak dibatalkan..hik3..jam 3 ptg semua exam settle..keputusan, emm kene tgu la~ hope semua nye ok...

Update terkini:


  • Still dalam proses learning and studing grammar lagi..tp still tak berjaya gak..huhu..tp takpe la..bak kata sorang kawan, kalo kte ade niat nk belaja pun dah dpt pahala...alhamdulillah....
  • Dalam proses nk bayar hutang (PTPTN) lagikkkk....=)semoga cepat aku lunaskan...amenn
  • Nak start buat bayaran ZAKAT Pendapatan..insyaAllah....
  • Dalam usaha memperbanyakkan amalan dan ibadah, bekalan akhirat..
  • Tengah berusaha menjadi seorang isteri yang memahami dan taat mengikut nas-nas yang betul..
  • Tengah berusaha menjadi seorang pekerja yang serba boleh...insyaAllah..
  • Dalam proses ajar si kakak n si adik bercakap dengan betul....sabar je la...
Dah-dah byk nye update kau kan zura..semoga semuanye tercapai..amennn

As Salam.... =)