Rahsia Rumah Tangga

Hai Readers...

Nie bkn nk bukak pekong kt dada~ tp sekadar perkongsian ilmu...
semoga bermanfaat hendaknye...amennn

antara rahsia-rahsia kebahgiaan aku bersama suami...

1. Tiap-tiap pagi dan sebelum tido mlm mesti kene buat sekurang-kurangnya segelas air milo panas untuk suami...sbb dia suka minum air milo..kih3 so stok tiap2 bulan mesti ada....

2. Kena rajin masak..biar la masak pn hanye nasik putih dengn telur goreng pn tak pe..janji perut suami kene   jaga...walaupun aku tak penah buat sesimple tu..paling koman pn aku buat nasik goreng + ayam goreng...syukur en. suami tak memilih orangnye...

3. Keje rumah sama-sama buat..walaupun suami aku lebih rajin dari aku, tp tu la..kene rajin la jugak..kih3...

4. Berbual-bual tentang semua hal..aku syok bercerita pasal hal-hal pejabat..emmmm agak2 dia bosan tak? tp ble aku bercerita, tgk muka dia cam bosan je? heeeee walau macam mana pn, kami tetap sharing pape  yng kami rase nk share dari semua benda la~ syukur dianugerahkan seorang suami yang byk idea...

5. Selalu bawak aku n anak2 keluar berjalan2...tak kira la ke mana pn...janji mesti kene kuar jgk..kecian tgk ank2...kalo hari keje,umie n abie asyik keje je..lgsg tak bawak diorg keluar...ok2...so hujung minggu mesti bwak diorg keluar..paling koman pn g taman dekat area umah pn takpe...sbbnye anak2 pn nk rase life kat luar cmne..ye dok..tak la rase cm jakun sgt kalo keluar rumah kan kan kan?

6. Bab nie malu nk cite, tp kene cite gak kata rahsia kan? heeee isteri kene manjakan suami, belai-belai suami, urut2 suami dan ...ambik berat hal-hal suami, bukan nk jd queen control tp sekadar menjalankan tugas seorang isteri tu untuk ambil tahu kemana suami tu berada....tkut plak terjadi benda2 tak diingini...sape tau kan?
jdi lah seorang yang penyabar...n mental kene kuat...biasa lah adat berumah tangga ada pasang dan surut nye..faham2 la iek?

7. Utamakan pandangan suami..maksudnye kat sini, kene amik tahu ape yang suami suka n suami tak suka..contohnye, aku bagi contoh diri aku la iek senang; cmnie penah sekali tu aku pakai tudung dengan stail yang berbeza dari yang biasa aku pakai, tetb en suami tersenyum2, aku tnye la, something wrong? dia diam..tp aku tau la sbb pe kn? aku  minta dia jawap dengan jujur, last2 dia bagi tau stail tudung tu ubahla..pakai cm biasa kan elok..so aku pn tukar la...haaaa cmtu lebih kureng...cantik di pandangan mata suami tu lebih elok n dapat pahala dari pandangan orang lain..ok?

emmmm tu je lah  rahsia aku n skrg dah tak jdi rahsia dah kan? korang pn mesti ada rahsia yg nk dikongsi kan? meh la share ngan aku? heeeee

da~

 gambar nie mase adik dlm pewut lagi.... love u so much~

3 ulasan:

ima_muz berkata...

btul tu zura...tmbah2 dah ada anak ni lg la kdang2 kena peka dgn layanan kte pada suami..masa awal2 aku lepas bersalin dlu aku mcm terabai kan laki aku..mmg agak teruk la..smpai x masak..rumah pun rase bersepah je..smpai la tertengok 1 cite pasal husband tegur isteri dia baru aku tersedar..n skrg aku berubah la gak..masak hari2..walaupun sadinn or telur je...n baju pun cepat basuh cepat lipat... kdang2 tu rase cam teruk gle bila aku terabai kan ckit laki aku tu...sabo jelah..

Tomoyo@Zura berkata...

tu la along...kengkdg takut gak kalo laki terkecik hati..sbb tu la aku kene pandai memenangi hati dia blik..rumah tak leh bersepah2 dah...semua kene jg dah skrg nie...beratnye tanggungjawab seorang isteri kan?

ima_muz berkata...

tau xpe...kdang2 ble x sempat nak kemas rumah ke..basuh baju ke mesti dah rase mcm serba salah...n kadang2 takut gak husband tegur rumah x kemas..mmg la dia tolong gak..tp rase mcm kte ni la yg x sempurna...