Bahagia untuk kamu...


As Salam...

Baru je blik dari jumpa seorang kawan baik..dulu dia salah sorang senior kt tempat aku blaja..mase memula kami ditempatkan kt tempat kerja sekarang, aku mati2 tak tau yang dia nie salah seorang senior kt tempat aku blaja dlu..dah la sama kos plak tu..teruk kan? senior sendirik pn tk kenal..kih3..tak la..time tu ktorg ade krisis dgn senior..lagi pn time tu senior kami byk..tk sempat nk suai kenal pn sbb byk assignment nk kene buat..kah3...

ok2..aku kt sini bkn nk highlight benda tak baik iek..sekadar peringatan kte bersama..dlu dia penah berkawin awal sethn dari aku kot..lupa plak...lepas lahir anak pertama, dia bercerai dengan suami nya..memula aku tak tau, smpai lah dia sendiri yang bukak mulut..yek la kalo bab2 nie semua org akan malu kalo nk bercerita kan? sape yg nk dpt gelaran "J"..semua wanita tak nk n benci dengan perkataan tu..tp kalo dah takdir, tak sape leh tolak..semua sudah ditentukan oleh Allah SWT..kite sebagai hamba kene terima dengan hati yg redha...insyaAllah pasti ade hikmah disebalik semua kepahitan tu..percaya lah...

Penceraian terjadi disbbkan suami dikatakan terlalu cemburu dengan kecantikan si isteri..dengar cerita dari orang..tp kalo dengar dari mulut si isteri, encik suami main kayu tiga dengan anak dara orang..so aku pakai cerita si isteri lah kan...lupe nk mension kt sini, si isteri sgt la cantik...serba serbi tak de kekurangan..mmg kejadian Allah yang sempurna..tp aku tak tau la mane silapnye, si suami pergi mencari yang lain..si isteri dah mengandung dan dah selamat pn melahirkan seorang putera untk suami, tak cukup lagi ke pengorbanan dia? ya Allah..kenapelah ade orang lelaki yang nk merosakkan kehidupan seorang wanita dengan cara macm nie...lepas kejadian tu, si ayah isteri meninggal..lagi byk kesedihan dlm hidup dia..tp Allah Maha Adil..

Bekas suami hilang pekerjaan disbbkan perempuan lain, balik ke negeri dia blik, tup2 skrg nie aku dgr dia nk berkahwin, tp bkn dengan perempuan tu, tp dgn perempuan lain..tgk percaturan Allah sgt cantik..dan sekarang sahabat saya tu dah selamat di ijab kabulkan dengan lelaki yang sgt menyayangi dia..dan insyaAllah akan tambah bby..wow wow suka suka suka!!!!!

dan aku terkejut sgt ble jumpa dia td..dah alim..tudung labuh..cantik sgt..emm ble lah aku akn berubah dengan berpakaian labuh mcm dia kan? insyaAllah tengah berusaha ke arah itu..semoga dipermudahkan Allah...amennn....


semoga bahagia hingga ke Jannah...


Pure Marine Collagen


Salam,

Memandangkan aku dah tak de benda nk update kt blog nie hal2 semasa aku, so ape kta kte terjah plak bab-bab kecantikan nie..emm mesti ramai dah cube pure marine collagen kan? orang kata ibu collagen la senang cite...kat tv penah keluar gak pasal pure marine collagen nie...

Mase mula2 keluar dlu, aku mcm malas nak ambik pot pasal nie..sbbnye satu je, benda nie kene proses sendri..al maklumlah aku nie malas sikit bab-bab benda yang renyah nie..tp tah macm mane, hati nie tetb plak nk torai... first, aku beli pure marine collagen nie kt ipoh..kt Mydin Mall..memula nk bli Coco Collagen je pn sbb stok aku dah abis....memandangkn aku bercuti kat kg, so try la bli coco collagen tu kat ipoh...kt kedai tu pn ade gak jual pure marine collagen tu..so aku tergerak hati nk beli..emm agak mahal la Rm 28.00 untuk 100gram..mahalkan? aku nk cube2 je pn....aku masak ble blik putrajaya...kih3...aku bkn tau sgt cara2 nk proses collagen tu..kene mintak tunjuk ajar kengkawan yang dah try benda nie...

First trying aku, benda tu jadik mcm air..tk jadi mcm agar2 pn..mybe sbb terletak byk air mase nk rebut tu..huhu..tp bagi aku ok what, tk payah nk kunyah..minum n telan..senang...! aku kira tak jadik gak la collagen aku tu tp still bleh diminum...aku habis minum dlm 2 minggu je..tak sedap pn..tk de rase..tp berbau sikit sbb aku tak letak byk daun pandan mase merebus tu.. kat sini aku bagi testimoni aku sendiri la iek...

Selama 2 minggu aku minum pure marine collagen ini lah hasilnya ;

 1- Kulit jadi lembut sgt..bkn aku je ckp iek? encik suami pn perasan..kih3..

 2- Mase nk buang air besar, tak payah nk teran cm dlu..walaupn 2 3 hari tak buang air besar tau! still  smooth je..

3- Ops lupa nk bagitau, pure collagen nie pn leh buat masker muka tau..nk tau cara nye, korang try la cari kt google..byk org dah update pasal cara2 nk buat masker tu...dan hasilnye pada aku, muka sgt lembut..tk berminyak..jerawat cepat kecut..nk apply bedak pn, rata je..suka3!!!

4- Lebihan dari masker td, korang bleh letak kt breath untuk dpt bentuk yang menarik n penuh...aku tk cube pn..sbb malas..lagi pn aku dh gunakan cara lain bab nie..

 5- Badan tak penat mcm dlu..still boleh mengemas, masak, membasuh pakaian lepas blik dari pejabat...

 6-Warna di pelipat dan ditempat2 yang berwarna gelap, kembali cerah..yay!

Ha~ tu la setakat nie yang aku leh tgk hasilnya...insyaAllah lagi lama aku minum pure marine collagen nie, lagi byk manfaatnye...korang cuba la~ mane tau dpt hasil lebih dari aku nie...kte ikhtiar je k..selebihnya Allah yang menentukan...amennnn

p/s : Skrg nie aku dah start minum pure marine collagen untuk 100gram yang kedua..stok nie aku bli dengan pegawai opis aku, dia pesan kat kawan dari sabah..harga untuk 500gram hnya RM 12.00..wah mmg berbaloi sgt2..itu untuk stok 2 bln kot..hahaha kalo abis nk pesan lagi...n perkara yang lebih baik lagi, encik suami pn dah mula start minum pure marine nie..tp dia tak lalu la nk minum mcm tu je mcm aku, aku try masukkan pure marine tu dlm air minuman dia tiap2 pagi n malam....insyaAllah ade hasil nnti...amennn... =p

~kredit google~

aku guna pure marine collagen gred aaa nie..warna ungu ok...
khasiat lagi byk dari gred aa and a..untuk kecantikan dan kesihatan...

Selamat mencuba kawan2... 

Sambungan dari entry : Family day At Gold Coast, Morib

Salam

...petang tu kami sampai kt umah lebih kurang jam 2 lebih...anak pn dah penat, kami semua masuk tido, except en suami..hahaha rajin sungguh dia pasang carrier bby kt basikal2 kami..yek la cdg petang tu nk riadah petang plak..bawak basikal keliling rumah kami...paling jauh pn taman2 kt sekitar putrajaya..nasib la petang tu tak ujan....korang bayangkan lah, dah la penat gi family day tak abis lagi, petang tu kene kerah tenaga plak..kalo dah berehat, kompem kemalasan tu merantai diri..ewahh....mmg malas sgt..rase nk tido smpai petang..encik suami paksa gak petang tu ktorg berbasikal..so redha....

lepas mandi kan anak2, ktorg bersiap..keluar rumah dlm kul 4 lebih la...memula memg lenguh sikit peha nie..mane tak nye dah lame bebenor tak bersenam...lemak2 dah tepu kt perut, tangan n tempat2 yg berkaitan...aduiii...so nk sehat pnye pasal, aku paksa gak la berkayuh..perlahn pn tak pe kata suami....sonok gak petang2 berbasikal nie..penat usah ckp la..anak2 pn seronok...haha yang penat abie n umie la yang mengayuh.... kami surrender time dah pukul 6 lebih..tgk hari makin gelap..terus blik..tkut anak2 kene hujan plak...satu masalah kalo anak2 demam kan?

 haha tu la aktiviti petang kami...nasib la esok nye bleh bgn pegi keje...next week nk berbasikal lagi tp kali nie plus nk berjogging plak..hope berat badan yang bertambah 3 kg dari berat asal aku tu dpt dikurangkan..insyaAllah...encik suami pn byk bagi sokongan....thanks encik hakimi... 


 p/s : ok tak blog aku skrg nie lepas di upgrade? hope korang suka..=P


Malang tak Berbau

Salam,

sedang berbual mesra dgn encik suami, tup2 dpt panggilan dari org tak dikenali...ingt kan tak mau angkat, tp mmandangkan dah 4 kali dia buat panggilan aku angkat, mesti ade benda urgent nie!

semuanye betul..anak sulung aku jatuh dlm bilik air rumah pengasuh..ingatkan biasa2 la..pengasuh kta luka kt dagu anak...luka tu mcm tergangga sikit..aku dah panik sgt mase tu...tkut berjahit plak luka anak aku tu...mase tu jam 3.30 ptg..aku pn cepat2 col suami blik n bagi tau..2 3 kali baru dia jawp fon...biasa la bz kan...cepat2 aku bgtau kt suami..kami pn mintak permission dari bos masing2 n terus pg rumah pengasuh..sampai2 kt rumah pengasuh, si kakak tgh tido..kesian anak umie...ble dia sedar aku dah sampai, terus dia bangun n kata umie umie smbil tnjk luka kt dagu dia..aku tgk..Ya Allah, panjang n dlm gak luka tu...3 cm..nk menangis tp aku tahn time tu..hati ibu mana yang tak terusik ble tgk keadaan anak dia mcm tu...hanya Allah yang tahu...

cepat2 kami bwak kakak ke klinik presint15...sambil bawak adik...ble dah smpi klinik tu, jumpa doc..mase doc nk tgk luka tu, kakak menangis2 tak bagi luka dia tu doc tgk..aduiii masalah tu...smpaikan doc suruh dia baring nk tgk luka tu, but still same..dia tetap menangis n tk bagi luka tu diorg tgk..smpaikan semua kakitangan klinik tu pn semua masuk..aduiiii....last, doc bgtau, kami tak bleh nk jahit..nmpak luka kakak agak dlm...so diorg suggest kami pergi Hospital Pakar An Nur kt Bangi..kami redha...sblm kami g hospital, aku terpaksa hntar adk kt rumah pengasuh tu..insyaAllah adik ok...

kami smpi kt klinik tu dekt kul 5 ptg..emm pesakit tak ramai pn..time tu ade la dlm 3 4 org je...ble dah msuk blik doc, doc tu nk tgk luka, pn sama, si kakak tk bg jgk...last doc bgtau, tk pe kte gam je..tk perlu jahit..tgk keadaan dia pn susah nk jahit..so doc suruh tggu kt luar, bagi ubat minum pd kakak untuk bg dia mamai sblm doc gam luka tu..

mati2 kami ingat, kakitangan hospital yg bg, tp diorg bagi ubat tu pd kami, suruh kami plak yang bg kakak minum..emm dgn terpaksa, kami bgi la..bkn senang si arriesya nie nk mkan ubat..ape lagi ubat ya tak sedap..kami paksa gak dia minum...akhirnya, dia muntahkan ubat tu balik..hua hua hua

so next, terpaksa gak gam luka tu tanpa bagi kakak makan ubat or cucuk ubat mamai....so nurse mintak kami bedung kakak kuat2, supaya dia tak leh bergerak...mase nurse cuci luka dia, aku pegg kakak kuat2..sakit tu...aku penah gak rase mse cuci luka dlu..time tu aku excident dngn en suami...mmg sakit..tu luka pn sikit..tp kalo luka kakk tu, mmg besar,3 cm dah la dalm..mase cuci tu,,, aku tgk isi dia dah terkeluar..sabar je la..rase ngilu tu jgn ckp la..cian anak umie....darah tak berhenti2 keluar sbb kakak bergerak2..sakit sgt kot..suara dia menjerit..jgn ckp la....bingit telinga aku tau! cian kakak..

lebih kurang setgh jam, baru siap...dah siap, terus dia berhenti menangis..aku tau ank aku tu kuat..dia menangis mesti sbb tak suka kene pegang n kene paksa..bkn sbb sakit je kot..lepas keluar dari bilik rawatan, abie dia peluk dia..last dia pn tertido sbb penat menangis td..emm kmi smpai umah kul 7 lebih...



sabar lah wahai hati...


Family Day At Gold Coast, Morib

Salam..hye all's~

minggu nie bercuti sambil join encik suami pnye office family day..di gold coast, morib banting..wow! memula mmg teruja gak la nk pegi..tp berita tak bape baik, anak kecik plak demam mlm esok nk pegi ke tempat tu..sedih2..baru ingt nk happy kan si kecik tu dengan main air kt sana..tp nk buat mcm mana..baru nk tumbuh gigi geraham bawah..ritu demm panas sbb geraham atas nk tumbuh..waduhh...si adik kerap demam..sabar je la ini semua dugaan dari Allah kan?

kami bergerak dari rumah jam 7.30 pagi..smpai lebih kurang kul 8.30 ++ sbb encik suami tunggu kawan sekali..emm sampai2 dorg suh makan dlu, pastu ade la sikit aktiviti2 diorg..senamrobik, dan sukaneka..yg bestnye encik suami pn join..haha lawak2..tp takpe la tuk suka2 kan..aktiviti tamat dlm kul 12.00 tghari..mknan siap hidang plak dlm kul 1 paling lewat pn..emm susah nye nk tunggu kt sini..dh la tak de tmpat duduk, nsib encik suami bli kan tikar...jadik la..dari bertengkek kt tempat2 yang tak sepattnye..hahaha

yang paling sakit tu, ank asyk meragam..nk tido kot..ialah budak kalo badan panas, buat ape2 pn semua tak kene..merengek ade la...mmandangkan nk masuk blik hotel pnye la lambat bkn main, encik suami suh aku bawak anak2 g main air dlu...wahhh bkn main sonok lagi si kakak n adik..al maklumlah, aku tak penah bwak anak2 g main air kt tempat open cmtu...sbb byk risiko..tp sekali sekala tak pe.....adik yang demam pn main sekali...sonok sgt tgk si adik..sorry to say, pic tak dpt nk hamik, sbb fon tinggl dlm keta..kah3 senang ckp malas la..bleh?

 sedap2 main tu, hujan plak turun..em tk dpt la nk main air lagi..salin baju anak2, dok jap dlm keta sementara tunggu check in  bilik..dlm kul 4 lebih kami dpt blik aras 4..nasib bilik tu memuaskan hati..terubat cikit hati nie...lega dah dapt bilik..lepas mandi n solat, kami keluarga bli makanan malam n bli ubat adik sekali..in case adik pnye demam mkin teruk...aku bli makanan pn untuk aku n anak..mlm tu encik suami ade dinner,aku dok dlm bilik je memandangkan si adik sakit, tkut kalo bawak menggangu org lain yg nk sonok2 malm tu kan..so jalan terbaik aku dok dlm bilik ngan anak2..

esoknye, pas mandi kt bilik, kami turun plak kt kolam..hahaha smbung mandi kt kolam plak..sonok...kami main air smpai jam 11..so siap2 naik balik, mandi n salin baju..nk blik dah..kami check out kul 12.30 lebih...

dah smpai umah kami smbung aktiviti lain plak petang tu..nk tau ape dia? next entry plz...heeee

the only pic yang aku amik kt sana..

Sambungan entry - kemalasan melanda diri-

Salam,

......ketuk sana ketuk sini, pasang sana, pasang sini, kodek sana, godek sini..akhirnya siap jugak...aduii penat la menunggu..nasib si kecik n si kakak tak buat byk hal..alhamdulillah...semua nya settle lebih kurang dlm jam 7 lebih..kami pn cepat2 balik ke rumah..ah penat...korang nak tau? mase menunggu keta siap tu, encik suami bagi cadangan tuk blik kg mlm tu..hah! penat beb! emm so disbbkan kasihnye seorg isteri kepada suaminye, akhirnya aku pn bersetuju blik kg mlm tu jgk...korang nk tau, tepat kul 12 tgh mlm kami dah bergerak dari rumah nk blik ke ipoh..weiii huuuu!!!! sgt seronok berjalan jauh malam2 buta kan kan kan? haha korg nk tau tempat duduk belakang tu, siap dibentang toto tau untuk si anak dara tu tido..tp tk nk nye dia tido, melompat2 kt belakang tu ade ler...kih3 si adik yang tido...smpai kt umah mertua, tepat2 kul 2.45 pg..nsib la adik ipar tk tido lagi..kalo tak jenuh la kmi mengetuk pintu rumah, mybe smpai nk roboh kot..kih3

esoknye mak mertua pn terkejut kami blik kg mlm td..tepon bgi tau tak blik..tup tup tersembul kami pg tu..alahai ank omak~

malang tak berbau plak, pagi ahad tu..tetb screen monitor tak berfungsi..blank habis! so encik suami dengan berat hati berkata, " jom kte blik putrajaya isnin mlm"
ble dgr je encik suami kta cmtu...aku pn redha je la..huahuahua~ so akhirnya kami blik putrajaya isnin mlm jam 12 mlm jugak..tup tup sampai putrajaya kul 3 lebih...fuhh perjalanan yang dasyat! aku?!! tido je sampai lah putrajaya...ngeh3..

esok pagi2 kami dah g bengkel keta tu blik untuk tuko screen monitor yng baru..alhamdulillah smpai rinie masih ok lagi..nasib dia bagi warranty 1 tahun...

-selosai-

Kemalasan melanda diri

As salam...Ya Allah asallah tak de semangat je sejak akhir2 ini..emmm mungkin kah???!!! oh no!!!! tidak tidak tidak....

sejak dpt cuti panjang nie, semua badan dah naik lemau...sakit sana sakit sini...tp it's okay...janji happy sudah..

korang mesti kata nie keje gila kalo aku cite satu benda... actually, benda nie terjadi tanpa dirancang okay...tp niat mmg tak nk blik kg pn cuti thn bru cina baru2 nie..memandangkan encik suami pun bekerja..tp hari sabtu je pun..aku mati2 ingat kan smpi abis cuti...lerrr...ok cukup!

pas abis keje encik suami hari sabtu tu, kami berjalan2 la cuci mata kat Nilai 3...dah lame benar tak jenguh Nilai nun! wah gittuuuu....sesampai kt sana, kami masuk kedai peralatan mainan budak2..cadang nk blikan anak2 motor mainan..kongsi je pun...bli motor yang bleh naik ber2..so kami pn decide nk bli motor mainan warna merah..ok done! tetb mata nie terpandang stroller kecik comelnye..sesuai sgt nk bawak ke mana2..bkn nk kata yang lama dah tak guna lagi, cume untuk keadaan darurat je la bleh gune stroller comel tu...harga pn tak mahal sgt...120++ bagi aku okay sgt tau! nk bawak masuk lorong2 kecik pn sesuai! so akhirnya terbeli gak stroller tu! ok done!

pas settle bab tu, kami berjalan2 plak kat bumbung biru...so aku plak terbeli handbag..auwww cantik..nmpak smart kalo pakai handbag tu...suka! suka! suka!

ingatkan pastu nk blik, rupa2 nye suami ajak singgah plak kedai keta..org laki mmg suka barangan kereta kan kan kan..so terima lah seadanya yek? cadang nk pasang antera radio, al maklum lah sejak area kereta patah, baru hari tu la dpt dengar radio kt kereta..lega~ pastu encik suami tukar plak, "lampu katak" ktanye..aku pn tak tau la betul ke tak..ok je la..lampu tu tukar lampu sportllight..kasi terang..bleh suluh lubang hidung lagi u~ kih3....

korang ingt takat tu je ke? nope! encik suami plak mintak nk pasangkan langsir kt tingkap, so kakak tak lah merungut panas je...last but not least, encik suami terpedaya kata penjual untuk tukar screen monitor..emmm layan kan je la..duit dia kan? kih3

-sambung-

Istighfar bebyk~

Salam...

haha entry malam2 buta...isu panas nie!!!

sejak aku approve fb minah tu, terus aku jadi org yg berbeza..dlu kalo ade org buat aku, aku still bleh lupakan lagi ape yang org tu buat kt aku..tp ble tang dia, Ya Allah mmg aku ngaku aku tak boleh maafkan dia...aku thu dari dulu lagi dia mmg berdengki dengan aku...setiap orang ade kelebihan, ada kekurangan..semua tu rahsia Allah..kte sebagai hamba harus lah bersyukur dengan qada' dan qadar Allah...dlu berfikr2 gak, nk ke tak nk approve fb dia..emmm kang kalo tak approve dia akan kta aku poyo je..mmg la kami nie bukan org asing...ade kait mengait gak..tp cukup la aku tahu hakikat tu..tak perlu nk lelebih nk amik tahu hal2 aku...ingtkan cukup lah sekadar approve and accept just for fun..tp sebenarnya ade tujuan lain...nk amik tahu hal aku, pastu nk perli2..cmtu ke tujuan sebenar ko nk add aku? hellooooo!!!!???

panas sungguh la malam nie...biasanye sejuk je..haha....




bosannye hidup aku~

As Salam...hye all blogger sekalian~

ngantuknyerrrr~kalo dah melantak nasik tghari tadi, dan confirm2 ngantuk la tghari cm gini...

serabut dengan byk benda~ tp yang pastinye, impian dah jadik kenyataan.....

wow wow ape tu? hahhaa rahsia la~