Malang tak Berbau

Salam,

sedang berbual mesra dgn encik suami, tup2 dpt panggilan dari org tak dikenali...ingt kan tak mau angkat, tp mmandangkan dah 4 kali dia buat panggilan aku angkat, mesti ade benda urgent nie!

semuanye betul..anak sulung aku jatuh dlm bilik air rumah pengasuh..ingatkan biasa2 la..pengasuh kta luka kt dagu anak...luka tu mcm tergangga sikit..aku dah panik sgt mase tu...tkut berjahit plak luka anak aku tu...mase tu jam 3.30 ptg..aku pn cepat2 col suami blik n bagi tau..2 3 kali baru dia jawp fon...biasa la bz kan...cepat2 aku bgtau kt suami..kami pn mintak permission dari bos masing2 n terus pg rumah pengasuh..sampai2 kt rumah pengasuh, si kakak tgh tido..kesian anak umie...ble dia sedar aku dah sampai, terus dia bangun n kata umie umie smbil tnjk luka kt dagu dia..aku tgk..Ya Allah, panjang n dlm gak luka tu...3 cm..nk menangis tp aku tahn time tu..hati ibu mana yang tak terusik ble tgk keadaan anak dia mcm tu...hanya Allah yang tahu...

cepat2 kami bwak kakak ke klinik presint15...sambil bawak adik...ble dah smpi klinik tu, jumpa doc..mase doc nk tgk luka tu, kakak menangis2 tak bagi luka dia tu doc tgk..aduiii masalah tu...smpaikan doc suruh dia baring nk tgk luka tu, but still same..dia tetap menangis n tk bagi luka tu diorg tgk..smpaikan semua kakitangan klinik tu pn semua masuk..aduiiii....last, doc bgtau, kami tak bleh nk jahit..nmpak luka kakak agak dlm...so diorg suggest kami pergi Hospital Pakar An Nur kt Bangi..kami redha...sblm kami g hospital, aku terpaksa hntar adk kt rumah pengasuh tu..insyaAllah adik ok...

kami smpi kt klinik tu dekt kul 5 ptg..emm pesakit tak ramai pn..time tu ade la dlm 3 4 org je...ble dah msuk blik doc, doc tu nk tgk luka, pn sama, si kakak tk bg jgk...last doc bgtau, tk pe kte gam je..tk perlu jahit..tgk keadaan dia pn susah nk jahit..so doc suruh tggu kt luar, bagi ubat minum pd kakak untuk bg dia mamai sblm doc gam luka tu..

mati2 kami ingat, kakitangan hospital yg bg, tp diorg bagi ubat tu pd kami, suruh kami plak yang bg kakak minum..emm dgn terpaksa, kami bgi la..bkn senang si arriesya nie nk mkan ubat..ape lagi ubat ya tak sedap..kami paksa gak dia minum...akhirnya, dia muntahkan ubat tu balik..hua hua hua

so next, terpaksa gak gam luka tu tanpa bagi kakak makan ubat or cucuk ubat mamai....so nurse mintak kami bedung kakak kuat2, supaya dia tak leh bergerak...mase nurse cuci luka dia, aku pegg kakak kuat2..sakit tu...aku penah gak rase mse cuci luka dlu..time tu aku excident dngn en suami...mmg sakit..tu luka pn sikit..tp kalo luka kakk tu, mmg besar,3 cm dah la dalm..mase cuci tu,,, aku tgk isi dia dah terkeluar..sabar je la..rase ngilu tu jgn ckp la..cian anak umie....darah tak berhenti2 keluar sbb kakak bergerak2..sakit sgt kot..suara dia menjerit..jgn ckp la....bingit telinga aku tau! cian kakak..

lebih kurang setgh jam, baru siap...dah siap, terus dia berhenti menangis..aku tau ank aku tu kuat..dia menangis mesti sbb tak suka kene pegang n kene paksa..bkn sbb sakit je kot..lepas keluar dari bilik rawatan, abie dia peluk dia..last dia pn tertido sbb penat menangis td..emm kmi smpai umah kul 7 lebih...



sabar lah wahai hati...


4 ulasan:

ima_muz berkata...

wah zura aku lak rase nak nangis..rase mcm anak aku plak...sedihnye...mcm mane bleh jatuh..luka besar kot...aku lak rase ngilu...

Tomoyo@Zura berkata...

tah la..aku tnye mk cik tu, dia kta anak aku mandi kt blik air..ttb dia jatuh..mkcik tu ingat dia dah keluar dari bilik air..bg aku besar n dalam la..3 cm luka dia..kalo ko tgk time cuci luka tu..mak aiiii aku ngn kimie rase ngilu sgt2..sedih tgk anak kite mcm tu..

ima_muz berkata...

eh ape hal mak cik tu biar anak ko mandi sorang.. dia x tgk ke...ke dia ada skali...sakit kot..aku tgk pun seriau...

Tomoyo@Zura berkata...

dia mandi kn budak2 bkn sorang2 kot..mase tu mesti dia mandikan ank aku yang kecik tu sekali..sbb dia kta, makcik ingat dia ikut makcik kt belakang..mmg sakit bagi kta yang tgk long..apelg yang rase..ngilu...