Bawak ADik Check Up~

Hai Readers...

Semlm aku terpaksa half day..emmmm ingtkan  bulan2 pose nie terlepas la dari bawak ank gi klinik..huhu tp kene gi gak..nk tau sbb pe...? aku terlepas date rupenya...check up adik sebenarnya 4/7/2012 ( 9 bulan)..terlepas pandang..aduiii.....bukan alasan tak suka gi klinik tp  almaklumlah bukan senang nk kawal anak dah dua nie....
tp semalam alhamdulillah sgt sbb kakak nye tak buat hal cm selalu..emmm biasa la, kalo ipad dah ade depan mata, so focus memg kt ipad je la..ok!

adik plak? memula memg la baik bukan main...emm sbb berdukung kan? ble umie stat duduk,mula la dia tunjuk gagah dia, menendang2..masyaAllah, nsb boleh dikawal lagi...

mase nombor kene panggil, ( nsb dpt no giliran yang pertama)cepat2 masuk bilik nurse....
nurse suh timbang anak..heee yang lawaknye, ade ke patut dia suh adik berdiri kt menimbang orang dewasa..kih3..cm kelako je...

aku : eh nurse, dia tak leh diri lagi
nurse: ops lupe plak saya, tu la badan besar cm anak saya dah, tp baru je 9 bulan..ok bukak baju, seluar n pampers...
aku : ok!

time nk timbang adik plak, aku baring kan lah dia atas timbang bby tu..kih3..tak muat nk letak kepala..lawak2.ank aku kan dah panjang! 

so nurse suh, dia duduk..nasib adik dah pandang balace dia pnye badan....=p

pas settle dlm bilik nurse, nurse suh scan no blik tuk jumpa doctor..sbb adik batuk n sesema..
emmmmm tunggu dlm 10 minit baru nombor adik kene panggil...check2...

doctor : peparu byk kahak..nsib tak de bunyi sempit..amik ubat kt farmasi yek..
aku : ok thanks..doc, nk mintak time slip bleh?
doctor: amik kt nurse di luar..
aku : baikk....

dlm 2-3 minit tunggu nurse tu bergayut jap..
dah settle, amik ubat kt farmasi..time nie adik dah mengamuk sgt..emmm biasa la mata dah merah..mengantuk le tuh!

settle, blik umah, singgah kedai jap, bli barang tuk berbuka (paprik)...heeee

Dapatan : berat adik dah 10 kg
                 panjang adik : 77 cm

adik dah makin besar..ble plak nk jalan yek...=p

kredit tu google..

30% done!

Hai Reader..

Alhamdulillah hari nie dah masuk Ramadhan yang ke 10 kan? haaa ade yang tinggal pose tak buat mase nie? ngeh3...

hujung minggu kami baru2 nie di isi dengan aktiviti mencari baju raya..hahahaha
al maklumlah, thn nie kami terpaksa beli baju raye..emmm nk tempah memg dah tak sempat tambahan plak, kalo menempah nie memg tak puas hati..cukup lah pengalaman 2 tahun kebelakang...cukup! 
dengan kesan pensil still ada pas basuh baju raye tu, terpendek, terpanjang, terbeso, terjelebeh! huh! semua pakej.....

so thn nie kami decide nk bli siap je..jenuh memg jenuh la nk cari yang sedondon..so en suami pn dah decide, anak2 baju sedondon, n kami sedondon..sedondon dari segi corak..warna/tema still tak larik la..

baju raya dah settle, baju raya tuk berjalan anak2 dah siap beli...tudung aku dah beli, kopiah anak teruna dan encik suami pn dah settle bli gak...

tinggal tudung anak dara, kasut untuk kami sekeluarga, kuih raya, kerepek raya, baju raya tuk jalan2 aku n suami pnye.... 

ok tu je tak settle lagi..
ahh tah ble nk kuar bershopping lagi...
insyaAllah pas dpt duit raye dari PM nanti kot..

kih3..

Selamat berpuasa n Berbuka guys! 

Da....

ehsan dari encem google~

Impian dah jadi kenyataannnnn...

Hai Readers...

impian aku dah jdi kenyataan tuk memiliki sebuah Digital Camera..wahhhh...

yang pastinye lepas nie byk la gambo aku upload dlm blog nie iek...

tp gambo tak lah semegah DCLR  kan? 

tp buat mase nie aku dah puas hati sgt sbb dpt memiliki kamera yang superbbb nie....LOL

more info leh la klik sini.....canon



love u more.....=p

Update Ramadhan ke 5

Hai Readers..

Pejam celik pejam celik dah masuk Ramadhan ke 5 hari nie...kejap je nk seminggu kte berpuasa kan?
alhamdulillah sampai ke saat ini, aku masih berpuasa penuh..teheeee
yek la pmpn nie kan takleh nk dpt penuh, tak termasuklah org yg mengandung kan?
first time dlm hidup dpt puasa penuh pn tahun lepas..mase tu mengandungkan ank ke 2..now dia dah masuk 9 bln dah...wink*
Hari nie hari gaji Gomen...alhamdulillah bln nie dpt rezeki lebih lagi..dpt duit tunggakan gaji tahunan.dpt la cikit...leh la buat simpanan tuk raye kan?
persiapan tuk raya tak buat lgi..baju raye? pn tak bli lgi..kami serik sebenarnya nk menempah nie..
ingatkan dpt cm ape yang kami bayang2kan, tp hasilnye, jauh langit dari bumi tau! 
so kami pn suggest thn nie kami bli siap je la..minta2 ade lgi la baju2 sepasang tuk anak2 sekali..
korang tau tak kat mane de jual baju2 tuk satu family nie? butik ke? kt mane2 la..kalo ade sila bagi tau iek....
sblm puasa ritu, adela jenguh2 kt jalan TAR..tp tak de la....huhu
kalo kt Nilai 3 pn dah tak de saiz dah..huhu sedih2..
tp takpe kami sekeluarga akan usaha tuk dptkan baju sedondong lagi thn nie..amennnn

hahaha dah lari tajuk la..bkn nye update sal ramadhan, ini dah ke nk menyambut raye la plak..aduiiii
sowie iek dah lari tajuk..

Da!

Selamat berbuka n selamat Berpuasa...


kredit google

my lalink masuk wad~

Hai Readers
Selamat Berpuasa teman2 blogger semua…hari nie dah masuk hari ke 3 umat islam berpuasa ..aku baru la tergedek2 nk update blog sal bulan puasa iek? Kih3..bkn tak nk update, tp minggu nie aku lik kg..sambut puasa dengan keluarga kt kg..sonok sgt! Tp sblm nk blik tu, terjdi lah macam2 peristiwa..aduiii byk nye cabaran hari jumaat ritu..tp kes yg paling besar sekali, my lalink (avanza) first time kene tow n masuk wad( bengkel) huhu..ingt dlm hati memg tak nk blik kg lah…tp en suami yang pandai mengambil hati aku, terpaksa lah meminjam keta sahabat beliau..huhu..best gak sebenarnye..merasa naik keta lain..huhu dpt la berjalan jauh dengan myvi hitam…wink!! Sowie la tak dapek den nk tempek gambo kete tu kt sini..huhu lupe nk hamik gambo..teheeee…..
My lalink kene masuk wad sbb starter nye rosak..so my lalink kene tahan dalam 3 hari..insyaAllah hari nie my lalink keluar la..rindunye kt dia..

gambar ehsan dari mr google..

gambar nie hiasan je..tp memg seketul dengan my lalink..heeee

Tuhan Jagakan Dia..



Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

kredit to google...

Tetiba Terminat kt benda nie--> bleh?

Hai Readers...

sejak 2 menjak nie tetb tergiler kat benda alah nie..hahaaaaa

sila abaikan icon tutTTT terlupa nk buang dlm list..teheeee



 cantikkan? heeee

p/s: tp semlm ade beli stiker nie lagi, tp pattern besar2..cntik sgt..tppppppp tertinggal..huwaaaaaaa

Dah lame tak rase cemburu~ emm

Hai Readers..

dah hari jumaat..esok dah mula 1 Ramadhan..sonoknye tak sabar nk berpuasa bersama suami dan anak2 tersayang..thn lepas kami bersahur ber3..thn nie dah ber4..kejap je mase berjalan...
ptg nie cdang nk blik kg..nk smbut puasa bersama2 keluarga..heeeee

ok. sebenarnya ade benda lain aku nk cite..sejak bergelar isteri nie, org kta dah selamat yang suami kte sekarang nie dah jd hak kite..dn jauh la dari perasaan cemburu buta tu..eh tp sebenarnye time dah kawin nie la mcm2 dugaan dtg  tau! naaaa skrg nie en suami aku yg manis cm gula tu, dah ade peminat tau! heeeee
tak sgka la..dh kwin ank pn dah 2 still ade peminat lg..

nk dijadikan cerita, semlm ada hari RD kt JPM..hanya untuk RD department je la..RD tu aku kene rahsiakan kt sini iek..maaf kengkawan...
dlm majlis tu ade la acara  untuk pegawai2 n staf2 baru perkenalkan diri masing2..so suami aku termasuk la dlm list tersebut..mase berucap tu dia jelas dah bagi tau, saya dah kawin n memilki 2 org cahayamata..aku rase mybe pmpn tu tk dgr or buat2 tak dgr ke aku tak pasti la kan..
lepas je sesi ucapan ringkas tu, kawan suami tunjuk gambar yang dah di mms kepada dia..
wah memg terkejut la suami..dlm hati mesti sonok tu, sbb ade secret admire..hahahaaaa

ble en suami bercerita kpd aku perihal hal tu, wajah aku memg la tersenyum manis je kan..tp dlm hati hanya Allah je tau..sabar la wahai hati..ini salah satu dugaan dari Allah..

dlm otak berfikir, laaa secret admire je...tk jumpa lgi..ayat tuk sejukkan hati sebenarnya...

semoga hubungan aku dan suami baik2 saje dan dalam lindungan Allah SWT..amenn

tp secara jujurnye, aku percara kat suami, hanya aku dlm hati suami ..tul tak sayang? heeee

Da~


Saving untuk mase depan anak2 ku...

Hai blogger...

alhamdulillah akhirnye dpt gak bukak akaun bank tuk anak2 umie...hari nie sempat gak amik time slip tuk keluar jap dr pejabat dari kul10 sampai kul 12 tghari..memandangkan bos pn ade meeting sampai tengahari kan..so kene manfaatkan  la kat citu..teheee....

niat nie dah lame sebenarnye..tp tak de rezeki lebih so tertangguh la jdik nye..emmm alhamdulillah bln nie ade rezeki lebih, so aku ngan suami pn bertekad tuk bukak jugak akaun bank tuk anak2 kami..hee so sweet..... n hasilnye...taraa....------->

cute je bukak bank nie..heee

harusla ade name umie nye....nie kakak pnye...

nie plak adik pnye...


nie salah satu free gift bank kasi..dpt dua sebenarnye tabung tu..haha umie rembat satu..
umie pn nk menabung juge.. peace..=p


p/s: satu hajat dah tertunai, tinggal lagi satu je hajat untuk anak2 blum tertunai lgi..insyaAllah pas raye thun nie kot...tolong doakan eik semoga hajat tu dapat aku tunaikan...insyaAllah....=p

Dekorasi Ruang Tamu..Mane nk Pilih nie?

Hai Readers...

Memandangkan raye nie kami tak dpt blik kg, so kami dah pn memikirkan tema yang paling best untk raya thn nie....haaa kami pilih tema hitam, putih dan merah..heee nmpk garang ckit! 
ri sabtu baru2 nie, kami dah tempah sofa L Shape, warna hitam tau! tinggal nk bli kabinet tv, karpet warna hitam,putih n merah dan nk cat rumah!! wah tak sabau plak rasenye..

so nk deko ruang tamu cmne iek yang best?! 
jom servery----








em kene tnye en suami dlu lah..kih3

Cilakak pnye Perompak!!!!!


Hai Readers..

Monday kembali lagi..hahaha buat2 ceria la kan…semalam mak tepon..time tu dah dekat nak maghrib dah..ingtkan mak saje2 je tepon mybe nk tnye kabar…tp jangkaan aku memg meleset la..mak bagi tau kul 6 ptg td, mak baru je kene rompak..MasyaAllah..memg terkejut aku dibuatnye..masuk nie dah kali ke 2, kedai kami kene rompak..Ya Allah aku bersyukur sgt mak tak diape2 kan oleh perompak tu…tp yg buat aku takut terjd ape2 pada mak, sbbnye perompak2 tu hunus pisau kt perut mak..korang bayangkan, kalo tetb ade orang masuk time perompak tu tengah merompak, mau di tusuk terus pisau tu kt perut mak aku..Ya Allah, seriau kalo memikirkan benda2 tu jd pd mak aku dan ahli keluarga aku..Nauzubillah..memg lah tak byk yg hilang, sbb sblm tu duit hasil jualan mak dah simpan..tinggal kt dlm laci pn, duit sepuluh ringgit,ringgit2 je la..tp duit jugak la kan..pastu dia kebas wallet pak aku..aduiii….nsb la dlm wallet tu ade bape hinggit je..tp kad pengenalan n lesen semua dia hamik…kerugian lebih kurang dlm 4++ la..nasib memg nasib la time tu mak aku dah tak pakai barang kemas..kalo dlu, kene rompak first time tu, memg kene tarik  rantai dan gelang mak..lepas je kejadian tu, terus mak gadai barang2 kemas dia, bli motor adik haku..cian mak..

****Ble benda2 ni jdi, aku pikir nk benti keje je..nk tolong n tgk2 kan mak..sape tak sayang mak wei..tp nk buat macam mane, aku dpt berdoa dari jauh je la..n hope sgt, adik lelaki aku tu dpt tgk2 n jaga mak n abah…

Ya Allah, semoga Engkau panjgkan umor mak dan abah aku..Semoga mereka berdua berada dlm lindungan Mu sentiasa..amennnn….

 Aku doakan semoga perompak tu kene tangkap secepat mungkin, bior dia kene sebat sampai mampohhh, gerammm sungguh tau!!! 

Siap la ko perompak, insyaAllah korang akn dpt ditangkap sbb kedai aku dah pasang cctv..haaa hamik ko!

Bialah kejadian ini kejadian yang kedua dan terakhir buat mak….amennn~

p/s: paling teruk nye, perompak nie sempat amik air tuk hilang dahaga dia merompak tu!! Emm memg cilakak pnye perompak da~

Indahnye Hidup ini...

Hai Blogger..

Selamat hari Jumaat...

Wah bestnye dah hari jumaat..esok leh la meronggeng-ronggeng dan tonggeng menonggeng dengan anak2 atas katil..*wink...

Entry kali nie nk bergedik2 cikit leh tak? hahahaha


Buat Suami dan Anak-anak umie tercinta....

Bukan mudah nk bina hidup bahagia...
Dari mula sampai ke saat ini, umie cuba tuk jd yang terbaik buat  sayang-sayang umie
andai masih terkurang itu, harap sayang-sayang umie dpt terima seadanya
kerana....
umie masih dalam proses memperbaiki apa-apa yang masih kurang itu...
bukan mudah nk tabah kan hati, bukan mudah nk lapangkan dada terima dugaan,
bukan mudah nk memendam rasa, dan bukan mudah nk terima hakikat hidup...namun semua itu, umie sanggup hadapi biar pahit n perit sekalipun..
tp sampai ke hari ini, alhamdulillah umie berjaya hadapi semua dugaan-dugaan itu..malah umie rase bertuah sgt sebb dikurniakan sayang sayang umie ni untuk melengkapkan hidup umie....
tuk sama-sama menemani umie menjalani hidup di bumi Allah ini...

Ya Allah , terima kasih atas hidup yang cukup indah ini....

Entry Khas untuk Teman Sejati...

Hai blogger..

hari isnin kembali lgi..mesti moood korang tgh downnn kan? same like me..huh! ingatkan bos dah berjaya mendarat di negeri Terengganu pagi nie..haahah tup tup mendarat kt opis rupenya..nk wt cnne..bos besar tak bagi pergi..la~ last2 masuk opis pagi nie...

ingtkan rinie dpt la rehat sehari 2..tp esok plak ade kursus..aiyokkkk....
tak dapek la den nk bersuko-suko hari ini...
Jumaat lepas, teman baik merangkap teman melekat aku time bujang2 dlu dah pun selamat melahirkan seorang cahaya mata perempuan yang diberi nama AIRA HANI...
berat : 2.73 kg, tarikh lahir : 6/7/12...jam 6.++pagi time azan subuh..





agak2 korang, bby ikut muka sape?  heeee pendapat aku, cm muka mummy dia..=p



tahniah sekali lagi untuk along dan muz di atas kelahiran cahaya mata yang pertama nie...


JAngan Sampai aku Anggap ko Orang bawah aku!

Hai Readers...

Wah tajuk entry pn dah panas kan? hahahaha pe lagi hati aku yang mcm nk terbakar nie..

ade la makhluk Allah nie..tak yah nk cite name dia la kan..dari dlu hingga ke hari isnin baru-baru nie rase hormat sbb dia tua tu tetap utuh lagi la..anggap dia kakak kte kan..tp ble ade seorg sahabat dah bercerita si hamba Allah nie memburuk2 kan aku dpan pegawai2 lain..wahhh memg membara la hati aku kan...

benda nie timbul sbb kami ada buat Bengkel kt pejabat..FM pnye bengkel..so semua kene involve dlm penyediaan fail meja dan Manual Prosedur Kerja..semua dah dibahagi tugas..aku pn ditempatkan same la dengan hamba Allah sorang nie..ok fine!

Selain kami dibahagikan tugasan untuk buat fail meja tu, ade tugas lain yg kami kene handle..aku ditugaskan untuk handle bab-bab makan peserta...
sama la dengan si hamba Allah nie...hampeh betul! dia kalo bab-bab makan memg laju..
siap terangkan kat aku lgi ape makanan di order dari pagi sampai ke minum petang  utk3 hari tu..wahhh tunjuk ko bagus la kan..ok!

hari pertama berjalan lancar la kan..mmg dari pgi smpai petang si hamba Allah nie ikut bengkel dengan jayanye! ok pagi hari ke 2, dia cakap:-

Dia : Zura, akak dh siapkan FM untuk akak, Pn N dan W pnye..Jadi akak akan print out dan bagi pada Zura untuk zura handle plak..
Aku yang Suci : Baik kak....
Dia: Akak ade keje nk buat, nk buat surat tuk bla bla bla bla....
AkuYang Suci : Ok tak de masalah kak..bleh je...

Bengkel hari ke 2 berjalan lancar.

Hari ke 3, konon dia buat surat lagi la..aku pn tak tau pe dia buat kt tempat dia..ahhhh aku pikir lantak la mybe dia betul2 byk keje,....ok fine!

tup3 minggu lepas bengkel dah abis..hari Selasa..sahabat bercerita pada aku yang Pn N kata kt sahabat..si Hamba Allah nie dok kutuk aku dan sahabat sepanjang hari kami bengkel..kononnye aku tak handle bab makan tu..dia plak yang kene handle...ok!

kalo ikut hati ble dengar sahabat bercerita nk je kaki nie melangkah g tempat dia, n tnye pe masalah akak dngn saya? saya tak ganggu hidup akak jgn plak akak nk ganggu hidup saya....
depan pn N saya backup akak..

Hari ke 3, Pn N baru masuk ofis..jd time tu la dia pantau kami semua..tnye aku, sape yang tk bagi komitment dlm bengkel nie..so aku cite la..ble dia tnye sal Hamba Allah nie, aku kta dia dah buat keje Pn. pastu bagi pada sye untuk masuk dlm fail..sbb dia kta pada sya, dia kene buat surat yang perlukan kelulusan segera dari Datin...ok tak pe, kta Pn N.

pastu ape dia buat kt fail meja dia, salah..jd aku la yang betulkan kesalahan dia tu..malas la nk cite tentang kebaikan aku kt dia kan..aku  bkn cm dia..bangga diri sendiri..

aku dah cover dia dari pn N pn dah cukup..salah aku cikit je..tak tgk mak cik2 anta makanan tu cmne..leeeee tak sambut makcik2 tu..ape kejadah nye aku nk tgk makcik2 tu anta makanan..cm la makcik tu budk kecik? pe la salah kalo ko handle sorg2 pn..bkn berat sgt..tgk je...keje ko aku dah buat@ heyyy memg lampir la pmpuan nie...

So cara terbaik buat mase nie ,aku tak mau bersembang, tnye benda2 aku tak faham, dn tak kan senyum ngn dia..buat pe layan org yang tikam blkg..depan baik pijak semut tak mampuh! kalo blakg nauzubilllah..kalo bleh semua org dia nk tendang dari bahagian nie...

k la da~

p/s: jgn jadik mcm orang nie...plzzzzz