Beraya di Pantai Morib

Hai blogger tersayang~ alamak tergedik sudah~

ok ok....raye baru2 kami tak dpat nk beraya kt kg..sbbnye en suami tak dpt cuti..wawawawa~

suami dah bwak kami keluar berjalan2 pn hari ahad tu~ bkn jalan jauh mane pn..singgah petang kt pantai morib je...ok what dari terperuk kt umah sepanjang cuti hari raya haji kan kan kan....

kami bertolak dlm kul 4 lebih..sampai dlm kul 5 lebih..mase sampai tu mmg ramai org kt sekitar kawasan pantai tu....dah plan dah sblm smpi morib lagi en suami nk main layang2..hahhaaaaa alah sekadar hiburan untuk anak2 kan? bkn selalu pong!

semua pic kt bawah nie khas untuk tatapan kengkawan...jom tgk!!




 yang paling besar tu layang2 kami~



 siap update status kt fb lagi tu...










last but not least 

abaikan muka aku yg tak de mood tu..heee penat melayan anak2 kot....think +ve~ =p


tata.......






Print Screen Note

Hai Blogger....

Chakkkk kembali lagi buat edisi minggu terakhir di bulan Oktober...baru je lepas buat check up si kakak di klinik kesihatan Putrajaya...alhamdulillah segalanya berjalan lancar...berat n tinggi kakak pn normal...nurse bgitau, setiap 6 bulan kene dtg check up sampai la umur kakak 5 thn...ok aku tak kan ter miss date appointment lagi next time!

ok kte cite pasal tajuk entry kali nie plak k! sejak dah berbulan2 gune Note nie, baru la aku terpk cmne la blogger2 lain leh dpt print screen si NOte nie kan? aku pnye la sengal2 ubie, g la amik muka depan note tu gune kamera..but!!! hasilnye memg mendukacitakan la.,..dan la tak bape nk cun...so aku godek2 kt tenet cmne cara nk print screen note nie..aku jumpa byk cara nk print screen note nie rupenya...tp cara yang paling senang n mudah cm makan kacang ade lah dengan menggunakan S Pen Note sendirikkkk.....
 maaf la yek aku nie memg lampeee  lambat  sikit dlm penggunaan Fone yang canggih manggih nie...
sape yang dah memg arif dlm hal nie, abaikan je la entry aku yang tak seberape nie...

ok kt sini aku bg tau cara nye eik?

 Ambil S Pen Note, then korang tekan button kt tepi S Pen tu n korang sentuh kt Screen Note page yang korang nk Print Screen tu okeh! ce try skrg!!! tekan kt page tu dlm 2 ke 3 saat..smpai ade keluar bunyi same like your take a picture..yang best nye, ble korang dah print screen cara ni, automatik pic tu akan keluar dlm Application S Note korang untuk terus diedit..kt situ korang bleh la tulis2 or conteng2 ke..

senangkan? 

contoh aku dah Print Screen gambo aku n en suami...peace!


miss this moment so much! love u dear~

Selamat mencuba~

SEKALI 2 2 DEMAM DA~

Assalamualaikum blogger2 semua...

selamt menyambut hari raya aidiladha buat semua rakyat di seluruh dunia...

minggu nie memg cubaan yang besar sgt...hari jumaat mlm, badan adik tetb panas...nasib dah mula bercuti raya so tak kesah la nk tido kul berapa sekali pn,,dah la mlm tu en suami kene keje shif mlm plak...emmm nasib ank tak ape2...

hari ini plak si kakak demam...korang bayangkan lah..nk menjaga ank sakit nie bkn senang..kene sabar la yang byknye...nsib Allah kurniakan aku dengan sifat sabar yang amat kuat...ceyy puji diri nmpak...alhamdulillah~

hope sgt hari esok dua2 dah sehat..si adik demam dah kebah..tu pn jenuh la masuk ubat kut vuntut! kalo tak panas nye, tah hinggat!!!

si kakak pn aku dah masukkan ubat kot vontot..baru la panas yang melampau tu kebah...nasib ubat vontot tu masih ada dlm peti ais nun....pas nie nmpak gayanye kene simpan ubat vontot byk2 kt dlm peti ais tu..ehhh bkn nk buat koleksi, takut2 demam anak terlampau panas, takut2 kene serangan "tarik" plak...tkut ble pk benda2 tu jdik kat anak2 umie...mintak simpang..so sebelum kejadian tu terjdi, baik kte buat persediaan....mintak simpang sgt benda2 tu jdik kt ank2 aku..

semoga kakak n adik sehat esok, sbb abie nk bawak kte gie jalan2..huhu ialah sejak cuti 2 hari nie, kami dok kt umah je..en suami kene keje shif sbb ramai kawan2 beliau yang amik cuti raya..hehehe...takpe lah korban cikit kan...

k la nk sambung bace novel, memandangkan si adik dah tido n kakak plak dah makin ok...

da~

 bkn senang nk pujuk si kakak nie...tgk..kt tangan siap makan kopok lagi tu...n tak penah lekang dengan tab nye...kakak~ kakak~

adik kalo nk pujuk dia dari merengek senang je..bwk la kt tepi tingkap, suruh la dia tgk kt luar nun,, n kene sebut..."miow~miow~miow~" baru la dia diam..aduiiii pening umie nk layan anak2 nie...



25 Oktober 2012

Hai Readers...

Esok hari raya Korban~ emmmm ramai ke yg blik kg? heeeee 
dengan segala hormatnya aku nk umumkan, raya korban thn nie kami sekeluarga tak blik kg...disebbkan en suami ade tanggungjawab kepada negara..ececeeee~

hari nie kat opis plak memg dah sunyi benar lah ...yg tinggl pn ade la 2 3 kerat je....
tp kami dibenarkan untuk meng halfday kan diri petang ini...so memg berduyun2 la yang hantar borang halfday kt tempat aku untuk disain oleh KPPK a.k.a Memangku Pengarah~ =p

untuk menghabiskan sisa-sisa masa sebelum jam ditangan menunjukkan tempat jam 1 petang, aku merajinkan diri untuk mengupdate blog ini seberapa byk yg mungkin...cey nk abiskan entry nie pn dah terkial-kial...ade hati nk tambah entry lagik....puiiii

yang beno nye aku nk layan cite korea nie...tp memandangkan bos beso ade kt sebelah, tak jadik la aku nk tgk cite tu..huuu kalo tgk kat umah tak best..biasalah nk layan anak lagi, layan suami kemas umah lagi, nk masak bagai...aduiiiii rasenye cm tak tertgk lak....kih3....

tkpe2 kan cuti ade 3 hari..so bleh la aku merajinkan diri menonton cite korean + bace novel yang aku dah beli sampai 3 buah semlm ( karnival buku kt KPL)....

so memg terisi la cuti aku kali nie..mmg rehat yang betoi2 rehat la org kata..nk keluar berjln2 tu kene tgk jadual en suami...kalo beliau tak buat OT baru leh kami keluar bersuka suki lah kan...tu la padahnye kalo tak reti bwak keta..semua ko nk harap suami je....kih3 i kan MANJE  mahhh~

ok lah nk bergosip tambah pahala jap! da~

GalaXy Note II

Hai Readers....

Semua orang dah maklum kot pasal pelancaran GalaXy Note 2 baru-baru nie kan..tak salah aku pada 11 Oktober 2012....Aku nie kureng mengikuti isu2 Gadget nie..tahu2 dah pakai pn! kih3..aku tau news nie pn dari seorang rakan baik di pejabat...sejak 2 bulan lepas asyik bercakap pasal fon2 baru je..katanye nk bli fon baru...tp tak tau nk pilih fon ape, kata beliau lah kan....sampai la ke hari pelancaran NoTe 2 nie....baru la aku tau skrg nie Note Part 2 dah keluar....

Ape yang best nye tentang Note Part 2 nie iek? emmm mesti ramai dah tau kan? n yang pasti nye fungsi dia lagi Up la dari Note Part 1 dlu....tp aku tak kesah la Note Part 1 ke Note Part 2 ke janji aku dah pakai Note powg.....yang pastinye aku suka dengan Note nie sbb paparan skrin bapak besar, puas mata nk tengok, Skrin pn sangat cantik ape lagi kalo ditambah dengan Cover Skrin Crystal an an an? mmg gempaQ la~ bnyak application / software free free kat Android Market...tinggal download je~


*Samsung GalaXy Note*



*Samsung GalaXy Note 2*


Yang mana satu menjadi pilihan korang? heee aku dh pilih~

Contact Lens Emas Bertatah Berlian

Hai Blogger semua~

Mesti ramai blogger2 kat sini yang minat pakai contact lens kan kan kan? heeee aku pn minat gak..tp en suami tak bagi titik!

Haaa mesti korang teruja kalo aku cakap ade orang cipta contact lens emas bertatah berlian ..jangan tak caye mak jemah weiiii...ade orang cipta benda alah nie...emmm tapi ble dengar  bab2 emas dan  berlian nie kan of course la mahal~

" Chandrashekar  Chawan, seorang optomestris dan juga pakar mata telah mencipta contact lens yang bertatahkan emas dan berlian. Beliau merupakan pengasas kepada syarikat La Ser Eye Jewelry. Contact lens ini mempunyai empat design iaitu, emas putih, emas kuning, emas putih berserta 18 berlian dan juga emas kuning beserta 18 berlian." 
" Contact lens ini adalah seberat 5 gram, terletak 6mm hingga 9mm dari kornea mata dan mempunyai lapisan air di hadapan untuk keselesaan  mata. Harga sepasang contact lens ini adalah 700,000 rupee bersamaan $15 590!! "









so kalo korang dah kayo sgt n duit tu dah tak tau nk buat pe dah, pe kata korang bli contact lens nie...heee tp kalo aku byk duit la kan, tak nak la aku bli contact lens nie..dah la mahal, buang duit cmtu je, pastu mesti ramai yang aim je nk gi rompak lens aku nie..lagi satu, tak cantik langsung!!! hahahahaaaa cm mata hantu de le....

Sumber : Rileksantai.com




Percubaan Meng Grill Udang dan Daging

Hai Readers...

Sgt senang hati semalam sbb ape yang terhajat dah pun tertunai..Alhamdulillah~ 

emm nk kata hajat besar bukan la besar sgt pn..tp still gak nk panggil "HAJAT" kan? kih3
sebenarnya dah lame sgt nk bakar grill makanan laut nie tau! emmmm tp disbbkan aku nie tak pandai noo nk masak so hajat tu tak dapek nk ditunaikan hingga lah semlm....syukur sgt~
heeeee hasilnye aku memg dah berjaya buat la..tp komen en suami, daging tu potong lagi nipis so lagi sedap n garing..huhu ok la akan diperbaiki dari semasa ke semasa..al maklum lah kan baru pertama kali an an an~

heeee..tp yg paling malang nye aku tak dapek nak snap pic gojes tu tau! di sbbkan jurukamera dah mogok lapa time tu..so keje dia hanya main game kt ipad sampai aku siap masak titik!
 emmm korang kene imagine je la iek? lain kali aku masuk kan gambo..heeeee

aku amik resepi tu kat blog nie resepinannie.blogspot.com..kt sinie semua resepi hadoh tau! western food pn ade gak! aku dah try sedikit sebanyak resepi kt  blog nie..ahhh memg sedap!!!! kepada sesiapa nk tambah skill memasak dia, meh la masuk blog akak kte nie....gerenti tak mengecewakan lah!
resepi nk grill udang n daging pn aku hamik kt blog akak nie...dari tak pandai kepada pandai2 cikit~ teheeeee

k la nk sambung keje le....dah la kt tempat aku nie sejuk cm dok dalam peti ais...dak mantainance tu pedajal haku gamaknye..smlm ptg memg la tak rase aircond nie..nah skrg hamikk ko dah tahap kritikal dah aircond nie aku tgk..sampai keluar bunyi cm vakum tu! hahahahaaaaa lantak ko lah~ bkn harta bapak aku pn...

k da~


gambar sekadar hiasan..thanks Mr.google~

TEXtGRaM




Blaja update blog gune fone je la...

Hai blogger...first time update blog gune application android nie...mintk2 la menjadik...leh masuk gambo n aneka bagai bahan2 yg cute2 kan kan kan...tka caye tgk nie...




Alamakkk Terlewat Wish~

Hai Blogger...

Al-kisah hari ini hari lahir suami yang ke 25 thn...huhu smlm, ia ia la sgt nk wish kt beliau kul 12 mlm..last2 den tertido mati bersama anak2...huhu....

semlm suami masuk keje shiff malam..kul 11 mlm sampai 7 pagi esoknye..so dlm kul 10 suku beliau dah kene keluar dari rumah..sbbnye jarak rumah kami ngan tempat keje suami ibarat dari selatan ke utara, hujung ke hujung, so lebih kurang 30 minit dari rumah...huhu

jadi, tak kan aku nk wish kul 10 suku tu kan kan kan? kalo wish time tu, tak masuk 9/10/2012 lagik..aiyookkk....

tp tak kesah la....sbb time besday aku suami wish pagi2 pas blik dari pejabat...kih3 same je la...adil kan? 

tp dlm hati tetap rase bersalah sgt....dah la tk dpt nk bagi pape hadiah pn..huhu

sedih sedih sedih~

anyway, ucapan khas dari isteri buat suami ( kalo dia bace la blog nie);

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Buat SuamiKu NurHakimi Bin Abu Talib yang ke 25 Tahun, semoga panjang umur, murah rezeki, tercapai segala keinginan yang dihajati;
Semoga kamu bahagia disamping kami, anak-anak dan isterimu...semoga kamu dirahmati oleh Allah dalam segala hal yang kamu kerjakan, dan semoga kamu juga sentiasa di dalam keredhaiNya...

umie tak dpat nak bli pape tuk sayang tahun nie...hanya ucapan pengganti diri...diharap kau bergembira di hari lahir mu ini....umie n anak2 sentiasa merindui, menyayangi dan amat2 perlukan kamu sentiasa di sisi....dan akan mendoakan yang terbaik buat abie~

luv u so much,,,,, insyaAllah sampai Jannah~

amennnnn~~~

curi pic nie kt fb awokk~

Cemburu itu Perlu

hai readers...

hari isnin kembali lagi..mood mesti rase lemau2 kan kan kan? heeeee

cemburu? 

kenapa plak ko nk sembang pasal hal nie zura? 

heee saje suka suki...blog aku kan? de aku kesah! 

emm byk orang kata cemburu nie tande nye sayang...tp ade gak org kta  cemburu nie tak elok....dah mcm2 pendapat lagi la~

bagi aku, cemburu tu amat2 perlu k!

p/s : hargai lah perasaan cemburu yang ada pada pasangan kamu, kerana itu lah salah satu tanda kamu masih dihatinya, jgn biarkan perasaan itu hilang dan pudar kerana jika ia hilang dan pudar maka pudar dan hilang lah seri sesebuah rumah tangga itu~

Bkn mudah nk bina rumah tangga hingga ke Jannah, tetapi tak mustahil pn!

Da~


kredit to Mr. google

Rahsia Rumah Tangga

Hai Readers...

Nie bkn nk bukak pekong kt dada~ tp sekadar perkongsian ilmu...
semoga bermanfaat hendaknye...amennn

antara rahsia-rahsia kebahgiaan aku bersama suami...

1. Tiap-tiap pagi dan sebelum tido mlm mesti kene buat sekurang-kurangnya segelas air milo panas untuk suami...sbb dia suka minum air milo..kih3 so stok tiap2 bulan mesti ada....

2. Kena rajin masak..biar la masak pn hanye nasik putih dengn telur goreng pn tak pe..janji perut suami kene   jaga...walaupun aku tak penah buat sesimple tu..paling koman pn aku buat nasik goreng + ayam goreng...syukur en. suami tak memilih orangnye...

3. Keje rumah sama-sama buat..walaupun suami aku lebih rajin dari aku, tp tu la..kene rajin la jugak..kih3...

4. Berbual-bual tentang semua hal..aku syok bercerita pasal hal-hal pejabat..emmmm agak2 dia bosan tak? tp ble aku bercerita, tgk muka dia cam bosan je? heeeee walau macam mana pn, kami tetap sharing pape  yng kami rase nk share dari semua benda la~ syukur dianugerahkan seorang suami yang byk idea...

5. Selalu bawak aku n anak2 keluar berjalan2...tak kira la ke mana pn...janji mesti kene kuar jgk..kecian tgk ank2...kalo hari keje,umie n abie asyik keje je..lgsg tak bawak diorg keluar...ok2...so hujung minggu mesti bwak diorg keluar..paling koman pn g taman dekat area umah pn takpe...sbbnye anak2 pn nk rase life kat luar cmne..ye dok..tak la rase cm jakun sgt kalo keluar rumah kan kan kan?

6. Bab nie malu nk cite, tp kene cite gak kata rahsia kan? heeee isteri kene manjakan suami, belai-belai suami, urut2 suami dan ...ambik berat hal-hal suami, bukan nk jd queen control tp sekadar menjalankan tugas seorang isteri tu untuk ambil tahu kemana suami tu berada....tkut plak terjadi benda2 tak diingini...sape tau kan?
jdi lah seorang yang penyabar...n mental kene kuat...biasa lah adat berumah tangga ada pasang dan surut nye..faham2 la iek?

7. Utamakan pandangan suami..maksudnye kat sini, kene amik tahu ape yang suami suka n suami tak suka..contohnye, aku bagi contoh diri aku la iek senang; cmnie penah sekali tu aku pakai tudung dengan stail yang berbeza dari yang biasa aku pakai, tetb en suami tersenyum2, aku tnye la, something wrong? dia diam..tp aku tau la sbb pe kn? aku  minta dia jawap dengan jujur, last2 dia bagi tau stail tudung tu ubahla..pakai cm biasa kan elok..so aku pn tukar la...haaaa cmtu lebih kureng...cantik di pandangan mata suami tu lebih elok n dapat pahala dari pandangan orang lain..ok?

emmmm tu je lah  rahsia aku n skrg dah tak jdi rahsia dah kan? korang pn mesti ada rahsia yg nk dikongsi kan? meh la share ngan aku? heeeee

da~

 gambar nie mase adik dlm pewut lagi.... love u so much~

STILL~

hai Readers....

Mood hari nie still lagi nk upgrade my lil cute blog..

still in progress lagi...

tp still terpikir2 nk tambah pe lagi iek?

heeeee still thingking~

byknye "still" aku kan kan kan?

k la da~

Bingkisan Hati Seorang Wanita

Ya Allah, kuatkan hati ku untuk mengharungi segala dugaan Mu di muka bumi ini...
Demi anak-anak yang semakin membesar aku tempuh jua halangan nye demi sebuah cinta dan kasih ku terhadap mereka...
Biar nyawa aku jadi taruhan, demi anak2 aku sanggup Ya Allah...

Jadikan aku seorang isteri yang sentiasa bersyukur dengan apa yang aku miliki sehingga ke saat ini...
bukan aku ingin mengeluh, kerana Engkau jadikan aku seorang Wanita...malahan aku amat-amat bersyukur kerana seorang wanita itu lebih kental dan tabah hati nye berbanding Lelaki...

Syukur aku panjatkan buat Mu Tuhan Ku...
Kerana biarpn hidup tak seindah syurga, namun aku tetap bersyukur seadanya~

Tuhan Ku hanya pada Engkau lah aku memanjatkan doa dan pengharapan...kerana aku tahu Engkau Maha Mengetahui apa yang hamba mu ini tidak mengetahuinya...Dan aku berserah kerana aku pasti setiap yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya...

Ya Allah jadikan aku seorang anak, isteri dan ibu yang solehah buat mereka-mereka yang aku cintai dan sayangi..semoga hidupku ini dalam limpah dan rahmat Mu sentiasa kerana tiada apa yang paling bermakna dalam hidup ini selain diterima sebagai hamba Mu yang paling bertakwa...

Amennn....



kredit to Mr.google



**Proud To Be Islam~

Teringat Mase Kamu kecik2 dlu~

Assalamualaikum Readers...

Rindu mase anak2 masih kecil...tak puas main time tu..

 Nur Dhia Arriesya Binti Nurhakimi

Muhammad Najmi Ariff Bin Nurhakimi


Love Both Of You~