Sayang Adik Rapat2

Salam readers..
awal-awal pagi dah kene beratur amik nombor sbbnye si ank bujang aku terpaksa di bawak ke klinik untuk rawatan kerana demam..dari petang semlm lagi dia memg dah demam..tp aku dah bagi ubat demam n dah sapu air asam jawa..emm petua orang tua-tua la..tp tak jugak kebah2 demamnye..dah letak cool fever dah pn..pn same gak resultnye..ahhh kecian tgk dia..rasenye cm nk cuti je rinie..tuk jg buah hati aku tu....tp memandangkan aku baru je amik EL ri isnin baru-baru nie, jd aku batalkan niat murni tu..bkn tak sayang ank, tp ble memikirkan kita ada komitment lain, jd kene pandai bahagi-bahagi kan masa n kepentingan...
hope anak aku akan baik baik saja hari ini...risau risau memg risau tp nk wat cnner..sabar lah wahai si anak, umie terpaksa bekerja untuk menyara anak2 k! 

oh hati, bersabar la..byk sungguh dugaan dlm hidup aku, dari satu ke satu hal..tp alhamdulillah aku hadapi dengan sabar dan tenang..

paling menjdi kerisauan aku saat ini, apabila doctor bagi tau, kemungkinan ank untuk dpt asthma memg besar, sbbnye aku dlu pn kene asthma gak..tp kecik2 je..tp tk  smpai lah kene pakai healer tu..syukur... 

kawan2 tolong doakan anak aku tak mengikut jejak umie nye ini yek...amennnnn

p/s: masuk kali nie, dah 3 kali my bby kene sedut "gas" tu..


adik.. umie sygkan adik sgt2....hope adik kuat untuk menghadpi dugaan kecik  nie yek nak~

Sebab Wanita Lebih Cepat Nampak Tua?

Ada segelintir kaum suami mudah mencari perempuan lain kerana menganggap isteri mereka sudah tidak cantik, nampak tua, gemuk.. Tapi tahukan anda semua wahai kaum suami sebab-sebab yang menjadikan para wanita khususnya isteri & ibu cepat nampak tidak menarik di mata anda?

1.   Tahukah anda, jika kita makan dengan perlahan dan mengunyah makanan sehinggabenar2 hancur, itu akan membantu proses
penghadaman kita, sekaligus mengelakkan kita gemuk.. tetapi kasihan kaum ibu ni, terpaksa makan laju2, telan terus tanpa sempat dikunyah kerana nak memujuk anaknya yang menangis. Tapi si suami..layan jer sambung makan, buat2 xdengar anaknya menangis. So, wanita pun mudah jadi gemuk sebab makanan x sempat nak hadam betul2.

2.   Wanita juga mudah gemuk kerana sifat mereka yang tidak suka membazir. Makanan yang tidak habis dimakan oleh anaknya, maka dialah yg akan menghabiskannya pulak. Sayang katanya... takut membazir. Membazir tukan amalan syaitan. Si suami pulak dengan riaknya mengatakan "kau ni kuat betul makan!"

3.    Bila anak menangis tengah malam nak minum susu, bapaknya akan tido mati terus.kalau yang dengar pun buat2 tido lena sbb malas nak bangun, malas nak ganggu tido nya.wanita lah yang dalam semalam, berapa puluh kali terpaksa bangun membuat susu utk anak.. Bila x cukup tido, mulalah muka nampak letih dan cepat nampak tua. Kedut2 pun mula wujud. Masa tu guna Total Effect ker, aper ker... xkan nak hilangnya. Petua utk cantik kan ada dua yang penting, minum air banyak & TIDUR SECUKUPNYA.

4.   Dan bagi wanita yang berkerjaya, sudahlah penat bekerja utk membantu menambah pendapatan keluarga, bila balik rumah, semuanya dialah yang kena uruskan. Dengan perangai anak2, perangai bapaknya... nak itu, nak ini.. So, wanita pun membebel, marah2... dan bila marah2, banyak leter, so cepatlah jadi tua..


Kesimpulannya. ..wanita cepat tua & cepat gemuk adalah disebabkan LELAKI atau lebih tepat lagi SUAMI.. Oleh itu, hargailah segala pengorbanan isteri anda. Mungkin sekiranya sehari sahaja isteri anda tiada, dan anda perlu memikul tanggungjawab dia sementara, anda mungkin tidak mampu melakukan seperti dia lakukan...


info : fb~


abadikan kasih sayang aku ini jauh di dlm hati mu..agar ia tertanam dan tak bisa digali hingga ke akhir hayat mu..
suburkan cinta ku selama ia masih tumbuh utuh di hati ini...love u~



Bicara Tentang Hati...

salam readers..

hari nie aku nk luahkan something...tak de sape yang mampu untuk aku bercerita tp biarlah blog nie yg jadi saksi segalanya...
aku tak tau nie salah fham antara kami atau kenyataan yang tk mgkn dpt aku terima...
lama kelamaan aku rase tiada cinta lgi antara kami...sampai aku rase dah muak, dah jelak...dah lali dengan benda2 nie..sabar aku ade tahap nye..jgn sampai sabar yang aku pendam, satu hari akan menyebabkan perkara yang tak sepattnya terjdi...pernah terlintas dlm hati, nk lari jauh dari sini....andai kata, aku tak ada anak...mashaAllah...jauhkan aku dri perkara2 yg tak penah aku fikir seblm nie....kukuh dan baiki lah hubungn kami ber2...
kalo di luahkan, semua org akan kata..ah benda kecik je nk besar2 kan..ok fine..tu bg korang, tp bagi aku, yang berhadapan dengan kenyataan yang maha pahit ini, tentu korang akan kata..kalo aku ditempat kamu, mybe aku akan buat lagi teruk dari ini....
seblm nie aku bersabar...ok mby pasnie dah ok..tk pe la...biarkan....hati aku dah cukup kuat untuk bersabar...syukur smpai ke tahap ni...
kali ke2 terjadi, hati dah tak leh sabar...bila benda tu terfikir2...badan rase lain..kalo la kurang penah rase tak sedap badan..mcm ade benda tak best je pd korang..haaa cmtu la yg aku rase....
aku kalo bleh tak nk besarkn hal nie..tk nk bertekak pn...benda kecik kan...tp nie soal hak aku..titik peluh aku....sape yang tak bengang, kalo keje penat lelah, hilang tk ade hasil....
mcm buat keje bodoh.....

demi anak2 aku sabar lg smpi ke saat nie...namun andai kata, hati mendapat petanda tak baik...izin kan hati ini membeku, terus menjd batu yang tak mampu cair lagi...

hati ini tak selamanye begitu, hati bisa berubah andai ada perkara yang mampu melukakannya...
cinta tak selamanya kukuh buat kamu, ia mampu hilang andai ia dikhianati....
jujur pada hati, jujur pada cinta dan jujur lah pada diri kamu sendiri...


Sekian....

Teng! Teng! Teng!

Salam Readers..

penatnye rase badan nie...minggu nie mmg terase penat sgt..mybe sbb aku g gim kot..so byk tenaga yg telah digunakan...urusan anak2 lgi..ahhhh pent sgt...skrg nie pn rase nk tido je..tp ble tgk anak2, kecian plak..suami lak de keje mlm rinie...

haaaa entry kali nie khas untuk anak dara aku..sbb skrg nie rambut dia dah pendek..comel plak aku tgk..hahaha 
tak cye? tgk nie..-------->

sebelum
haaa mesti korg rimaskan tgk rmbut ank aku nie..kalo korg dah rimas, pe lgi bg aku yg dok pandg dia tiap2 hari..bkn tak leh rambut panjg, tp stail ank aku sorang nie, rambut tu tak nk berikat..sanggul pe lgi..ikat kejap dan cabut...ahhhh tension aku! last-last jd cmne------>

selepas
tara~ comel kan? ble potong je rambut dia, haaa baru terasa puas...kalo cmne tak yah ikat pn tak pe...lgi bertambah nampak shape muka ank aku yg bulat cm aku...hahaha

sekian.... =p

disiplin kan diri andai anda nk kurangkan berat badan~~~~

Salam Readers..

ble rase nk kurus membuak2, haaa nie la jd nye..mkn pn nk sekat2..hahaha
eh mesti la nk kurus kan..so kene la korban cikit...

bln lepas aku de timbang, leee timbang cikai2 je..tu pn timbang kt tempat cc aku..kih3..sory c, terkutukzz plak..
timbang pnye timbang, cisss naik 5 kg dari berat aku yang septtnya..tp skrg sejak dah beranak 2, berat pn dah 55 kg..ohhh tidak!!!! damn..teruk nye kamu zura wei...

so di sbbkan sindrom fobia gemuks melanda, aku pn cube2 la nk berdiet..haaa nk tau diet nye cnner? ok..

pertama-tama sekali, aku kene kurangkan makan nasik..sblm nie 3 senduk you..skrg nie dah jd 2 senduk..peace..^-^, tuk ke nie zura? hahaha 

ok tips ke 2 plak, tengahari jgn makan..sbb nye pgi ko dah melantak nasik lemak..so kalo ko makan tgh hari lgi, bertambah2 la lemak yg sememangnya dah berlemak2 tu puan zura..ok!

tips ke 3, sila bersenam...walaupn aku rase perjalanan dari blok A ke  Blok D, untuk tunggu bas setiap 3 minggu hari bekerja dah ok untuk bakar lemaks2 aku nie, tp masih kurang lgi buat aku.sbbnye! hari minggu ko dok rumah je..dah mkn ko tido dgn anak..so walaupn 5 hari ko membakar lemak dgn berjalan kaki, tp 2 hari ko dok rumah goyang kaki tanpa bersenam..tu tak cukup..mybe kalo dipk pk kan blik..emmm lemak tak kurang pn..tul tak?

so inisiatif aku, haaa jom senam le....ptg2 ri minggu berjogging pn ok what? aku nie tak berjogging sbb suami asyk bz je hujung minggu..dgn part time job dia..tak kan lah aku nk bwak 2 2 budak comel tu g jogging area rumah...nnt umie ke mana, anak pn tah ke mana.....so aku cube tuk buat senaman dgn ank2 kat rumah..nk tau senaman ape? hahaha..kami berjoget...fuhhh berpeluh gak kalo kte menari pn..( pssssttt aku buat, time husband tak de je...hik3)

yang ke 4, tulun kurang kan minum ais n lebihkan minum air masak..good! yang nie aku dah berjaya buat..no more ais k!

tu la serba sedikit tips2 nk kurus dari aku..korg jgn tiru tau! tkut jdik lain plak..sbbnye hasil tak dpt lgi..insyaAllah kalo dah berjaya, aku akan update blik k!

semoga usaha aku tuk pakai seluar jeans zaman kuno tu berjaya..doakan aku iek.. luv uolll....=p

tulun!!! tulun!!! aku nak buang lemak kt peha nie..!!

Hai readers...

aku nk tnye cikit la kan? ramai tak yng membenci lemak? tak kira la lemak ape sekalipn..bg aku lemak nie memg menakutkan la buat perempuan..walaupn bdn aku nie nk kta over dose pn tak kot..still dlm para yang maintain..kih3..tambahan lagi dah beranak 2 nie...hikhikhik
nk dijadikan cerita, hari nie termakan lah jugak ajakan sorang teman sepejabat untuk gi gim..haaaaa
jgn tak tau..kpt nie ade gim tau..best lgi...time lunch td kami ber3 g la meronggeng2 di bilik gim tersebut...
first aku try mesin nie------>

leh lah membakar kalori sebyk 40++ td selama 10 min...
berpeluh tuuuu...best sgt benda alah nie...
td aku just jalan2 je...
next time, nk berlari la plak..ok tak? heeee

next try benda nie plak------->

nie cm naik basikal..terasa sengal2 kt peha kita..best gak...tp tak automatik la..kene kayuh sendiri..heeee

last but no least, ------->


alat nie pn best gak..rase mcm kte naik tangga..heee kejap je pn aku layan benda nie..terasa lenguh kt peha...

bak orang kta, pertama kali buat exercise nie kene sikit2 dlu..lama2 baru la leh buat byk2..heeee

kalo ri jumaat leh buat lame sikit..tp tkut ramai org la plak.. =p

pssss nk kecikkan peha la kta kan...sbbnye seluar jeans time blm kwin dah tak muattt...wawawawaaaaaa

Tahniah En Suami

Salam readers..

Hari nie baru la bleh update semua cite yang agak2 nk basi..tp still leh makn lagi..kih3..

kalo kat umah susah sgt nk update blog nie..biasa la dengan anak2 lgi dgn suami lg kan...ibu mithali la katakan..hahaha tak la..just tunaikan tanggungjawab seorang isteri...
ok3...entry kali nie nk ucapkn beribu-ribu tahniah buat suami tercinta..akhirnya dengan usaha beliau yang tak penah jemu2 nk mintak keje kerajaan akhirnya, Allah tunaikan jugak..
Tu la orang penah kta, usaha tangga kejayaan..nie kali keberapa aku tak tau la..mybe dah puluh2 kali dia apply  spa tu..last2 dapt gak..
Tahniah yek en Suami..pasnie leh la blanja i bli baju iek..heee

Alhamdulillah, ble 2 2 dah keje goment nie rase ringan la skit beban kt bahu aku...
nie pn rezeki ank2..


Da~




Saya Sangat Sayang Mak Saya...

Salam Readers..

Selamat hari ibu buat semua mom-mom seluruh dunia..xpecially to my mom..Rumiati Binti Supran...
Tahun nie tak dpt nk peluk cium mak depan2..sob3...just wish melalui fon je..sedihnye ble dok jauh2 ngan mak nie..

tp nasib baik, mase tarikh hari lahir mak bln 4 ritu, sempat gak peluk cium mak n wish besday mak..walaupn time tu, yong tak bg pape pn kat mak..huhu (alamakkk, tetb air mata nk keluar plak..sob3)

"BUAT IBUKU, KAU LAH INSAN YANG PALING AKU SANJUNGI, SAYANGI DAN CINTAI.,SUNGGUH BESAR JASA DAN PENGORBANAN MU TERHADAP AKU..DARI LAHIR HINGGA LAH KINI AKU TELAH BERGELAR SEORANG ISTERI DAN JUGA SEORANG IBU..BARU KINI KU TAHU BETAPA BESAR PENGORBANAN MU BUAT AKU..TERIMA KASIH IBU..DENGAN KETABAHAN MU ITU, AKAN AKU JADIKAN SANDARAN BUAT KU PULA UNTUK MEMBESARKAN ANAK2 KU KINI..TERIMA KASIH ATAS DORONGAN DAN BIMBINGAN MU KEPADA AKU UNTUK TERUS TABAH MENGHADAPI HARI2 AKU BERGELAR SEORANG ISTERI DAN IBU..SELAMAT HARI IBU BUATMU IBU TERCINTA...."

yang paling terkesan buat aku, mak pernah cakap, "andai kata mak dah tak ada nanti, sape yang akan membantu kamu?.."ahh saat tu terasa air mata ini mengalir laju..tak henti2..sungguh aku tak dapat bayangkan kalo mak pergi dlu..semoga mak panjang umor untuk lihat kejayaan cucu2 nye pula nanti..semoga Allah panjgkan umo mak n abah..walaupn kami jauh, aku selalu telefon mak bertanya kabar..terasa tak sempurna hari2 aku kalo tak dgr suara mak dlm seminggu tu...

~sob sob sob~

gambar nie gambar lame..time nie aku bertunang, 28/3/2009
abaikan muka i yg huduh itu..kih3

Sayang Mak... =p

Entry de Gambar je...

Salam Readers..

nie gambar mak budak yang dah beranak 2..heeee
sila jgn mual2 or termuntah iek..kalo tak suka leh je pangkah..zura tak kesah k! =p

nie namenye pa yang perasan....nie la keje yg aku buat time tunggu mase je nk blik rumah...=p

Al-Kisah kami sekeluarga~

Hai readers..

Hari isnin kembali lagi!!! Haha mood ceria je kan? tp  sebenarnya masyaAllah hanye Allah je tau..malas nye nk mampuih..pe lgi pgi2 td, hujan renyai2..huhu malasnye nk bgun g keje…tp ku gagahkan jugk! Sejak 2 menjak nie, si suami ngan ank bujang aku sakit..batuknye bukan main lagi..tak tau nk wt cne dah..si adik dah bg ubat batuk n cair kahak, tp batuknye cmtu gak..si suami lak..nk suh mkn ubat liatnye ya amat..tp batuk dia, rase2nye cm nk keluar ank tekak tu..bygkan ble en suami batuk, si kecik yg lena tidur leh terkejut, n terus ngs..yg teruknye aku le..tk cukup tido wei..

Satu lg peristiwa yang aku tak jgka kan terjadi..suami aku terkene penyakit migrain…ya Allah satu satu yg jd pada kami sekeluarga..mohon Allah SWT kuatkan aku dn suami..amennn…

ehsan en google~

Sesi Lepas Geram…

Hai Readers..

Masuk je opis rinie dgr macam2 cite.yang nie kata cmtu, yang tu kta cmnie..Ya Allah..kenapa la nie semua terjd saat aku bercuti..susah sgt ke nk jg tempat aku nie? Sob3..memg tempat aku nie susah skit..ble aku tak ade, mesti ada salah sorg pt kene dok jg tempat aku..takleh tinggal kosong..sbbnye, fon aku nie la byk berdering..tak kira panggilan dari luar atau secara dlman..kalo ikutkan hati, memg aku tak nk sape2 take over aku pnye keje..tp nk wat cmne..nie dah prosedur..nk tak nk kene ade org gak dok tempat aku nie..susah kan? huhu sape la nk dok tempat PA nie..mcm2 benda kene tau..haha aku nie yg tak tau pape pn relex je..kih3..sengal..

Aku nk mintk maap bebyk kat kengkawan yang rase tempat aku nie menyusahkan korang..satu hal plak nk take over tugas aku kan? semua org tak nk amik keje org lain, kalo dapt habuan lain lah..tanya sesapa pn setuju dengan aku tul tak? Heee aku pn same….

Tp payah la, kalo satu bahagian nie tak leh nk kompromi sikit pn…kira nie amal jariah sudeh..mgkn skrg tak nampak pahala tu, tp akhirat kelak, sape tau…

Kengkadang rase bersalah sgt nk amik cuti…sampaikan aku fobia nk amik cuti tau! Kalo nk cuti esoknye, rinie baru aku bgtau kengkwn…sbbnye takut diorg pk,”ahhh mesti aku kene take over tugas ko nanti!!” huhu takut org benci n tak mau kawan ngan kite je…sorry iek kengkawan..susahkn korg je jg tempat aku..kalo tempat best tak pe la..nie tmpt pn cm tempat buang sampah je..sob3..sedihnye..dah la tempat aku nie terperuk..sunyi kalo bos tak ade..tak ade org dtg menjengah pn..huuu…

Paling2 terkesan kat aku rinie, cc sendiri mengata aku..siap kta aku nie pa pemalas…tak nk kemas bilik bos….tak nk buat tu, tak nak buat nie..ahhh kalo ikutkn dok umah lagi baik, dari bercmpur dengan org yang depan baik, blakang mcm hampeh..sabar je la..suka lak tu membangga diri..masyaAllah perfect sgt ke awak tu..hingga kan sampai skrg tak kawin2 lagi..subhanAllah..cukup sudah cukup! Jgn tambah dose kering ko kt  sini nye pn zura..ok stop….

Da~

Cepat Sembuh ye Sayang Sayang Semua...


Hai readers

Hari khamis baru sempat menjengah opis..ber EL 2 hari..huhu disebbkan kesihatan anak yang berusia 6 bln tu..huhu ri isnin, 30/4 baru je pas cucuk 6 bln..tup3 demam panas lak ri selasa malm tu, terus la aku meng EL kan diri esoknye..thanks en Boss sbb memahami saya..sob3..

Tak penah2 si ank teruna aku tu demam, tup2 cucuk tuk 6 bln plak dia demam..huhu nasib2..dah la ri khamis n jumaat sblm tu aku dah bercuti..teman mak n abh ke Penang..leh la kami bercuti2 sekali..dah lame rasenye tak bawak anak2 g bercuti..akhirnya dpt gak bwk anak2 makan angin..kih3

Si kakak plak dah masuk 2 thn, terus la gi wat lawatan klinik si kakak..alhamdulillah semua ok..heee akak pn kene cucuk gak tau! Nsb la si kakak tak demam…kalo demam harula aku nk jg 2 2 anak2….

Semoga ank2 umie sentiasa sehat, dan jauh dari perkara2 tak baik..amennn…umie sayang kalian ber2 sgt2….” Saat nie terindukan ank2 umie la..yek la dekat seminggu bersama diorg..heeee sonoknye kalo jd surirumah tangga sepenuh masa..tgk anak2 membesar depan mata..melayan karenah n telatah diorg nie..

++en suami pn mula nk bersakit2 skrg nie, asyk batuk memanjg n bdan pn dah mula naik panas..suh makn ubat, dia tak mau.aduiii nasib la si umie nie tabah n insyaAllah kesihatan nye tetap baik untuk menjg ank2 serta suami tercinta..alhamdulillah ya Allah.. =p

sweetnye...=p