Baru Nampak Tua cikit...

Salam Readers..

Baru je selesai berkursus selama 2 hari di opis sendirik..kih3

ekcelli nk wish kt dirik sendirik je...

...SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 25 TAHUN...

genap la sudah umor aku 25  tahun sekarang...bestnye.... 

baru la terasa mcm wanita yang dah berkawin n dah beranak pinak..haha sengal! tettttttt...

semoga aku dipanjangkan umo, murah rezeki, bertambah bahagia di samping keluarga tercinta....dan menjadi seorg isteri sesempurna yang mungkin....

Terima kasih pd en suami yang menjg aku sampai lah ke hari ini....sampai aku dah makin berisi ini..emm yeke? heeeee

terima kasih atas kucupan selamat ulang tahun malam td..so sweeet...walaupn terwish lambat...tak pe la...

Da~

Sonoknya Tgk Diorg Main~

Salam Readers...

kali nie nk tempek gambo ank je..kih3...



da..selamat hari minggu...

Hensemnye Tunang Irma Hasnie...Kalah Nabil! heee

Salam Readers...

Terjumpa Gambar pertunangan Irma Hasnie...

Dalam Fb hatta Dolmat

Hensem tu....kalah Nabil..

Sepadan la ngan Irma yang Cantik tu..kih3

tahniah untuk anda berdua~

Selsema la pLak!

Salam Readers...

ahh dah kene selsema la plak..semalm dah ade tanda2 dh tp tahan kn jugk...emm rinie, 2 2 dah tersumbat..ayooo...

Dah la keje byk nie...kepala plak fening2 lalat....sabar je la~ 

yang pasti keje tetap keje....

rinie gaji dah masyukkk....untung lah pengasuh aku rinie..dap2 je dpt 500 gedebuk! 


Contest Blog Cik Saz

weiii gile GA~ hahaha 

aku join satu lgi GA...



3 impian yang masih melayang-layang :

- teringin memiliki satu DCSR..
- memiliki perut yang tak muncit..heeee
- menjadi seorang anak, isteri dan ibu yang terbaik buat mereka2 yang saya plg sayangi..=p

2nd Butterfly Giveaway by Intan Wandalaara

Salam Readers...

Ada org jemput aku join GA nie la..heee suka3!!!! Thanks iek...


cube nasib lgi..ok la kalo ade rezeki ada la tu..kalo tak ade, takpe la rezeki ada kt mane2 kan..think positif..

thanks kepada Intan Wandalaara sbb jd penganjur..pasnie hope akan ade byk lgi GA la iek...



Blog GempaQ yang Selalu aku Singgah..

Salam Readers...

Entry kali nie aku nk update sal blog2 yang selalu aku singgah..heeee
sebenarnya dah lame dah nk buat entry pasal nie..tp kebz an yang menyebabkan kemalasan itu menjadi raja dari kerajinan..waduhhhh

naaa sekrg kerajinan dah menjadi raja, so leh la update sal entry nie...


-blog nie byk tips2 nk kurus kan badn tau! cara mekap yang betul n cantik, alat2 mekap yang terbaik n cara nak stylist kan tudung korang..best sgt..ha tambahan lagi, kak fyna nie sorang jurumekap..so kalo nk ada event ke, tunang ke, kawin ke, leh la book dgn kak fina k! kenal dia pn, kt Utube...


- suka singgah blog nie senyap2..kih3...suka bce entry dia..sbb mengingatkan kite kembali ke masa muda2 dlu..heeee..lagi satu, suka tgk marya nie sweet je.. =p


blog nie byk info pasal peristiwa2 sekarang, politik, n zaman dlu2 yang kte tak tau..jom la singgah~ mesti korang kta best!


sape tak kenal si femes nisa kan? suka singgah blog dia sbbnye dia nie suka berfesyen..hik3..dpt la sikit ilham fesyen2 kt blog dia...dia suka bergambar dgn artis..best!


nie best friend aku tau! ktorg kenal mase same2 kt PLKN, Cenderiang, Tapah, Perak...seorg yang happy go Lucky..heee rindu sama kamo... =p


haha aku tak tau la ape name minah nie..tp suka singgah gak blog dia...sbbnye muka dia macm baby doll...dah la cute..heee


blog nie penuh dgn tutorial..macm tutorial dia ada..smpai lah ke penggunaan kamera DSLR tu...
kalo aku dah bli kamera DSLR nie, compom aku refer blog dia je..


mommy to be..suka tgk dia bergaya..cara pemakaian di sweet je..selalu update entry dia.. =p

byk lagi blog2 yang best..tp setakat nie, blog2 nie la yang menambat hati..heeee
insyaAllah kalo ade lagi, akan aku buat entry lain iek..
rajin2 la tgk blog2 diorg nie tau! compom tak keciwa.. 

DA~

Ade Dermawan Belanja Aku Pg nie~

Salam Readers..

just short post je nk kongsi kt sini...

ade sorang member opis belanja aku makn putu mayam rinie...

haha rindu plak rasenye..dlu time kecik2 mak selalu blikan putu mayam  nie..uncle tu selalu naik motor.."putu~putu~putu oik oik oik~ " heeee

alhamdulillah kenyang...

Thanks pd En. Zack...

Lain kali blanja lagi iek...kih3

KHASIAT MEMELUK ISTERI KITA DAN PELUKAN SUAMI UNTUK ISTERI..wink*

Salam Readers...

Amalan kan iek...

Khasiat memeluk isteri dan pelukan seorg suami untuk isterinya...

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 SAAT SETIAP PAGI akan panjang umurnya LIMA TAHUN.

Fakta ini berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk ENDORFIN yang baik untuk kesihatan tubuh"

Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah.....

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan.

Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah S.A.W.

Terdapat kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,”

Hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan lebih menarik.

“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri”

Rajin2lah peluk isteri anda sekelian.... :)

heeee

bestnye~

kredit by mr google

GuGurl GiveAway by Anis Athia

Salam Readers..

Try my luck...

klik gambar untuk join


first time nk joint contest nie..haha 

mane tau ade luck ke..bak kata orang, tuah ayam nampak kt kaki, tuah manusia tak siape yang tau kan...

thanks kepada penganjur..heee

pasnie buat la lg contest cmne..kih3





Perhimpunan Bulanan KPT dengan Menteri

Salam Readers...

pagi2 dah ade perjumpaan dengan Menteri..
yang dok pk dlm kepala hotak, nk makn je..hahaha 
save duit belanja rinie..
tghari leh makn nasik goreng yang aku buat pg td..
jd la tuk makan tengahari nanti..

kene jimat..duit dlm tgn pn tinggal bpe hinggit je lgi....

cepat la masuk wahai gaji~ ohhh seksa...

back to the point.

pihak penganjur kali nie, MQA..mati2 ingat dpt towel..macm yang akak2 ofis aku bg tau leeee...
thn lepas aku tak berpeluang, sbb time tu aku bercuti panjg..huureyyy..( cuti bersalin la wei)..kih3

tp just dpt ini jer..

tk pela..buku pn buku la~


jabatan kami menang pengurusan stor terbaik.heeee 

wahh dop nye..laksa johor... =p

Ai sye dah Pandai Meniarap!

Salam Readers...

esok genap la 5 bln umo ank teruna aku..heee jap je dah besar ank umie nie...progress nye skrg nie, dia dah pandai meniarap..ekcelli bln lepas lgi..tp aku lupe nk update jer..kih3

Muhamad Najmi Ariff Bin Nurhakimi.. =p
my Heart n my Soul

Sape Berani Meh la Rompak Aku!!!!

Salam Readers..

Kenyataan berani mati! hahaha tak la tajuk entry tu saje je bikin gempaq..kalo nk rompak pn, aku nie bkn kaye pn..sekadar kasut buruk yang asyk2 putus je byk la kt stor nun! heeee

pada 16 Mac ritu, aku ikut satu ceramah " Tips Pencegahan Jenayah"..bkn calang2 org yg bg ceramah tu tau! haaa sape tak kenal penganalisis jenayah terkenal tanah air, En Kamal Affendi..ble tgk dlm tv org nye serius semcm je kan? tp ble jumpa face to face, org nye kelakar gile..korg bygkan la, dari mula dia berceramah sampai la tmat ceramah, asyk gelak je..muka aku yg dah tembam nie, makin bertambah2 tembam la~ tk habis2 ngan lawak dia tau! cam siot jee mamat tu...

tp so far, ceramah yang berkesan..byk tips2 pencegahan jenayah dpt aku kumpul..hahaha...

yek la zaman skrg nie, mcm2 leh jd,,so nk tak nk, kene la ada "defence" cikit..tk byk at least ada la....

sebenarnye masuk nie dah 2 kali, aku dgr ceramah dari En Kamal Affendi nie,.tp mase tu aku join seminar SU kt KL..n antara para undangan yang management tu jemput, ada lah beliau...



tinggi gle abg sorg nie..kesian die kene buli dgn en Kamal nie..

akak yg comel..pn kene buli jgk.. =p

p/s : tk sempat nk amik gmbar dgn en Kamal nie...

Pesta Belon Antarabangsa~ 2012

Salam Readers...

rinie dah masuk 19 mac..jap je nk hujg bln dah..emmm tak sabar nk tunggu bln 4 nie..Besday si iesya n nk blik kg..dah lame dah tak jenguh org perak..ahhh rindunye kt keluarga di sana..hee wahai hati bersabar la..ok titik.

haa mesti ramai dah tau kn bermula dari 15 hingga 18 mac ritu, ada pesta belon antarabangsa kt presint 2, putrajaya..untung la sape dok putrajaya nie...tak habis2 dengan pesta dia..aku nie walaupn dok dlm putrajaya, jarang dpt joint aktiviti tu..emmm just dtg menjenguh pn time2 nk abis karvinal dah..nk buat cmne..en suami keje di hujung minggu..kalo sempat kami dtg la karnival tu..kalo tak, tak la..dpt tengok bunga api dari jauh pn jadik..huuu nasib nasib...

ni la sebahagian dari gambar yg aku dpt amik..sory la kualiti gambr tak secantik org2 yg pakai kamera mahal..aku nie kalo dah ade kamera pn, dah kira bersyukur sgt la...cekedooottttt!!!!



gambar kami anak beranak tak sempat nk amik..sbb nye, suami dukung anak yang pertama, aku dukung ank ke 2..heee lagi time tu ramai org la..tak best kalo nk amik gambar..kih3

da~

Korang nk Berdiet?JOm ikut Cara Rasulullah kte Berdiet k!

Salam Readerss....huuu sehari dari pg sampai ke mlm semlm tak berjya2 gak aku mengupdate blog nie..niat memg ada, cume tak terlaksana je..bkn pe..isteri kan, mesti la byk keje...nk layan ank bagai..aduiii...tp tak pe la..memandangkan en suami bekerja di hari cuti2 di hujung minggu nie kan, so semua tugas aku sendirik yg galas....nk tak nak kene la buat...heeee

ok pgi2 rinie aku dah bgn...si kecik ariff pn baru je pas "membuang"..dh settle..so si umie dia pn merajinkn diri merepek merapu kt blog nie..hahaha sila jgn fedup dgn aku ok...back to the title...

aku pasti ramai la gegirl kt luar sana nk berdiet kan..memg ada mcm2 cara nk berdiet nie..yek la normal bgi seorg girl untuk dpt bentuk bdn yang cantik..im i right? heee 
cara yang terbaik adalah kte berdiet ikut stail Rasulullah SAW k! 


kalo kte cinta pd seseorg pasti kita akan ikut ape yang dia buat kan? so kalo korg cinta pada Rasul kte nie, haaaa kite kene la ikut cara beliau nie..heee 

Selamat berdiet teman2...kih3


p/s : sejujurnye, aku memg tak berdiet walaupun dah beranak 2 nie..aku cume nk kempiskan perut je..sape ada tips kempiskan perut cara mudah..kih3 semua nk senang je kan...sila la share ngn aku iek..da~

selamat berhujung minggu...( panjangnye entry aku kali nie..heeee dh gian nk menaip lettuh..)

Kes FB lagi...Memalukan Keluarga sendiri!

Salam Readers..
Satu lgi kes tersebar di FB...budak nie tak sedar di untung.. baik anda tak berkeluarga lagi bagos..sedar la..ramai la anak2 yang tak ada mak bapak tu, menginginkan keluarga ..tp kamo,.coiiii.....
mengaibkan keluarga sendiri.. 


Wah~ kalo ade cite nie, Gerenti Meletopzzzz....

Salam Readers...

Just nak share satu foto...

agak2..korang dah tgk tak cite nie..

hahahahahaaaa

Ketawa di pagi Rabu....

Budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat!

Salam Readers...
ble ingat mase kcik2 best kan? rase nk je kembali ke zaman itu..ahhh tp mimpi je la~ ada sesetengah perkara nie, mengimbau kembali zaman2 kte mase kecik2 dlu..jom kite kenang kembali...

mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita.
ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.

salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je.
bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.( haha betul3..)

- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, sg nak guna utk
padam.
padahal itu fungsi sbnr, utk pemadam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg.
Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.
ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

- main game 2D.
super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.

Tora pon best gak.
Beli semata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


bestnye time tu kan..ahh rindunye~

Satu Lagi Kes : Girlfriend i ajak tido sekali~ Fb Pnye pasal~

Salam Readers..Morning..ahhh pgi yg best!!!!! syukur sbb aku sempat sampai opis dengan selamat rinie...

Tinjau2 FB rinie, terpandang n terbaca sekali tentang FB lg~ dasyat la FB nie...ape kata kalo kte boikot fb nie..nak? heee pasti ramai tak setuju..sbbnye ramai yang dah ada ramai member kan..lgi pn skrg nie, semua org baik dari muda sampai la ke tua, semua ada fb..haha mak cik aku pn ade..ceh!

ok kembali kepada landasan... cube korg baca kenyataan fb nie...

sumber dari : SozCyili.blogspot.com

teruknye la zaman muda mudi sekarang nie...leh plak,dengan dada yang besar, dengan rasa megahnye dia mempost kan status tu kt fb dia..haha sengal la..tu la buat tak pikior....nanti ramai je yang cemuh....laki kalo di sorong bantal, tak mungkin menolak..yek dakk...
yang paling malu, mesti la awek tu...nampak sgt "sanggap" kan...
mintak simpang semua nie terjadi pada ahli keluarga aku dan suami..Nauzubillah~

nk lebih info klik sini...

Rahsia Mengapa Cincin Pernikahan Disarungkan Di Jari Manis?

Salam Readers..

Ikuti langkah berikut ini, Tuhan benar2 membuat keajaiban (ini berasal dari kutipan Cina)

1.Pertama, tunjukkan telapak tangan anda, jari tengah ditekuk ke dalam (lihat gambar)


2.Kemudian, 4 jari yang lain pertemukan hujungnya.

3.Permainan dimulai , 5 pasang jari tetapi hanya 1 pasang yang tidak terpisahkan…

4.Cubalah membuka ibu jari anda, ibu jari menwakili orang tua, ibu jari bisa dibuka kerana semua manusia mengalami sakit dan mati. Dengan demikian orang tua anda akan meninggalkan anda suatu hari nanti.

5.Tutup kembali ibu jari anda, kemudian buka jari telunjuk anda, jari telunjuk mewakili kakak dan adik anda, mereka memiliki keluarga sendiri, sehingga mereka juga akan meninggalkan anda.

6.Sekarang tutup kembali jari telunjuk anda, buka jari kelingking, yang mewakili anak2. Cepat atau lambat anak2 juga akan meninggalkan anda.

7.Selanjutnya, tutup jari kelingking anda, bukalah jari manis anda tempat dimana anda menaruh cincin perkahwinan anda, anda akan hairan kerana jari tersebut tidak akan bisa dibuka. Kerana jari manis mewakili suami dan isteri, selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain.


sumber dari Malaysiaria.com

susahnye nk kenal diorang kan?

Salam Readers.... korang tau tak cmne nk membezakan
 membezakan wajah Orang China,Jepun dan Korea?kalo kite perhati memang sepintas orang Jepun, China, dan Korea kelihatan sama tapi kalo korang perhati betul2 ada beza antara mereka2 nie..nk tau? jom usha jap!

Orang Jepun


Orang Jepun cenderung memiliki struktur wajah oval bermata besar dan hidung yang lebih jelas. Wanita Jepun sering memakai make up tebal memberikan kesan warna kulit putih pucat.

Orang Cina


Orang China cenderung memiliki wajah bulat daripada orang Korea dan Jepun. China adalah negara multi-etnis besar tak seperti Korea dan Jepun (yang lebih etnis homogen) sehingga lebih sulit untuk membezakan atau mengenal mereka.

Orang Korea


Orang Korea cenderung memiliki wajah menyanjung dengan tulang pipi tinggi / persegi dan mata kecil dengan kelopak mata tunggal


tp yang pastinye, diorg memg cntik..peaceeee...=p