Tabahkan hati umie

As Salam..

Hari ni masih ade kerajinan nk update blog nie...

Semalam umie gi check up..sebenarnye tarikh check up umie 5/1/2017....tak tau cmne, umie mati2 ingat tarikh check up 11/1/2017 means hari nie...hahaha...tp hari isnin 9/1/2017 nurse kk dah call tnye kenapa tak dtg 5 hb hari tu? umie bgtau ingtkan 11/1...huhu...so nurse bg tarikh check up baru semalam 10/1/2017..n alhamdulillah bos umie pun tk de kt opis semalam...so lega cikit la nk tinggal pejabat...

semlm dpt tahu hasil ujian minum air gula pada 30/12 thn lepas..alhamdulillah umie tk kene diabetes lagi...n nurse bgtau 28 weeks nnt kene minum air gula sekali lagi..mintak2 la umie still tak ke diabetes lagi...kali nie pun berat naik 1 kg dlm mase 1 bln..bg umie normal lagi...skrg si kecik dlm perut umie dah bergerak2 mmg terase dah...berdenyut2 je dia..aktif sungguh....so next appointment umie nurse bg lagi 2 minggu..sbbnye hb umie low...dari 11 ke 10..emmmm so kene makan ubat dgn betul, kaffein kene kurang or mmg tak leh minum lgsg...

Ok, kisah anak2 umie plak, sblm nie umie penah cite dlm entry sebelum nie, yg anak2 umie sorg2 sakit...so adik, batuk makin teruk...kecian dia, nk tido tak boleh..kt taska mcm mane la kan..ble tnye cikgu, dia ckp ok je...tkut ble malam je dia batuk teruk...selsema plak asyik meleleh je..kecian adik...mlm td umie gigih gak mencari ubat herba mujarab..sebelum nie umie try tak bape menjd sbb tu la umie peram je ubat tu, smpai tak tau dah ke mana...umie just guna ubat herba je tuk adik kalo adik batuk n sesema...n alhamdulillah adik serasi...lepas ubat tu dah hilg kemana, umie try la guna viks je..emmmm cmtu gak...sbb tu umie nk try balik ubat herba mujarab tu...2 kali umie sapu, ble batuk adik mesti muntah kahak..byk gak....lega hati umie....lepas nie malam2 adik kene tido sebelah umie je la...

mlm td plak, si abang demam balik...suhu 38...n mimpi sampai bercakap2..kecian abang...pg td bangunkan dia ingat tk yah gi sekolah la...tp suami kte nnt baik la tu ble kt sekolah..emmm mmg pun..umie baru je tanye cikgu td, n cikgu cakap abang ok je....alhamdulillah lega hati umie...

Ya Allah, berikan aku dan suamiku kesabaran yang cukup kuat untuk membesarkan anak2...

Doakan kami sekeluarga sentiasa sihat dan bahagia ye kawan2...hehe


Hati Kecil Umie...

As Salam,

Ok, sepatutnya rinie aku nk cuti kecemasan (EL) disebbkan malam td si nisa demam, badan panas, sesema n batuk...meragam jgn cakap la..umie pun tk cukup tido nie..tp tak pe, demi anak2 umie berkorban...malam2 adik menangis umie buatkn susu..skrg susah cikit nk tido dlm buai..nk tido mengempeng je dgn umie..bukn umie tak bagi, air susu umie dah tinggal cikit je utk awak...bby dlm perut semakin membesar..tp tak pe la, asalkan tak de ape2 mudarat pd bby, umie teruskan penyusuan si nisa, walaupun air susu sedikit tp jdi la untuk lena n buat nisa terasa umie sentiasa ada dgn dia..biasa la kalo budak2 sakit nie, nk memeram je ngn dia.. mlm td ade sekali nisa minum susu, n muntah, menangis je...umie tahan je la...alah bisa tegal biasa...sblm nisa demam nie pun, si kakak dh demam, muntah2..kecian kt dia..mkn ape2 pun semua muntah balik..dah lembik..tp alhamdulillah rinie dah mula ke sekolah walaupun sesema kata nye..

ingatkan hari nie umie nk EL ble memikirkan nisa tak sihat, tgk2 pagi nie demam dah kebah, cume hingus je la yg buat dia tak selesa dan sedikit batuk...Allah...hati kecik umie kta, boleh kot kalo hntar nisa ke taska..pesan kt cikgu kalo dia muntah2 tak sihat, mintak telefon umie..ingatkan kalo nisa tk sihat boleh la umie bawak gi opis (tingkat atas).rupenye mcm tak je...sbbnye bos ade la pulak..memula perancangan dia nk ke bagan datok, perak ade program di sana..tup3 tgk2 ade je kt pejabat...huhu keciwa....ade baiknye umie gi keje n ade tak baiknye umie gi keje rinie...salah satu tak baiknye, umie kene saman dengan Perbadanan Putrajaya...huhu sbb park keta di laluan tak dibenarkan..kisahnye seblm nie tak de ape2 tindakan pun..yek la org kta, malang tak berbau...emmm terbang RM80.00...huhu..tkpe la lepas nie umie park keta tempat lain la jawabnya....

Hari nie umie bekalkan kakak dgn bihun goreng, telur goreng dan nurget...tp maafkan umie, bihun tk jadi n tak sedap...ade plak, waktu rehat, kawan umie share gmbar kelas si kakak tengah makan kt kantin..ternampak la bekal kakak n air minuman nye....Allah, tetb sedih n sebak...tk tau la nape..sejak mengandung nie, emosi umie terlalu sensitip...senang sgt air mta tu nk keluar..itu la org kta hati kecik ibu kan..sedih sgt, anak makan bekal kte yg tak sedap tu...dah la umie terbuat pedas..asyik minum je la si kakak tu..Ya Allah, lindungi lah anak2 ku..jadikan mereka anak2 yang dibanggakan satu hari nnti...bkn untuk aku, tetapi untuk agama, bangsa dan seterusnya negara...umie teramat syg kan anak2 umie...kadang2 terpk, aku nie belum sempurna jd umie untuk anak2 amanat Allah nie...kdg2 sabar tu hilang, ape lgi ble penat tu terlalu kuat untuk umie tepis demi anak2 dan suami....Ya Allah ampun kan aku...


Minum air Gula

As Salam,

Bila terasa rajin, kte update blog ye!!!

Pagi jumaat 30/12/2016, kene minum air gula..usia kandungan dah masuk 18 minggu...Allah cepatnye rase...dah alang2 kami ke klinik, sekali la gi bawak si nisa ke klinik..masuk rinie dah dekat seminggu lebih bahagian leher dia sakit..emm macam alergik tu..memula aku rase mybe kene gatal2 dari serangga ke nyamuk ke..so dia garu..ade la 2 3 bintik mcm tu...dia bila start mengamuk, dia akan garu tengkuk dia tu..lama2 aku pun tak sedar, luka dah makin besar...ktorg cuba gak tahan, letak ubat, bedak supaya luka tu mengering..tp makin worst plak...emmm,  semalam ingatkan nk bawak dia ke klinik, tp tak sempat sbb husband kene gi keje plak..so kami decide pg nie bawak dia jumpa doktor terus..pagi2 dia bgn, aku tgk area tengkuk tu dah mengering..tk de air dah...alhamdulillah...lega sgt2...kadang2 rase gatal tu la yg buatkan tidur malam si nisa terganggu...dlm nk minum susu tu, bertahan gak rase gatal2..aduiiii..kecian dia~ 

lepas aku selesai minum air gula, kali nie aku dpt minum air gula berperisa limau..heheee ok la nasib tak termuntah...so result kene tggu 11/1/2016 utk next check up pregnancy nnti...hope sgt jgn la ade kencing manis...aminnn...

so bile dah selesai part aku, tinggal tunggu giliran nisa plak jumpa doktor...ble jumpa doktor, doktor ckp nie mybe enzima, aku nafikan la...sbb aku rase nie berpunca dari ruam, or gatal2 je...sefaham aku kalo enzima,  bkn tengkuk je, part2 lain pun mesti ade kan? ble dia tgk luka kt tengkuk tu, dia cakap skrg dlm proses healing, dia akan bagi cream pelembab untuk legakan gatal, n sediakan permukaan yg lembab untuk kulit tu membaik dan menghalang bakteria or kuman terkene balik kt tempat yg sama...ok..mudah2an nisa cepat sembuh...kecian tgk bby kalo sakit nie...kte rase tak sedap hati plak....

ok la..nnti kte smbung lagi ye.....

#semlm first time rase bby tendang2..ade la dlm 2 3 kali...hehe cepat nye anak umie membesar...syukur ya Allah...atas anugerah ini...