Hadapi dengan Ketabahan~

As Salam...

Hari Selasa lepas, aku terima satu panggilan sedih dari keluarga belah suami aku...Mak mertua aku excident..mase aku terima panggilan tu, kira2 dlm pukul 11 lebih..time aku keje..terkejut sgt ble dgr mcm tu...

Bile aku kabarkan kepada en suami, petang tu jugak aku amik half day and apply cuti untuk esok hari nie..means semlm..kami bertolak dari rumah lebih kurang jam 2.30 ptg..dah alhamdulillah kami selamat sampai di ipoh jam 5.40 something. .lepas tinggalkan adik kejap kat umah mak mertua, kami pn terus pegi ke hospital tgk mak..kecian mak...

dari info yang kami terima, mak terlanggar bumper belakang kereta...nk dijadikan cerita, kejadian tu aku simpulkan memang salah org yang bawak keta la...mase kt simpang TOLONG BAGI SIGNAL sama ada nk belok ke kanan atau ke kiri..tgk yang menjadi mangsa adalah org yang tak bersalah pn...akibat nye, org tu menderita sepanjang hidup sbb terpaksa dibedah n masuk besi...org yg bwak keta tu, ok je..calar cikit je kereta dia..yg paling buat aku marah tu, boleh plak tgk je pastu bla~ aku doakan satu hari nnti dia akan rase kesakitan yang sama mcm mak aku rase...tak pun, salah satu ahli keluarga ko akan rase mcm yg mak aku tgh tanggung sekrg nie..ingat WHAT YOU GIVE, YOU GET BACK..dan ingatlah RODA itu sentiasa berputar...

Skrg nie mak tgh tunggu hari yang sesuai nk bedah untuk masukkan besi kt kaki mak..3 batang besi..dgr doktor bagitau, kaki mak ade 3 tulang yang patah. tulang tu kene buang dan digantikan dengan besi..Ya Allah...setahu aku, kalo kaki dah letak besi tu, segala pergerakan mak dah terbatas..

Skrg nie aku rase bersalah plak sbb tak dpt jaga mak kt hospital atas tuntutan kerja dan keluarga sendiri..kalau lah aku tak punya ank, insyaAllah aku akan amik cuti spesel tuk jaga mak..tp nk buat mcm mane ini sudah ketentuan Allah..aku harap mak tabah terima ketentuan ini...Ya Allah, Kau kuatkan lah hati Ibu ku untuk mengharungi liku-liku hidup nye Ya Allah...ketahuilah kami amat2 sayangkan mak...hanya doa yang dari kejauhan yang dpt kami panjatkan kepada Yang Kuasa..semoga dengan doa itu, mak akan kuat dan tabah hati nya..insyaAllah....

Cuti minggu nie, kami akan balik lagi untuk jenguh mak....

Tumbesaran Si Kakak dan Si Adik

As Salam...

Post yang ke dua untuk hari ini..ha sekali update 2 post terus..kih3...

NUR DHIA ARRIESYA BINTI NURHAKIMI :

Skrg si arriesya dah masuk 2Y11M, cepat je mase bergerak kan? bln 4 arriesya dah masuk 3 tahun..Ya Allah, pahit manis bersama anak ini sunggh sukar tp penuh dengan kemanisan..anak yang kite kandungkan selama 9 bln 10 hari, sudah membesar dengan tumbesaran yang amat membanggakan...masuk usia 2 tahun arriesya dah pandai kira 1-10 dlm 2 bahasa, malay n english..masuk 2 tahun 8 bulan ( lebih kurang) dah pandai bace A-Z..skrg baru je lepas dari pakai pampers..siang je la..time mlm masih kene pakai pampers lagik..tp perlahan2 aku akan cube jugak tak pakai pampers..so leh la jimat kat situ..alhamdulillah mudah jugak nk ajak kakak tak pakai pampers..walaupun time kte cakp kt dia, "rinie kakak tak pakai pampers tau, kalo nk kencing, bgitau umie" dia buat tak tau je...tp sebenarnye dia paham...syukur dpt anak macm kakak..umie syg sgt kt kakak tau! Proses terbaru, dlm percubaan nk ajak kakak pandai bce doa tidur plak.Doa makan dah pandai walaupun masih pelat..biasa la pelat kanak2 kan...tp dia mmg petah membaca doa tu..tiap mlm sebelum kakak tido, umie bace kan doa tido kt dia...lepas bace doa tido, umie bce plak surah al-fatihah..kengkdg kalo ade mood, kakak akan ikut..insyaAllah kalo umie rajin bce tuk kakak, dlm mase 1-2 bulan nnt, kakak dah pndai bce..heee amennn...

Sejak aku blikan dia telekung kanak2, skrg nie time aku nk solat dia mesti kata" umie nk shemayang"..huhu so aku pakaikan dia telekung n bentang sejadah sebelah aku..dia ikut la ape yang aku buat..ble dia tgk mulut aku terkumat kamit, dia pn sama..siap berbunyi lagi tu..kih3 kelakar nye kakak..nasib umie leh tahan gelak..kalo tak, dah byk kali la umie ulang solat..huhu...sejuk mata umie, ble lepas je selesai solat kakak mintak salam..pas salam,umie kucup dahi kakak..anak bijak...insyaAllah smpi besar kakak mcm tu k! dah nmpak nk jadi ank solehah tu, aku pn pakaikan dia tudung..alhamdulillah buat mase skrg nie, dia tak penah tanggal tudung tu kalo keluar berjalan..kalo dlm keta baru la dia cabut...bagus2!!!

Semoga kakak akan jadik anak solehah umie dan abie k! amenn...

MUHAMAD NAJMI ARIFF BIN NURHAKIMI :

skrg umur adik baru 1Y5M, semua org kta adik lagi besar dari kakak..yek la tgk la adik lahir2 pn dah 4 kg kan? cume skrg nie kakak lagi tinggi dari adik..kalo besar mybe adik lagi besar dri kakak..tambahan plak, si adik minum susu botol lagi..kakak plak minum susu dutchlady je..nk buat mcm mane dok paksa mcm mane sekali pn kalo dia mmg tak nk, tak bleh jugak kan? adik plak dah pndai sebut susu tp dengan sebutan dia la "shushu" kih3 kengkdg lawak pn ade ble dia sebut "shushu" tu..yek la bile sebut perkataan tu mcm tak bergerak mulut dia..just bukak cikit tuk angin keluar..hahaha adik3 dah rupe org tak de gigi depan je..hahahaaaaa....nk makan pn dia sebut mamam..sonok tgk adik makan, kejap je dia telan..bkn kunyah sgt pn makanan tu..adik adik~haaa adik pn dah pandai bce doa tau! siap tadah tgn lagi..tp doa tak abis bace dia dah amenn dlu..hahahaaaa pastu tersenyum2 sumbang... =)

adik tk byk progress sgt..biasa je la..tp yang paling aku susah nk kwl time dia mengamuk..kalo dia dah pegang satu benda tu, jgn mimpi la nak amik..kalo kite rampas gak brg tu, emm mengamuk tak terpujuk la jawab nye...berguling2..kengkdg tu sampai rebahkan bdn kt lantai..adik2!

Kesimpulan :

mase skrg nie la nk rase peluk cium anak puas2 kalo dah besar nnti dah tak de dah...mesti kte teringat2 je kan? kalo org tnye aku, ble nk tambah yang ke3 aku akan jawab insyaAllah kalo ade rezeki...sonok sebenarnye mengandung n melahirkan bby nie tau..byk pahala kte dpt..tp buat mase skrg nie aku nk bahagiakan ke 2 2 org ank aku tu dulu..kalo dah besar, diorg dah sekolah baru la nk tambah lagi sorg ...kesian tgk anak..tkut terabai je nnti..pape pn aku syukur sgt skrg nie dh dpt sepasang..kalo yang ke 3 nnti insyaAllah lelaki kot..hahaha nie aku tgk ramalan org tua la...selebihnya terpulang pd kuasa Allah...amennnn

k la da~


Jom Main Air kat Kolam Air Panas Selayang

As Salam,

Hai  peeps semua~

Korang penah pegi tak main2 air kt kolam air panas? emm ini kali kedua aku pegi la..tp bkn kt tempat yang sama..dlu penah sekali, time form 5, pihak sekolah buat kursus khas untuk pengawas sekolah di salah satu kolam air panas di perak..aku lupa la plak name tempat tu..heee sowie iek al maklumlah dah lama tinggal zaman belajar..

ini masuk kali ke dua la aku pegi main2 air kt kolam air panas tp kali nie di Selayang..2 minggu lepas encik suami bagi tau ade ura2 yang kawan2 satu opis dia nk gi mandi kat kolam air panas tu..tup2 minggu nie baru dpt pergi..kih3..tk plan pn tetb je diorg kol ajak g sana...

encik suami pn tak tau tempat tu kt mane..cume cari di google map je pn..pastu dpt alamat so kami guna papago..haha mmg go pn siap masuk jalan2 yg tak septtnya pn..tp akhirnya berkat kesabaran semua, akhirnya kami smpi kt sana dlm kul 10 mlm..sape nk mandi air panas siang2 kan?

tempat nie kalo korang nk tau bukak 24 jam..dari maklumat yang kami dpt, time ramai orang start kul 8 mlm smpai 6 pagi..time siang tak de org nk mandi langsung adalah dari jam 9 smpai tghari..kih3 kalo nk rase bahang nye mai la mandi dlm kul 9-12 tu!!!! penjual kt area tu pn terasa bahangnye kalo time tengahari tu..so kalo nk mandi, kene dtg malam la...

tempat tu ade 3 kolam air panas yang agak besar..ade baldi dan gayung yang boleh disewa..untuk 2 baldi dan 1 gayung harganye cuma RM 2 ringgit sahaja..ramai yang mandi mase kami dtg tu..kami semua tak jadik la nk mandi, kami hanya rendam kaki je la..hahaha jadik la~

nak tgk byk gambar lagi jom tgk blog nie.. gambr nie diorg ambil time siang, so cantik la,..kami dtg malam so susah nk amik gambo..kih3...yang ade cume gambar nie je..




sonok tgk kakak main air..haha sampai terjatuh dia dalam baldi air tu..dah la bju spare tak bawak..kecian kakak..tp air dia mmg panas la..tak cye, meh dtg kt sini....

bye~


Bercycling di hujung minggu

As Salam..hye semua...


Dah lame tak update blog nie kan? huhu tak de cite best la kengkawan..hahahaaaaa plus kebizian yang teramat sgt..so terpaksa menganak tirikan blog den nie ha?

Encik suami dah mula masuk shiff blik..so skrg nie kene lapangkan dada dan fikiran..think positif..InsyaAllah semua perkara baik2 je akan berlaku kalau kte sendiri berfikiran positif kan? 

Hujung minggu baru2 nie kami dah planning nk cycling bersama-sama..memula encik suami ajak hari sabtu petang, lepas dia balik dari keje petang tu, dlm jam 5 boleh la kami sekeluarga bercycling kt sekitar putrajaya..tup2 ble dah kejutkan anak dari tido n siapkan diorg, terdengar plak bunyi guruh..hehe nk sedpkan hati, itu mungkin kt tempat lain bkn kt sini..tup2 hujan plak turun lebat selebat lebatnya..ha kau! dh lame gak tk hujan lebat cmtu..emm smpai PICC depan rumah pn hilang tak nampak disebbkan hujan tu..wahh!! sungguh besar keajiban Allah kan?

Memula pagi tu aku ajak encik suami ke Nilai3 jap! nak bli baju kurung untuk kerja..almaklumlah dh lame beno tak shopping baju sendirik ni kan ? kalo pegi bershopping  kat mana2, asyik2 baju anak je yang dibeli..baju aku tak bertukar pn..kt sana aku beli 5 pasang baju... 4 helai baju kurung, sehelai jubah..terima kasih encik suami iek?

Kami smpai kt umah dlm kul 3 lebih...suh anak tido dlu, sbb kalo bawak bercycling nnt diorg tertido plak..sementara menunggu encik suami masukkan basikal dlm kereta..cian dia...

Kami bercycling petang tu tepat kul 5 petang..alhamdulillah cuaca elok..tk panas tak sejup.hehehe..tp dlm kul 6 lebih hujan dh mula turun..renyai-renyai..cepat2 la kami berkayuh nk smpai ke kereta, takut ank kene hujan n demam plak...kami smpi umah kul 6.40 petang.

peluh jgn cakap la..lenjun tau! sonok sekali sekala dpt bersukan nie walaupun terpaksa bawak anak bersama..tp aku rase itu semua lebih membahagiakan kami..syukur alhamdulillah...

ok la nie ade 2 3 keping gambo yang aku nk selitkan kt cini..gmba encik suami ade tp dia tak bagi share..segan kata nye..kih3 ok la..aku kene hormat keputusan dia..ok la bye..As Salam..~






Entry tk de makne!

As Salam...

 Rindunye..rindunya nk update blog..emm tp tak tau la nk update pasal ape..tak de yang menarik pn sepanjang minggu nie...

ok la..korang suka tak background post aku sblm2 nie and yang terbaru nie? cantik tak? hahaha sebenarnye aku  suka sgt background2 post cmne..tak la nmpak kosong je kan kan kan? at least ceria la cikit...seblm2 nie background aku kosong je pun..ok gak tp, tak seceria skrg nie..betul tak?

emm kalo korang perasan la kan, blog aku nie dah kurang aku masuk kan gambar kan? bkn tk nak, tp aku takut blog aku jdi cm dlu...even nk add one pic, pn tak bleh..so hanya tulisan semata2 la kan? mesti yang menjdi pembaca blog aku ni, kurang minat la nk melekap lebih lama kt blog aku kan? tp nk buat mcm mane..kalo nk ujudkan blog yang lain, emmm tak mungkin la kot..sbb aku syg giler kt blog nie...

dlu aku terpaksa bukak blog baru pn sbb blog lame mmg tak dpt diselamatkan dah kene hack...blog tu lagi la aku sayang..aku ujudkan sblm aku kwin lagi tau! huhu sedih sedih sedih tp nk buat cmne kan...

hari ini dah masuk bln 3..huh! cepat nye mase berjln..rase mcm baru je masuk thn baru kan? alhamdulillah masuk je 28/3 aku secara rasminye dah menambah usia..wow!!! dah tua rupenye akuu kan? hahahahaaaaa

ok la sebelum aku merapu meraban..baik aku cau dlu..da~

kredit to encik google~